211210_rik_1920

INFÖR RIK DERBYT IKVÄLL

Köp biljett >>>

MATCHENS PROFIL Jonathan Stenbäcken

Född: 7 januari 1988
Position i laget: 9M/M6
Moderklubb: Vårgårda IK
Debut i Sävehof: 2006

Tio år efter flytten till Füchse Berlin återvände Jonathan Stenbäcken i somras till IK Sävehof. Inför fredagens prestigefyllda derbykamp mot Redbergslids IK berättar han bland annat om skillnaderna mellan då och nu, samt om sin roll ute på planen i det gulsvarta lagbygget.

Vad skulle du säga var höjdpunkten under åren utomlands?

– Allting, vill man nästan säga. Det blev ändå en del år, så det har gett väldigt mycket intryck med matcher och allting som man har fått vara med om. Det är väl alla matcher man har fått göra med landslaget och att man har fått spela olika mästerskap som OS, EM och VM. Även Final4 i Champions League och så vidare.

Du har varit hemma i ett antal månader nu. Vad upplever du som den största skillnaden i jämförelse med din förra sejour i Gulsvart?

– Det känns som att klubben har tagit steg framåt vad gäller proffsighet. Arenan är ny och det har blivit lite bättre träningsmöjligheter vad gäller gym och faciliteter överlag. Sedan är det ändå mycket som är sig likt, det är några stycken som är kvar på kansliet och så vidare. Nu när jag kommer utifrån så är ändå Sävehof den klubb som utländska klubbar fortfarande vet om att det är svensk handboll och jag skulle säga att allting har blivit lite bättre sedan jag var här förra gången.

Genom karriären har du naturligtvis varit en del av flera olika gruppsammansättningar och spelat med olika typer av spelare. Vad tycker du är utmärkande för dagens Sävehof-lag?

– Det är att vi är ett vinnargäng, faktiskt. Träningsintensiteten vi har där varje gubbe ofta vill vinna även på träning. Jag märker en ganska stor skillnad från de lag jag har varit i när det kommer till hur man går in för till exempel mini-handboll eller någon liten skoj-lek på uppvärmningen. Då märks det att alla vill vinna. Sedan är det det klassiska i svenska lag att alla är vänner på ett annat sätt än vad man är i utlandet. Där är det lite mer av ett jobb och man kanske inte bryr sig om alla, men det gör man här.

För din del har det blivit spel på både nio meter och som mittsexa. Hur tycker du att det fungerar att alternera mellan positionerna?

– Jag tycker att det har fungerat ganska bra. Det är nytt för mig också, även om jag är lite högre upp i åldern. Nu har det ju i princip uteslutande varit mittsexa som gällt under de första månaderna, till att bli något enstaka inhopp på nio meter den sista tiden i och med att Olle (Ek) skadade sig.

Vad är största skillnaden mellan de två rollerna?

– På nio meter känner man sig delaktig på ett annat sätt när man får vara med och styra spelvalen under själva matchen. Det kan gå stora perioder utan att man i princip rör bollen som mittsexa, det är väl den största skillnaden tycker jag.

På fredag väntar match mot RIK. Är det här en av grundseriematcherna man ser fram emot lite extra?

– Ja, så är det med alla våra derbyn skulle jag säga. Under min tid så har alltid våra RIK-matcher varit väldigt stora. De blir alltid jämna och det spelar nästan ingen roll om det är Sävehof eller RIK som har det bättre laget under just den säsongen. Det blir alltid jämna matcher, så det är klart att det är matcher som är väldigt roliga att spela.

 

INFÖR DERBYT MED MICHAEL APELGREN

In i fredagens match mot Redbergslids IK tar IK Sävehof med sig erfarenheterna från en meriterande seger på bortaplan i European League. Trots att det skiljer en del vad gäller inspelade poäng och tabellplaceringar inför derbyt, tror huvudtränare Michael Apelgren på en tuff drabbning mot RIK i Partille Arena.

I tisdags blev det vinst borta mot RK Gorenje Velenje. Vad tar ni med er från veckans Slovenien-resa förutom att det blev två fina poäng in på kontot?

– Jag är stolt över att vi agerade rutinerat när det blåste lite, även om vi är unga. Ett tag blev det ganska galet i hallen där det kastades in grejer, men då höll vi huvudet kallt och istället var det de som tappade det och inte vi. Till slut tjänade vi på det och det var gott att få den segern. Personligen har jag typ aldrig vunnit på Balkan, så den är vi stolta över.

Det har varit tre dagar på resande fot den här veckan. Hur har ni fått till förberedelserna inför fredagens match mot Redbergslid?

– Ganska bra. Vi tränade ganska lugnt nere i Slovenien, hade en videogenomgång där och ska ha en till innan matchen, så vi förbereder oss ungefär som vanligt. Vi har börjat få in en rutin kring hur vi gör på resorna och matcherna. Sedan är det klart att det alltid finns en utmaning att möta lag som har mer tid på sig, men vi spelar fler matcher och utvecklas på det sättet. Vi blir tvungna att jobba mer, men får också större utveckling.

RIK:s Elliot Stenmalm ligger i toppen av Handbollsligans skytteliga. Hur stoppar man en sådan spelare?

– Nyckeln är kanske inte att stoppa honom mest. Han kommer att göra sina mål och assist, nyckeln är mer att få stopp på dem andra. Att Stenmalm är en klasspelare i den här serien råder det inga tvivel kring.

Rent tabellmässigt är det toppen mot botten. Ibland säger man att derbyn raderar ut den typen av ingångsvärden, gäller det även den här gången tror du?

– Ja, det blir något annat när det är derby. Vi har pratat om att vi totalt sett behöver steppa upp i derbyna och vi har haft bättre energi i de matcherna nu det senaste. Det är svårare för oss att möta ett bottenlag i Göteborg än vad det är för Ystads IF eller Kristianstad, medan det är lättare för oss att möta ett bottenlag i Skåne än vad det är för dem. Tabellen spelar inte så stor roll, utan vi brukar historiskt sett ha det tufft mot RIK och det blir säkert liknande den här gången.

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..