Intervju med Sportchefen

Tjena Jerry, läget med dig?
Tjena, läget är väldigt bra, jag är på semester med familjen uppe i Idre fjäll och både herrlaget och damlaget är vidare till semifinaler som startar om en vecka.

Du har nu varit sportchef i Sävehof i ett år, hur upplever du det gångna året hittills?
Väldigt positivt och riktigt kul, många nya människor att samarbeta med och en förening som arbetar långsiktigt med både herr och damhandboll. Det finns mycket att arbeta och förbättra i träning och lagbygge och vi befinner oss ständigt i olika processer. Sävehof är en väldigt stor förening och jag börjar nu känna att jag vet vem som gör vad och vilka som ansvarar för vilka saker. Framtiden ser positiv ut för både damer och herrar, vi har många duktiga spelare som vi vill utveckla ännu mer, detta är ett spännande jobb ihop med respektive tränare.

Din bakgrund är ju mångårig spelare i Redbergslid, har du fått många gliringar för att du nu jobbar hos den största lokala konkurrentklubben?
Nja, i början kom det väl ett och annat samtal, men man får inte glömma att jag har varit i HK Aranäs under de senaste 4 säsongerna som tränare för deras herrlag. Så de som haft åsikter får tycka vad de vill, jag är en föreningsmänniska som verkligen brinner för handboll och att få arbeta med sin ”hobby” på heltid är få förunnat och nu brinner jag för den uppgiften som jag är anställd för i IK Sävehof och för de jag samarbetar med.

Vad kommer det sig att Sävehof är så dominant i Sverige både på dam-, herr- och ungdomssidan?
Långsiktighet och proffsighet på flera plan, allt från tränare, ungdomsledare, styrelse och heltidsanställda. En väl genomtänkt tråd för utveckling av spelare, gemensamma resor som leder till gemensamt föreningstänk. Möjligheter till heltidsanställda tränare och spelarutbildningar, få föreningar ger spelare möjlighet till att utvecklas i sin hemmamiljö fram till 24 års ålder. Detta är bara några stora områden, sen kan man säkerligen gå in i detalj på en rad områden, men det får vi göra en annan gång.

Har du några förslag hur man skall göra för att få handbollen till en ännu större publiksport?
Ja, hallfrågan är viktig, alla de orter och föreningar som har fått nya, större och fräschare hallar har genast ökat sitt publiksnitt. Samtidigt ger detta oss större och bättre samarbeten med företag.
Sen är det viktigt att vi bjuder på bra, rolig och underhållande handboll och min personliga handbollsfilosofi är att man verkligen utnyttjar hela planens yta, jag förespråkar utgrupperat försvarsspel, kontringshandboll och snabba avkast, vidare ett rörligt anfallsspel med platsbyten och där varje spelare hela tiden är ett HOT. Detta är en dröm, att ha en vältränad trupp som verkligen orkar genomföra denna typ av handboll i match efter match.

Hreidar Gudmundsson (Emsdetten), Patrik Fahlgren (Flensburg) och Johanna Ahlm (Aalborg) lämnar klubben efter säsongen. På vilket sätt kommer ni att försöka ersätta dessa?
Ja du…
1. Målvakter växer inte på träd direkt, men helt klart kommer Hreidar att ersättas med någon annan utifrån.
2. ”Falle” och hans spelsskicklighet får vi ersätta genom andra och smartare lösningar, dels med de spelare vi har, sen förs det diskussioner om hur vi skall formera truppen, så jag kan i dagsläget inte säga exakt hur det kommer att se ut.
Vi får inte glömma att vi faktiskt redan har en bra och bred trupp för framtiden, sen är det läge för en del andra att ta ett större ansvar.
3. Johanna skall vi ersätta med att flera spelare tar mer ansvar och bygga detta lag ännu starkare, många yngre bankar på porten och vill komma in. Sen är det ingen hemlighet att vi för en dialog med Jenny Alm (Kroppskultur), kommer hon blir det så klart en byggsten mer att arbeta med, om inte, så får vi föra dialogen till säsongen efter.

Då tackar vi för pratstunden och önskar både dig och föreningen en fin avslutning på denna säsong.
Tackar, nu börjar festen och vi vill bjuda upp till dans med bägge lagen.

Martin Gunnérus

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..