Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

INGET MER SPEL I ATG SVENSKA CUPEN

Från det första kvartsfinalmötet mot Ystads IF var IK Sävehof på fredagskvällen tvungna att vända ett underläge på fyra bollar för att avancera till ATG Svenska Cupens Final4. Den uppgiften visade sig bli för tuff och Ystad vann på nytt, denna gång med 39–32.
– Det var alltför dåligt i kväll, framförallt försvarsmässigt, sade huvudtränare Michael Apelgren efter slutsignalen.

Emil Berlin, Gustaf Wedberg och Sebastian Spante satte dit sina möjligheter i shootout och när även Ystad hade full pott i det inledande momentet var läget inför avkast därmed identiskt med förutsättningarna efter den första kvartsfinalen mellan lagen. Sävehof behövde således vända ett fyramålsunderläge hemma i Partille Arena och hade 60 minuter på sig att lyckas med uppdraget.

Ystad var dock snabbast ur startgroparna och skickade in två bollar redan under de 60 inledande sekunderna. Därmed skapade de sig ett ännu lite större övertag, vilket fick Michael Apelgren att begära timeout efter en kvart när det var underläge med 8–13.

Sävehof hittade sedan bättre in i det och direkt efter att Gustaf Wedberg kontrat in 14–16 var det istället gästernas tur att lägga fram det gröna timeout-kortet. Så smått började det bubbla om förhoppning i Partille Arena. Kvitteringsbollen tycktes vara inne vid ett tillfälle, men då hade domarna hunnit blåsa av, och istället för att nå hela vägen ikapp, var det Ystad-ledning i paus med 21–18.

Mer än fem minuters spel hade passerat innan Sävehof gjorde mål i den andra halvleken. Kelvin Roberts bröt då lagets måltorka och laget landade slutligen på 32 gjorda mål för kvällen, men Ystad var tydligt bättre och vann till slut med 39–32.
– Framförallt var vi för dåliga med det försvarsmässiga där vi inte fick räddningar eller stopp på dem. Då blev det lite för jobbigt. Jag tycker att vi var ganska bra anfallsmässigt, men lyckades inte alls i vårt eget försvar, konstaterade Apelgren när han sammanfattade kvällen.
– Vi försökte med lite olika saker, men fick helt enkelt inte stopp på det. Tre målvaktsräddningar är för lite och det var lite för snällt i försvaret. Samtidigt var Ystad riktigt, riktigt bra också.

Till våren avgörs ATG Svenska Cupen för första gången i ett Final4-format. Där kommer Sävehof därmed tyvärr inte att delta på herrsidan.
– Utan tvekan finns det en stor besvikelse. Sedan har vi ett galet spelschema och ska jag försöka se någonting positivt i det här så är det att vi kanske slipper lägga matcher på något landslagsuppehåll i vår. Jag vet inte om det hade fått plats med matcher annars. Men det är klart att vi hela tiden vill spela om titlar, vilket är det som det handlar om när man är i Sävehof.

På många sätt var det en dyster kväll med uttåg ur det inhemska cupspelet. Bland glädjeämnena fanns dock att Emil Johannisson gjorde sitt första framträdande i A-laget. Mittsexan behövde inte vara inne på plan i mer än två minuter innan första målet kom. Dessutom gjorde även Neo Kollryd sitt första mål i A-laget när han hittade nätet strax efter att Johannisson gjort det.

IK Sävehofs målskyttar: Gustaf Wedberg 7, William Andersson Moberg 5, Kelvin Roberts 4, Pontus Brolin 4, Emil Berlin 3, Sebastian Spante 3, Adam Blanche 2, Emil Johannisson 1, Felix Möller 1, David Sandberg 1 och Neo Kollryd 1.

Ystads IF:s målskyttar: Julius Lindskog Andersson 8, Anton Månsson 7, Hampus Karlsson 5, Kim Andersson 4, Linus Fernebrand 4, Oskar Joelsson 3, Philip Stenmalm 2, Jakob Nygren 1, Elliot Stenmalm 1, Nils Persson 1, Ebbe Stankiewicz 1, Liam Hultberg 1 och Kasper Palmar 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..