210511_skovde_final_1_640

INFÖR SM-FINAL 1 MOT IFK SKÖVDE

MATCHENS PROFIL
Pontus Brolin
Född: 25 december 2000
Position i laget: Vänsternio
Moderklubb: Gökstens BK
Debut: 2018

Vi börjar med den kortaste frågan: Varför är Sävehof i final 2021?

– Jag vill säga att vi har hittat ett sätt att vinna matcher. Vi har fått ihop ett bra försvarsspel och framför allt ett bra kontringsspel.

Du har redan ett SM-guld på meritlistan, med Sävehof 2019. Vad är skillnaden inför den här finalserien jämfört med den för två år sedan?

– Oj… det har varit en konstig säsong över lag. För min del har jag fått mer speltid den här säsongen än 2019, då jag gjorde min första säsong i A-laget. Då spelade jag inte så mycket, och har inte stor erfarenhet från den finalen. Som lag kommer vi in med ett fantastiskt bra kvarts- och semifinalspel bakom oss och möter ett Skövde som också gjort fantastiska matcher.

Ni har plusstatistik på Skövde, slog dem två gånger i Handbollsligan den här säsongen, och Sävehof har spelat tio finaler och vunnit sex av dem medan Skövde har två SM-finaler och ingen seger – vad betyder den historien i detta sammanhang?

– Historien betyder inte mycket nu. Vi behöver göra riktigt bra ifrån oss, för Skövde har spelat fantastiskt bra. Jag tror att det kommer bli jämna matcher.

Det är i försvarsarbetet du fått mest speltid under säsongen. Hur kommer din roll se ut under finalerna?

– Jag tror att den kommer se ut som den gjort den sista tiden. Vi har fått tillbaka en del spelare från skador vilket också betyder att vi kan gå runt på fler spelare i dessa matcher.

Både ni och Skövde klarade av semifinalspelet i tre raka matcher och har fått en lång vila inför avgörandet. Kan du beskriva hur sugen du är på att spela igen?

– Nu är jag sjukt sugen på att spela. Det har jag varit sedan sista semifinalen, man går bara och väntar på att det ska bli match igen. Att vi fått vila så länga gör bara att man blit extra taggad.

Hur har ni använt tiden sedan semifinalserien?

– Vi hade en vecka direkt efter semin där vi tränade hårdare, både tuffa handbollspass och mer gymträning än normalt. Sista veckan har det blivit en återgång till den nivån vi haft tidigare i slutspelet, både handboll och gym men också en del genomgångar.

Tack, då återstår bara att önska lycka till!

– Tack själv!

FINALSNACK MED MICHAEL APELGREN

Efter drygt två veckors väntan är det äntligen dags för SM-final – bäst av fem matcher som ska avgöras inom två veckor.

– Jag tror att vi kan förvänta oss två lag som är extremt förberedda, säger Sävehofs tränare Michael Apelgren inför första finalmatchen.

Sävehof har övertag på Skövde om man ser till resultaten i Handbollsligan under säsongen, segrar med 26-21 och 32-23. Fast dessa matcher spelades i december, så det säger ingenting om inbördes styrkeförhållanden just nu.

– Det är svårt att prata om spelade matchers betydelse. Skövde krossade oss på försäsongen, och jag tror att den matchen hade inverkan på mötena i seriespelet. Skövde tippades före oss inför Handbollsligan och nu är det en del säger att vi är en liten favorit i finalen. Jag tror i slutändan att vi kan säga att detta är två jämna lag, säger Michael Apelgren.

Uppehållet efter semifinalspelet är inget som stör fokuseringen på den uppgift som nu väntar. Apelgren påpekar att hela säsongen varit på samma sätt, med ofrivilliga uppehåll till följd av pandemin, och att man lärt sig att leva i nuet och vara flexibel. Den tanken finns även i upplägget rent taktiskt inför finalen.

– Vi behöver vara öppna för förändringar. Det går inte bestämma sig för hur man ska spela och hålla fast vid det, utan man måste agera under matchen. Det såg vi i semifinalen där vi fick växla mellan 5-1-spel och 6-0-spel, säger Michael Apelgren.

 

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..