201222_varberg_hl_640

INFÖR VARBERGSMATCHEN

Sebastian Karlsson
Född: 21 januari 1995.
Position i laget: Högersex.
Moderklubb: IK Sävehof.
A-lagsdebut: 2013.

Han har gjort 53 mål på 16 matcher i Handbollsligan, och det måste man väl säga är fakta som talar för sig. Men… Sebastian Karlsson har en bit kvar till sitt målrekord i en enskild match. För tre år sedan gjorde han 15 mål när Sävehof slog Aranäs med 34-23. Kan Varberg stoppa svenska mästarnas energiknippe? Eller får vi se en ny målexplosion? Vi tog ett snack med spelaren i tröja 34 inför matchen i Partille Arena.

Plus och minus om laget så här långt in på säsongen?

– Det måste ändå vara samma sak… sättet att ta till oss Mickes (Apelgren, tränaren) spelidé. Vissa halvlekar har vi fått träff och då ser det väldigt bra ut, och det är ju ett plus. Andra stunder har vi fallit igenom och det är ett minus. Men man ska komma ihåg att det tar tid att sätta ett nytt spel. Plus också att det fungerar bra med våra nyförvärv kommit, Tilsted (Henrik) har varit mycket bra. Sedan måste jag nämna Jonte (Edvardsson). Han är överlägsen, och jag är glad att han spelar i samma lag som mig.

Nu möter ni ett av lagen som förväntas slåss i nedre skiktet av Handbollsligan, hur går dina tankar inför matchen mot Varberg?

– Med matchen i söndags i färskt minne kan jag inte säga annat än att Varberg är ett bra lag. Vi måste prestera i 60 minuter för att vinna, vara på tå, närvarande hela tiden. Under hela serien har vi sett att alla kan slå alla, och ska vi ta två poäng mot Varberg måste vi vara medvetna om att vi behöver kriga för det.

Vilket lag är du mest överraskad av så här långt in på serien?

– Svår fråga. Jag tycker att lagen har blandat och gett. Jag har blivit överraskad några gånger över lag som tagit enskilda skalper. Sedan är det väl två lag som överraskat mig mer än andra. Att RIK skulle ligga sist i tabellen hade väl ingen förväntat sig. Och att Kristianstad efter att ha vunnit sju raka matcher förlorat sju av nio är också anmärkningsvärt.

Situationen med Covid-19 berör oss alla. Hur har den påverkat dig och dina tankar?

– Det är klart att den påverkat mig. Det är andra förhållningsregler är normalt, till exempel om var vi får röra oss i arenorna och hur vi går in till match. När vi sedan tvingades flytta en match på grund av Corona, så är det klart att man tänker på det en del. Jag lider med de som råkat illa ut. Som person ska jag lägga energi på det jag kan påverka, och mitt ansvar är att stanna hemma om jag skulle få symptom. Sedan är det förstås tråkigt att situationen kräver att vi spelar matcher utan publik.

Din egen roll i laget – hur värdefull är du för Sävehof säsongen 20/21?

– Otroligt värdefull… haha. Skämt åsido – jag har en liten hybridroll och ska täcka upp på högernio på plan. Jag försöker ta med mig mina egenskaper för att bidra till att laget ska bli så bra som möjligt.

Tack – och lycka till!

– Tack själv.

MICHAEL APELGREN

Det skiljer mer än 30 säsongers rutin från spel i högsta ligan, sex SM-guld och dessutom nio poäng i pågående seriespel, men på plan är det ”fifty-fifty” mellan Sävehof och Varberg. Lagen möttes ju så sent som i söndags med 30-30 som resultat. Det var en match med många ansikten.
– Jag är både glad och besviken över resultatet. Det kändes ett tag som vi hade den i vår hand men det kändes också som den var förlorad. Detta var en påminnelse om att det går fort i handbollen, säger tränaren Michael Apelgren.

För att det ska bli en fröjdefull jul känns det förstås angeläget att poängen hamnar i Sävehofs ägo den här gången.
– Vi gjorde 30 mål på bortaplan och det är helt okej, men vi släppte in 30 och det är lite för många, säger Michael Apelgren om förra mötet.

Det handlar hela tiden om småsaker som skiljer mellan framgång och motgång, och det är såklart enkelt att peka på att det är försvarsspelet som behöver lyftas från mötet i Varberg.
– Vi lever i en speciell tid med förutsättningar som ändras hela tiden, men vi vet att vi behöver prestera på hög nivå för att ta poäng i ligan. Den saken har ju ständigt visat sig den här säsongen, säger Michael Apelgren.

 

 

Fler nyheter

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..

FYRA RAKA SEGRAR I EUROPEAN LEAGUE! Tisdagen 28 november 18.45 IK..

Knappt tjugo minuter in i fredagskvällens möte med IF Hallby..