"Intresset och förfrågningar har ökat"

Jag tar mig uppför en smal spiraltrappa till andra våningen på IK Sävehofs kansli i Partillebohallen. Dagens person sitter i hörnrummet längst bort i korridoren. Jag knackar lätt på dörren och får ett ”Stig in!” som svar. ”- Jag är snart klar, teaterviskar Stefan” ”inga problem, säger jag och slår mig ner i den svarta skinnsoffan! ”Det är mycket nu!” säger Stefan, när han lagt på luren.

Vilka är det som ringer och vill ha tag på dig? Hur stort är intresset för Champions League?
– Intresset och förfrågningar har ökat betydligt, vi har flera större gruppbokningar. Matchen gäller mycket, en vinst och ett stort steg närmare en 1/8-final. Fortfarande är mobiliseringen av ALLA ledare och ungdomsspelare mer att önska.

Du upplevs som väldigt engagerad i varje match. Du visar upp ett lika stort känsloregister både när det går bra som när något domslut som går mot!
Abbe skrattar och säger: – Ja, det är jobbigt. Jag hade ibland gärna varit utan det. Förra säsongen blev det fler än 50 matcher och det är inte bra för hjärtat. Funderar i tunga perioder på om inte frimärkssamling vore en bättre syssla.

På torsdag möter herrarna Kadetten Schaffhausen i Scandinavium. Vad tror du om denna match? Har du sett Kadetten spela någon gång?
– Nej, aldrig. Det är starkt schweiziskt lag med stora ekonomiska resurser. De har köpt många bra spelare genom åren. Klubben har bestämt sig för att varje säsong spela Champions League och skaffat sig organisation och rutin för det. Förra säsongen plockade de nio poäng i gruppspelet, och i 1/8-delsfinalen pressades Montpellier till det yttersta, endast totalt tre måls differens.

Vilken/vilka förebilder har du, som ledare i en idrottsklubb? (utanför idrotten)
– Inga som jag på rak arm tänker på i sin ledarroll. Men annars som person, Nelson Mandela, för det han har stått upp för och ha fått utstå. Jag hade själv förmånen att få träffa honom i december 1993 i Johannesburg, något år efter frigivningen och veckan före han fick Nobels Fredspris. 

Vilket är ditt absolut bästa handbollsminne?
Oj det finns flera, säger Stefan! De kan nästan inte rangordnas. 1987 herrlagets avancemang till elitserien, 1993 damlagets första SM-guld, 2004 herrlagets första SM-guld, 2010 Idrottssveriges och Sävehofs första dubbla SM-guld damer och herrar, en solig dag mitt på Heden under Partille Cup bland 10 000-talet ungdomar från hela världen, invigningar och ledarträffar på Partille Cup, Sveriges oväntade VM-guld 1990 i Prag, och till sist 2008 i Adidas högborg i Tyskland när IHF:s president Dr Hassan Mustafa meddelar resultatet av 2011 års VM-kampanj med de härliga orden: The host for the World Championship is SWEDEN.

OM du inte hade sysslat med handboll vad hade du gjort då? Elektriker?
– Knappast något praktiskt alls, är glad att jag klarar av att tanka och byta spolarvätska själv. Det hade förmodligen blivit något inom idrott eller event.

Nej nu är det dags att ”tacka för mig” tänker jag när hans mobiltelefon ringer ytterligare en gång. Jag vinkar ett ”hej då” till Stefan och säger ”vi ses i Scandinavium”! När jag går nedför spiraltrappan funderar jag över hur många gånger han laddar sin mobiltelefon per dag? Den frågan får förbli obesvarad.

Ni har väl köpt biljetter till den 17 november, IK Sävehof mot Kadetten Schaffhausen kl. 19.10 i Scandinavium? Om inte, gör det idag!

Text: P.B. Hallén
Foto: Tommy Holl

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..