210930_vasterasirsta_svenska_cupen_1920

INFÖR VÄSTERÅSIRSTA

Köp biljett >>>

Frida Rosell
Född: 6 maj 1999
Position i laget: 9M
Moderklubb: Handens SK
Debut i Sävehof: 2021

Sedan ankomsten till IK Sävehof duggar mötena med hennes tidigare klubbar tätt. Frida Rosell har redan hunnit möta såväl Skuru IK som VästeråsIrsta i säsongsupptakten – och två ytterligare matcher mot de sistnämnda väntar innan den här veckan är över. ATG Svenska Cupen har nu nått kvartsfinalstadiet där det första mötet med Västerås-klubben avgörs i Partille Arena på torsdagskvällen.

Hur har det varit att ansluta till Sävehof efter din tid i VästeråsIrsta?

– När det gäller klubben så är det mycket mer professionellt här. Jag tyckte att det var väldigt bra med allt runtomkring i Västerås också, men när jag kom hit så var det ännu mer av det. Största skillnaden är väl spelarna jag har runt mig och träningarna som är flera nivåer bättre än vad det var i Västerås.

Hur är du när du kommer till en ny miljö och ska hitta din roll?

– På planen skulle jag säga att jag lyssnar och försöker ta in så mycket som möjligt. Jag ser vilka spelare jag har runtomkring mig och hur de är, så att jag kan anpassa mig och så att vi kan spela bra tillsammans.

– Utanför planen skulle jag säga att jag inte är den tysta men inte heller en clown, jag är någonstans däremellan.

Har du längtat lite extra till matcherna mot Västerås?

– Innan säsongen började så visste jag ju att vi först skulle möta Skuru och sedan Västerås, som är mina gamla lag. Det var lite ”vad är oddsen att vi skulle möta just dem direkt?”, men jag tycker bara det är kul och har vänner i båda lagen. Det jobbigaste är att de vet hur jag är som spelare. Jag vet hur de är också, men då är det fler spelare att ha koll på.

På torsdag är det match mot just Västerås i ATG Svenska Cupen, hur tycker du att cupspelet har satt sig nu när vi går in i kvartsfinalfasen?

– Jag tycker att det är så kul med tajta matcher och jag tycker att alla lag ska ha det så här, att det är två matcher i veckan. Nu är det verkligen på riktigt med kvartsfinal och vi måste vinna, så är det bara.

För de som kanske inte har full koll på dig som spelare sedan tidigare, vad skulle du säga är din största merit i karriären hittills?

– Det måste väl ändå vara när jag debuterade i A-landslaget förra hösten. Sedan har jag också väldigt många matcher med juniorlandslaget som jag ser som en väldigt kul grej och erfarenhet jag hade som ung.

Du har ett speciellt skott där du kommer upp högt och sedan drar ner armen innan du skjuter, kan du berätta om det utifrån ditt perspektiv?

– Mitt hoppskott där jag lägger ett underarmsskott i luften började när jag var väldigt liten och gjorde mycket underarmsskott. Sedan började jag göra hoppskott, men fick ont i axeln och då valde jag att ta ner armen för att det gjorde mindre ont. Sedan ligger det bara kvar. Det är ett skott som jag gillar att göra och det sitter så mycket i ryggmärgen att det bara blir så automatiskt, fastän tränarna säger att jag ska ta upp armen. De vill inte få mig ifrån det, men de vill att jag ska skjuta med armen uppe också. Det är väldigt skönt att ha det skottet för när det är lite svårt att skjuta med hög arm så är det bara att ta ner den och förhoppningsvis kan försvararna inte täcka där nere då.

Många pratade om dig förra säsongen, hur ser du själv på ditt fjolår?

– Jag spelade ju bara halva säsongen och skulle inte säga att den var jättebra. Säsongen innan var kanske bättre men jag spelade bara halva, så jag har aldrig spelat en hel säsong men jag fick väldigt mycket speltid och förtroende i Västerås där jag hann visa vad jag kunde. Det var det som gjorde att folk såg mig och det är jättekul att folk har fått upp ögonen för mig och ser vad jag är kapabel till.

Vad är dina ambitioner i år?

– Att vara skadefri hela säsongen. Det är det jag önskar mest av allt. Sedan får vi se hur det andra går.

 

Inför kvartsfinalen med Rasmus Overby

Innan landslagsuppehållet ska semifinalplatserna i ATG Svenska Cupen fördelas. För IK Sävehof handlar det om att försöka ta sig förbi VästeråsIrsta i ett dubbelmöte där match nummer ett spelas i Partille Arena på torsdag. Om vi får tro huvudtränare Rasmus Overby har vi en taktisk duell att se fram emot när kvartsfinalspelet nu inleds.

Vilken känsla tar ni med er från helgens Champions League-match och in i mötet med VästeråsIrsta?

– Vi fick med oss en bra känsla. Jag tycker att vi hade ett enormt bra anfallsspel, kanske bland det bästa vi har spelat i Sävehof, och det ska vi fortsätta med. Men vi ska också bli bättre bakåt och varje dag tycker jag att försvaret blir lite mer kompakt jämfört med hur det var mot Odense. Vi är väldigt taggade inför torsdag, det är en kvartsfinal med mycket på spel och vi ska göra allt för att vinna.

Hur tycker du att spelet i ATG Svenska Cupen har artat sig nu när det tätnar till i slutspelet?

– Det är som i europeiska matcher med två matcher hemma/borta och jämför man lite med herrarna så vann de med nio hemma och förlorade med nio borta, så det kan hända mycket på 120 minuter. Istället för bara en match ska man se det som en 120-minutersmatch där det viktiga är att inte ge bort för många mål i avslutningen eller i början av matchen för det kan få konsekvenser.

Ni mötte just VästeråsIrsta i senaste SHE-matchen där det blev vinst med 35–31, vad tar ni med er från den matchen?

– Det var lite som mot Odense. Vi var nöjda med anfallsspelet, men vet att vi måste utveckla vårt försvarsspel. Vi blev lite för passiva ibland och satsade lite för mycket ibland, det har vi kollat på video och vi hoppas kunna ändra på det till på torsdag.

Vad skapar det för dynamik i spelet när man möter samma lag flera gånger under en kort tidsperiod?

– Det är en jättefin och härlig utmaning. Jag vet att Frenne (Båverud, VästeråsIrstas huvudtränare) har lite extra i ärmen och han är en taktisk tränare som gillar att utmana. Det ser jag fram emot och vi får se vad jag kan hitta på för att utmana dem. Det blir ett spel i spelet.

På torsdag tar herrarna först emot Hammarby i Handbollsligan innan ni spelar kvartsfinal i ATG Svenska Cupen. Vad tror du om kvällen i Partille Arena?

– Jag tror att det blir en handbollsfest som man har väntat på under de senaste två säsongerna när det är första matcherna där man släpper på restriktionerna. På herrsidan har både Hammarby och Sävehof varit bra, så det är toppmatcher både för damerna och herrarna. Det blir bra handboll och första matchen med publik!

 

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..