211214_magdeburg_el_1920

INFÖR MAGDEBURG MATCHEN

Matchprogram >>>

Matchens profil Sebastian Spante
Född: 26 juli 2000
Position i laget: Vänstersexa
Moderklubb: Stenungsunds HK
Debut i Sävehof: 2018

På tisdag är det dags för 2021 års sista Europa-match i Partille Arena när inga mindre än SC Magdeburg kommer på besök. Inför mötet med den tyska storklubben berättar Sebastian Spante bland annat om stürmerfouls och förra veckans segermatch i EHF European League.

Vad ser du som nycklarna till att det blev vinst i Slovenien mot Gorenje Velenje i den senaste European League-omgången?

– Jag tycker vi höll oss kalla och höll oss till spelplanen. Det är inte det enklaste att spela på Balkan och jag tror det är en nyckel att man håller huvudet kallt och har fokus på rätt saker när det blir lite stormigt. Tycker även vi får bra flyt i kontringsspelet och spelar aggressivt och tufft bakåt. Så det var superskönt att ta en seger där nere!

I defensiven har du alltid haft en spektakulär förmåga att placera dig rätt så att motståndarna åker på en stürmerfoul. Vilka egenskaper krävs för att lyckas med den typen av aktioner?

– Möjligtvis att ha koll på nio meters spelmönster och när man väl är i försvar så gäller det att ha fokus och koncentration istället för att bara stå där. Lägger man lite fokus och kraft på det så kan man lyckas hitta tajmingen och små detaljer för att lyckas.

Har det något med mod att göra, skulle du säga?

– Egentligen inte. Man ska inte tänka efter, utan det är bara att gå in och göra det. Det är mer reflex än mod skulle jag säga.

Hur ska det bli att ställas mot SC Magdeburg på tisdag?

– Det ska bli intressant och kul att se hur vi står mot dem. Om vi gör våra grejer rätt, springer på dem och spelar aggressivt bakåt så tror jag absolut att vi har chans att vinna. Det är ett otroligt duktigt lag, så det ska bli intressant att se hur vi kan stå upp mot dem. Vi ska ge dem en match!

Tränarintervju Michael Apelgren

Tisdagskvällen i Partille Arena bjuder på gruppfinal i EHF European League när IK Sävehof tar emot SC Magdeburg. Den tyska storklubben är regerande mästare i turneringen och kan även titulera sig världsmästare på klubblagsnivå efter segern i IHF Super Globe i oktober. Här delar Sävehofs huvudtränare, Michael Apelgren, med sig av sina tankar inför drabbningen.

Matchen mot Magdeburg blev först uppskjuten, men nu är det äntligen dags för spel! Många har sett fram emot den lite extra, gäller det även dig?

– Onekligen, det är kanske världens bästa lag just nu. Det är ett väldigt välfungerande team som har spelat många år tillsammans och det ska bli kul att få möta de bästa.

Det är ettan mot tvåan i gruppen som möts när de fyra övriga lagen dessutom har en match mer spelad. Hur nöjd är du med det ni har presterat halvvägs in i gruppspelet?

– Supernöjd såklart. Vi är med och fajtas i alla tävlingar som vi har chansen att vara med i den här säsongen och det här är redan femte eller sjätte seriefinalen vi spelar i år, vi har ju haft många i Sverige också. Det vittnar om att vi hela tiden har legat med där uppe. Det är det här vi drömmer om att göra och ibland kan man stanna upp och vara lite extra nöjd. Tittar du på det rent teoretiskt så hade vi nog haft större chans mot Magdeburg om de underskattat oss, men nu är det lite annorlunda när det är seriefinal. Det ska bli givande att möta dem.

Går det att konkretisera vilka delar av deras spel ni framförallt behöver se upp med?

– Det kanske inte är laget med de absolut bästa i världen, utan de som är precis i skiktet där under. De visar att om man har ett lag som spelat ihop länge och är samspelta, så kan man slå de stora elefanterna. Det har hänt med Magdeburg och jag tycker att de är ett kvitto på vart handbollen är på väg. De har massa spelförståelse och bollskicklighet och är i världstoppen på det sättet. Handboll handlar inte bara om vem är störst och starkast.

Magdeburg har 14 vinster på 14 matcher i Bundesliga den här säsongen, men tappade faktiskt poäng mot Logroño i Europa-spelet. Gjorde det dem lite mer mänskliga?

­– Det var när de hade massa corona, så det poängtappet var bara synd att det kom mot en av våra mer direkta konkurrenter i gruppen. Magdeburg vann mot Barcelona i klubblags-VM för någon månad sedan, slog även Ålborg och de är kanske världens bästa lag just nu. Gillar man handboll och bor i den här regionen så borde man komma och kolla på matchen.

Vad kommer krävas för att rubba dem i matchen på tisdag?

– Jag tror att vi ska bestämma oss för en strategi och hålla oss till den. Ibland kommer vi helt enkelt få acceptera att de gör fantastiska saker, men för oss gäller det att ta chanserna som vi får. Nummer två är att inte ha för stor respekt för dem. Vi ska också gå in med självförtroende, för det är mycket vi också har gjort bra den här säsongen. Så visst är det ett toppklasslag vi möter men vi kan också göra saker!

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..