220109_vipers_cl_1920

INFÖR VIPERSMATCHEN

Då Covidsmitta drabbat Györi kommer den matchen på söndag ersättas med match mot norska Vipers.
Biljetter till både Györi och Vipers gäller. De som inte kan utnyttja sin biljett skickar kopia på köpet till biljett@savehof.se för återbetalning.

Köp biljett: https://savehof.ebiljett.nu/

Matchens profil Tamara Haggerty
Född: 29 april 1996
Position i laget: Mittsexa
Moderklubb: DSOV Vijfhuizen
Debut i Sävehof: 2021

På söndag välkomnar IK Sävehof internationellt motstånd till Partille Arena för första gången år 2022 när Vipers Kristiansand kommer på besök. Inför mötet med de regerande Champions League-mästarna ger matchens profil, Tamara Haggerty, en inblick i den handbollsutbildning som satt stor prägel på nederländsk handboll de senaste åren och som hon själv var en del av som tonåring.

Hur har du upplevt första halvåret här i Sävehof?

– Jag tycker verkligen om att vara här. Tjejerna i laget och hela klubben har fått mig att känna mig välkommen och det känns verkligen som att jag har varit här så mycket längre än bara i några månader. Alla här har samma mål om att bli bäst, samtidigt känner jag att det är viktigt att alla kan trivas och få möjligheten att vara sig själva här. Det ger goda förutsättningar för att prestera bra som ett lag.

Du har förstås spelat handboll hemma i Nederländerna, men även i Tyskland. Skulle du kunna berätta om resan som har tagit dig hit till Partille och Sävehof?

– När jag var 15 år började jag i en handbollsakademi i Nederländerna. Då bor man på träningsanläggningen från måndag till fredag, tränar två gånger om dagen och mellan dem går man i skolan. På fredagskvällarna åker man sedan tillbaka till sin hemmaförening och spelar match på helgen. Det här sker under åren man spelar med ungdomslandslagen, så då tränar alla landets bästa spelare tillsammans i den akademin. Man blir förberedd på att spela utomlands, i och med att man inte kan spela professionellt i Nederländerna, och får även lära sig saker såsom vikten av att äta och sova rätt.

– Sedan flyttar man ofta till antingen Tyskland eller Danmark, för min del flyttade jag till Tyskland när jag var på väg att fylla tjugo och stannade där i sammanlagt fem år. Först var det två år i Vipers i Bad Wildungen och sedan tre år i Metzingen.

Var skulle du säga att du upplevde störst utveckling hittills?

– Det var i handbollsakademin, för där förstod jag att jag kanske var en av de bättre spelarna. Jag hade en dröm om att spela i landslaget och då behöver man spela för en klubb i ett annat land. I Bad Wildungen var jag också väldigt ung så det var där det började, men i Metzingen utvecklades jag också väldigt mycket. Där spelade vi mer med fart och fysik, medan det har ändrats för mig nu igen. Här i Sävehof spelar vi förvisso också med fart, men det handlar mer om att tänka på det taktiska och jag gillar när man pratar om handboll och försöker hitta lösningar på planen.

Du har även fått chansen att representera det nederländska landslaget. Hur var det?

– Jag tror att alla vill spela för landslaget, men det är inte alla som når dit. Så jag är nöjd över det, men samtidigt vill man bara ha mer och mer och mer när man har fått känna på det.

Tränarsnack med Rasmus Overby

På söndag ställs IK Sävehof mot Vipers Kristiansand från Norge. Inför Champions League-matchen i Partille Arena delar huvudtränare Rasmus Overby bland annat med sig av sina tankar när det kommer till motståndet och fortsättningen på Europaspelet.

Första Champions League-matchen för året spelas nu på söndag. Hur ska det bli att ställas mot de regerande mästarna Vipers?

– Det ska bli kul att få möta det bästa nordiska laget. De är det skandinaviska flaggskeppet som vann Champions League förra året och det här blir en handbollsfest mot de regerande mästarna. Vi kommer spela matchen med mycket stolthet och när vi möttes på bortaplan så spelade vi bra mot dem i 45 minuter. Nu är vi på hemmaplan och ska försöka hänga på så länge som möjligt. I dessa tider vet vi inte helt vilka vi kommer med och inte vilka de kommer med, men vi har mycket fokus på oss själva och ska se till att hålla energin uppe i 60 minuter.

I Champions League är det ungefär halva gruppspelet som återstår. Hur tycker du att ni ligger till i jakten på avancemang?

– Sett till den grupp vi har hamnat i så är vi stolta över att ha tagit fyra poäng, men vi är inte nöjda ännu. Vi har Kastamonu och Krim kvar på bortaplan som vi ska vinna om vi vill ha avancemanget och jag tror att vi ska ta ett eller två poäng till för att känna att vi kan gå vidare.

Laura Jensen tog mycket ansvar i derbyt mot Kärra tidigare i veckan. Vilken potential ser du hos henne under fortsättningen av säsongen?

– Hon jobbar på väldigt bra i vardagen, är enormt professionell och enormt passionerad. Laura har en drivkraft som gör att hon kan nå långt. Hon har utvecklats enormt mycket här i Sverige i jämförelse med de spetskvaliteterna hon visade upp i Danmark. Hon är redan viktig för oss och kommer bara bli viktigare och viktigare ju längre säsongen pågår.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..