Inför OS med Hanna Fogelström

Hanna Fogelström, 21, har haft en framgångsrik säsong både i sitt klubblag Sävehof och det svenska landslaget. I början på juli stod det klart att den fyrfaldige svenska mästaren var uttagen till spel i OS.

– Vi har haft många läger med hög anspänning, så när jag såg mitt namn så blev jag givetvis oerhört glad och stolt. Ett OS är det inte många som får spela, säger Hanna.

Den 12 maj vann Sävehofs damer SM-finalen i Malmö mot Lugi och Hanna tog trots sin ringa ålder, sitt fjärde SM-Guld i karriären.

– Vårsäsongen var upp och ner prestationsmässigt, men formtoppningen satt där den skulle lagom till finalen. Vi var det bästa laget sett över hela säsongen, och i finalen var vi bäst förberedda både fysiskt och taktiskt och vi hade det som krävdes för att vinna guld!

Inför OS i London har landslaget haft flera läger och spelat träningsmatcher mot olika typer av motstånd. Och Hanna är nöjd med vad hon själv presterat under uppladdningsveckorna.

– De har varit bra läger, jag är nöjd med att jag har känt mig tryggare i spelet och satt dit mina lägen.

I onsdags genrepade Sverige inför turneringen med en träningsmatch mot Brasilien, i vilken landslaget förlorade med fem bollar, 30-25.

– Matchen mot Brasilien var ingen höjdare, men jag tror dock att vi lärde oss av den och kommer inte att uppträda så under OS-turneringen.

Sverige har lottats in i den tuffaste av de två grupperna. Landslaget ska ta sig an Norge, Danmark, Frankrike, Spanien och Sydkorea i gruppspelet.

– Vår målsättning är att ta oss vidare till en kvartsfinal och till den ska vi vara i bra form till. Det krävs att vi presterar bra handboll och att vi kämpar i 60 minuter i varje match.

Hanna spelar sin andra stora landslagsturnering nu i sommar efter mästerskapsdebuten i VM 2011 och hon vet själv vad hon vill få ut av turneringen för egen del.

– Jag vill spela så mycket som det går, oavsett om det är 10 minuter eller 60 minuter vill jag prestera på topp de minuterna. Samt sätta mina lägen framåt och hålla tätt bakåt.

Idag klockan 17.15 svensk tid går Sverige in i turneringen med en match mot Danmark och Hanna vet vad som krävs för att landslaget ska få en bra start på OS.

– Vi är väl förberedda och taktiken ska sitta där. Det gäller att vi gör det vi har bestämt och ger järnet, avslutar hon.

Dagens match samt de övriga handbollsmatcherna i mästerskapet går att följa på SVT:s kanaler under de kommande veckorna. Eftermiddagens tillställning mot Danmark visas på SVT 1 med sändningsstart 17.00.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

VÄLKOMMEN MAGNUS! Magnus Persson är en rutinerad högernia och ansluter..

Danskt motstånd väntade för IK Sävehof i den första hemmamatchen..

GRUPPFINAL I EUROPEAN LEAGUE TISDAG 20 februari 18.45 IK Sävehof..