Första Ordförande IKS

JAN SAMUELSON HAR LÄMNAT OSS!

IN MEMORANDUM

Jan Samuelson har lämnat oss
– Sävehofs förste ordförande och en av grundarna

Tänk att så många av oss som fått uppleva Sävehof genom åren har tre personer att tacka speciellt. Det är grundarna av Sävehof. Janne var en av dessa och blev samtidigt vår förste ordförande.

Janne föddes 1931 och växte upp i Sävedalen. I de äldre tonåren blev det, tillsammans med några kompisar, studier på Hvitfeldtska Läroverket i Göteborg. På den tiden fanns knappt idrottshallar i Göteborg, däremot fanns det på Hvitfeldtska en gymnastiksal som hade handbollsmål. Det inspirerade så mycket att de tillsammans byggde ett handbollsmål och en enklare plan på Bethala Gård i Sävedalen för att kort därpå bilda Idrottsklubben Sävehof 20 augusti 1950.

En bild säger mer än tusen ord sägs det, och passar väl in på de två fotografierna. Man kan bara ana tankarna som fanns i huvudet på de tre tonåringarna när de fyllde i ansökan att bilda en klubb och göra en anmälan till Göteborgs Handbollförbund. Det första Sävehoflaget i seriespel var herrjuniorer och här var Janne ett år för gammal vilket gjorde honom till lagledare. Åren därpå anmäldes ett seniorlag i vilket Janne ingick som spelare till slutet av 50-talet. Men inte kunde väl dessa grabbar drömma om att deras verk 74 år senare blev grunden till världens största handbollsklubb med 56 SM-guld på meritlistan, varav 16 för damer och 7 för herrar? Dessutom en klubb som årligen arrangerar Partille Cup – världens största internationella handbollstävling.

Den andra bilden visar de första entusiastiska Sävehofarna spelande handboll på ett mål med en målgårdslinje av stenar. Tänk vad dessa pionjärer har betytt mycket för min generation handbollare och dagens elit- och ungdomsspelare som jämförelsevis har haft allt serverat.

Tack vare Gunnar Quist fick jag själv glädjen att första gången träffa Janne och hans kamrater i samband med herrlagets första SM-guld 2004. På något sätt väckte denna framgång och vår träff till ett pånyttfött intresse för dessa 70-åringar. De missade inte många matcher och deltog allt som oftast på våra Premiärfester. Särskilt minns jag invigningen av Partille Arena 2016 när Janne & Co fick särskild uppmärksamhet med stående applåder.

Janne lämnade oss den 15 december 2023. Han var en fantastisk person. Någon snällare och ödmjukare är svår att finna och med ett hjärta som dessutom brann för sitt Sävehof.

Sävehofs tankar går till släkt och nära vänner.

Janne, tack för allt du har betytt. Vila i frid!

IK Sävehof /gm Stefan Albrechtson

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..