2021 IHF World Handball Championship, day 12, Russia - Sweden

JONATHAN EDVARDSSON INFÖR VM-FINALEN

Världsmästerskapet i handboll 2021 har nått sin sista dag. I den avslutande matchen gör Sverige upp med Danmark om guldet och som representant från IK Sävehof finns Jonathan Edvardsson med.
– Det här känns lite galet faktiskt, säger ”Jonte” inför den stora finalen.

Den övertygande segern mot Frankrike i VM-semifinalen på fredagskvällen är redan en svensk handbollsklassiker. Slutresultatet skrevs till 32–26 och i den blågula matchtruppen fanns det gulsvart inslag i form av Jonathan Edvardsson.
– Först och främst är det mäktigt att ha fått vara med om en semifinal i ett VM, konstaterar Sävehof-kaptenen ödmjukt.
– Sen tycker jag att vi kontrollerade matchen från start och (Andreas) Palicka gjorde det fantastiskt i mål. Det är väldigt fräckt och visar vad man kan åstadkomma som lag om alla håller sig till samma koncept!

För Edvardsson har VM i Egypten inneburit debut i mästerskapssammanhang på seniornivå. En hel del nya situationer har han givetvis ställts inför, vilket inträffade redan i uppladdningsfasen. Sveriges oortodoxa förberedelser, med anledning av pandemin och ett positivt corona-test i truppen, har varit väldokumenterade.
– Det har varit mycket nya intryck och jag visste inte riktigt hur saker fungerade på ett mästerskap. Jag gick in öppensinnad och det blev en konstig uppladdning i Eskilstuna där man blev inlåst med sin rumskamrat eftersom vi fick ett corona-fall i truppen.
– Vi fick förbereda oss med fys på egen hand innan vi äntligen fick träffa varandra och sen var det i princip bara att åka till Egypten.

Väl på plats i huvudstaden Kairo har Sverige överträffat förväntningarna. Avancemang som etta i både det inledande gruppspelet och huvudrundan följdes upp med att skicka hem först Qatar och sedan Frankrike i utslagsmatcherna. Att spelarna fullföljt det som de kommit överens om uppges vara en av anledningarna till de fina prestationerna.
– Vi gör det verkligen tillsammans. Vi jobbar hårt och håller oss till konceptet. Försvaret ser dessutom kanon ut och sen har vi sprungit och knappt haft något anfall-försvar-byte.
Hur skulle du beskriva rollen som du har tagit i laget?
– Jag försöker bara vara mig själv oavsett var jag befinner mig. Rollen i sig blir dock lite annorlunda eftersom jag spelar lite mer när jag är i klubblaget, men jag gör vad jag kan för att bidra utanför planen.
– Samtidigt är jag redo att spela och tränar på för att hålla kroppen redo när chansen dyker upp.

Och mot det ryska handbollsförbundets lag i den avslutande matchen av huvudrundan var det så äntligen dags – Jonathan Edvardssons första officiella VM-minuter inne på planen.
– Det var jätteroligt! Jag var superladdad och hade hejat på från bänken.
I matchens slutskede hoppade han in med nummer 28 på ryggen och hann bidra i spelets båda riktningar. I offensiven stod han för en målgivande framspelning och fixade fram en straff. Defensivt ryggade han heller inte undan när en motspelare stormade in i honom, vilket fick domaren att döma stürmerfoul.
– Härligt att få bidra inne på plan, det var något jag hade strävat mot.

Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Under mästerskapet har 23-åringen kontinuerligt varit i telefonkontakt med vänner och kollegor på hemmaplan.
– Jag pratade precis med ”Sebbe” (Karlsson) och har kontakt med dem där hemma. De följer oss och det är även roligt att höra hur de har det.
Vid intervju-tillfället hade ”Jonte” dock ännu inte hört något från danskarna i Sävehof. Som bekant är det just Danmark som står för finalmotståndet.
– Det kommer kanske några gliringar från dem. Vi får se, säger han med ett skratt.
– De kanske har några tips att dela med sig av och så får vi se vilken sida de står på.

Klockan 17:30 på söndagen står i vilket fall som helst Sverige och Danmark på varsin sida av mittlinjen i Cairo Stadium Sports Hall när det är avkast i Sveriges första VM-final i handboll sedan 2001. Enligt Jonathan Edvardsson har laget allt att vinna.
– När man befinner sig här och nu är det svårt att fatta vad det är vi ska vara med om, men det är bara att försöka njuta till fullo av den här stora möjligheten. Vi ska ge järnet och fortsätta vara fokuserade, vi tror stenhårt på konceptet och ska bara ut och köra. Vi vet vad vi ska göra, vi har allt att vinna och det blir fullt ös.
– Det ska bli jättekul att få vara en del av detta och förhoppningsvis skapar vi fler minnen, avslutar han.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..