210211_ifk_ystad_hl_640

INFÖR IFK YSTAD

Elias Ellefsen
Född: 19 maj 2002
Position i laget: Mittnio.
Moderklubb: H71, Färöarna.
A-lagsdebut: 2020.

Här är en spelare som bryter mark. Elias Ellefsen är den förste från Färöarna att spela för Sävehof i Handbollsligan. Han gjorde fem mål i debutmatchen i slutet av november, och har sedan dess varit bofast i A-truppen. Nu har det blivit elva matcher i ligan. Han har gjort 28 mål, flera av dem på straff, och bara gått mållös av planen två gånger (mot Skövde och Varberg).

Din första säsong i Sävehof och den första spelaren i klubben från Färöarna. Har du hunnit lära dig namnen på alla lag i Handbollsligan?

– Jodå, jag känner till alla lag. Jag visste en del om svensk handboll redan innan jag kom hit, till exempel vilka lag som är tillhör toppskiktet i ligan.

Du är ung och har flyttat utomlands. Vad har varit din tuffaste utmaning sedan du kom till Sävehof?

– Det har varit att bo själv i ett annat land. Nu hade jag i och för sig bott ett tag i Danmark också, men då spelade jag i ett akademilag och vi var många unga som var i samma situation, så det var annorlunda. Jag har varit skadad också och kunde inte träna under första halvåret. Det var jättetråkigt och en tuff utmaning.

Match mot IFK Ystad den här gången. Hur går dina tankar inför den matchen?

– Vi har spelat mot dem tidigare den här säsongen, och då gjorde vi en dålig match (förlust, 23-22). Nu har vi högre förväntningar på oss själva och hoppas göra det mycket bättre.

Du debuterade i A-laget i slutet av november, och har sedan dess varit uttagen varenda gång det varit match. Så… Din egen roll i laget – hur värdefull är du för Sävehof säsongen 20/21?

Jag har haft en speciell roll, för när jag kom tillbaka från skadan hämmade den mig ändå, och jag kunde bara spela ungefär tio minuter per halvlek. Inhoppen hjälpte lagen eftersom andra spelare fick avlastning, men totalt sett har skadan och begränsad mängd träning och spel bidragit till att min egen utveckling kanske inte varit den önskvärda. Men jag känner att det blir bättre och bättre, och just nu kan jag spela hur mycket som helst.

Tack, och lycka till!

– Tack själv.

 

APELGREN INFÖR IFK YSTAD

Sävehof är ute efter revansch när IFK Ystad gästar i Partille Arena. När lagen möttes i höstas vann skånelaget med 23-22.

– Vi är inte nöjda med vårt framförande i den matchen. När jag tittar tillbaka på matcher vi spelade vid den tidpunkten, så är det tydligt att det var lite rörigt med vad vi gjorde då. Vi hade svårt att hålla våra avtal, hur vi skulle uppträda, säger tränaren Michael Apelgren.

Han vill samtidigt poängtera att IFK Ystad är ett skickligt lag även om de ligger utanför slutspelsplats för tillfället.

– De har många farliga spelare, som när de får till det gör det besvärligt för oss. De har också två bra målvakter, och i vår match mot dem var Henrik Nordlander glödhet, säger Michael Apelgren.

Motmedlet handlar förstås om att vara noggrann med varje beslut i varje situation under matchen.

– Det är små marginaler. Vi har sagt det tidigare och det är värt att upprepas, för det är sant. Senast mot OV Helsingborg visade det sig hur lite det r som gör om det är lika i matchen eller om man vinner med fem mål. Vi måste jobba för att få de små marginalerna på vår sida, säger Michael Apelgren.

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..