220123_cska_cl_1920

INFÖR MOSKVA MATCHEN

Köp biljett >>>

Matchens profil Jamina Roberts
Född: 28 maj 1990
Position i laget: Vänsternia
Moderklubb: IK Sävehof
Debut i A-laget: 2009

På söndag är det dags för säsongens tionde match i Champions League när CSKA Moskva besöker Partille Arena. Inför mötet med den ryska huvudstadsklubben berättar Jamina Roberts bland annat om starten på det nya året och lärdomarna som kommer av att vara underdog i Europa-matcherna.

Hur har du upplevt inledningen på året där det har varit många matcher ena veckan följt av inställda matcher veckan därefter?

– Jag hade själv corona så jag var inte med första veckan och det har väl minst sagt varit struligt. Sedan jag kom tillbaka från mästerskapet tror jag att jag har tränat typ fyra handbollspass så det har varit väldigt hackigt och ryckigt, men det är vad det är.

Ni har ändå lyckats prestera bra som lag och har i snitt gjort 38 mål i de tre SHE-matcherna som spelats 2022. Vad ligger bakom målexplosionen?

– Man ska inte jinxa något men vi har gjort mycket mål i de flesta matcherna den här säsongen, det är inte där som problemet har legat de gånger som vi har haft problem. Då har det snarare varit att vi inte riktigt lyckats stänga bakåt. Det är skönt att vi har vårt anfallsspel och kontringsspel att luta oss lite tillbaka mot, så vi har kunnat fokusera mer på försvarsspelet och hoppats på att anfallsspelet löser sig. Det tycker jag att vi visade i matchen i onsdags. Då släppte vi i och för sig in 27 mål, men matchen var klar ganska länge och det kändes ändå stabilt bakåt.

Du har varit med om mycket i karriären hittills medan flera av dina lagkamrater är precis i början av sina respektive karriärer. På vilket sätt agerar du för att guida de yngre?

– Jag tänker väl inte på det, men det är klart att jag är medveten om att jag har mer erfarenhet än många. Det jag försöker trycka mest på är att man bara ska köra. Det är bättre att man går för fullt och gör fel än att tveka och vara osäker, vilket kanske är lättare sagt än gjort.

Hur ser du annars på din egen säsong så här långt där du bland annat tillhör toppskiktet i Champions Leagues skytteliga?

– Det har gått bra i framförallt Champions League, sedan går vi runt på lite fler spelare i SHE och det blir mer speltid i Champions League. Att jag gjort många mål vet jag inte riktigt vad det beror på för jag har egentligen aldrig varit någon som gör många mål, men det är ändå kul att ligga där uppe efter alla säsonger. Sedan tror jag väl kanske inte själv att jag kommer ligga kvar där så länge till men det är kul så länge det varar.

Vad håller du som din mest underskattade egenskap som handbollsspelare?

– Att täcka skott! Jag tror att jag var den mest täckande spelaren i den danska ligan under en säsong, det har jag fått uppgifter om. Jag vet inte var man hittar den statistiken eller om det bara var någon som hittade på det, men det kan stämma.

På söndag spelar ni match mot CSKA Moskva. Triggas du lite extra när det är några av de andra världsspelarna som står på motståndarsidan?

– Vi är nästan som ett helt annat lag när vi spelar i Champions League, förutom kanske hur det var i senaste matchen mot Vipers. Vi går in som underdogs och trivs med det. Vi försöker också hitta den känslan i SHE även om tabellen säger något annat. Man släpper loss på ett annat sätt då och det känns mer ”skit samma” om det blir fel, för det är mot sådant bra motstånd och då är det klart att det blir fel några gånger. Då går man lite mer för det på något sätt och då blir det oftast bättre.

Tidigt på säsongen kom era topprestationer i just Champions League-matcherna. Hur ser du på det?

– Det tror jag handlar om att vi har en helt annan press på oss i SHE än vad vi har i Champions League. Det är ingen som förväntar sig någonting och gör vi ett mål så är folk glada liksom. De som har vuxit upp i Sävehof och spelat här länge har sällan känt den känslan av att vara underdogs, man är alltid van vid att ha press på sig och jag tror att den här nya känslan av att vara underdogs kan vara ganska lärorik. Det kan vi också ta med oss in i SHE; att veta hur många av de andra lagen kanske känner när de möter oss och att det ibland är lättare att slå ur underläge. Det är absolut inte lättare att vinna då, men det är lättare att släppa loss. Det beteendet och den känslan försöker vi ta med oss in i alla matcher.

 

Tränarsnack med Rasmus Overby

Med anledning av covid-karantän var Rasmus Overby inte med på resan till Lund tidigare i veckan när IK Sävehof besegrade Lugi HF med 42–27. Mot CSKA Moskva på söndag förväntas huvudtränaren dock vara tillbaka vid sidlinjen i Partille Arena när det är dags för en ny uppgift i EHF Champions League.

Hur var det att följa onsdagens match mot Lugi hemifrån?

– Jag var med live på telefonen, men Andreas (Wallin, assisterande tränare) var enormt duktig så all cred till honom och till laget. Det var inte mycket jag behövde bidra med i matchen när vi levererade den typen av handboll som vi gjorde.

Ni gjorde hela 42 mål framåt, hur lyder din analys av den matchen?

– Det är roligt för vi har inte tränat på anfallsspelet. Istället har vi lagt ner mycket energi på försvarsspelet och vi lyckades straffa dem enormt mycket i kontrings- och andrafasspelet. Vi hade ett bra kollektivt försvar och det var något av det bästa vi presterat den här säsongen. Det ska vi jobba vidare utifrån nu och det var också bra att ha Trine (Mortensen) och (Angelica) Wallén tillbaka i spel.

Nu vänder ni blickarna mot Champions League och mötet med CSKA Moskva på söndag. Det blev en knapp förlust när ni ställdes mot dem i den ryska huvudstaden i mitten av oktober. Hur skulle du säga att de har utvecklats sedan dess?

– Det är som att möta två olika lag. När vi möttes i Moskva hade de ett lag utan sina två största profiler i Ana Gros, som kanske är världens bästa högernia, och (Darya) Dmitrieva som också tillhör toppspelarna i världen. Så de har förstärkts markant, men när jag kollar på video nu inför matchen så ser jag möjligheter att få dem ur balans. Vi ska tro på oss själva.

Vad hoppas du få se från dina egna spelare på söndag?

– Jag tycker att vi ska jobba vidare utifrån det vi lyckades med mot Lugi. Vi ska vara ett kollektivt fajtande och energifullt lag som hela tiden hjälper varandra. Det hoppas jag att vi tar med oss vidare in mot Moskva-matchen för det behöver vi om vi ska stå emot deras individualister.

 

 

 

 

 

 

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..