210915_2_seriepremiar_skuru_ystad_1920-1

INFÖR IFK YSTAD

Sebastian Karlsson
Född: 21 januari 1995
Position i laget: Högersex
Moderklubb: IK Sävehof
A-lagsdebut i Sävehof: 2013

Han har redan hunnit med mycket i den gulsvarta tröjan och nu är Sebastian Karlsson även lagkapten för IK Sävehof. I den rollen leder han på onsdagskvällen för första gången ut sitt lag hemma i Partille Arena i Handbollsligan-sammanhang när högersexan axlar förtroendet efter sin vän och nyblivna Tysklandsproffset Jonathan Edvardsson.

På onsdag är det säsongens första seriematch på hemmaplan. Vad är det för känslor som bubblar inom dig inför en sådan uppgift?
– Såklart ska det bli väldigt roligt även om vi redan har startat igång säsongen på hemmaplan med Svenska Cupen. Vi har en del att bygga vidare på från Kristianstad-matchen i fredags där jag tycker att vi gjorde väldigt mycket bra saker. Det finns dock alltid utrymme för förbättring.

Många har sett dig som en ledarfigur i flera år och nu är du lagets kapten ute på planen. Vad tycker du är viktigt att symbolisera i den rollen?
– Jag kan börja med att säga att jag inte kan vara som ”Jonte”. Han var en väldigt bra lagkapten, men vi är två olika personer. Jag ska försöka ta med mig vissa saker från honom och samtidigt föra in det som är mina styrkor. Kanske att jag kommer vara lite mer direkt i vissa kontakter eller vad det nu skulle kunna vara. Vi ska fortsätta det arbete som vi börjat med, ha kvar den goa gemenskapen och se till att laget mår bra.

Med Svenska Cupen och matchen mot Kristianstad har det redan hunnit bli en del tävlingsmatcher i år. Hur ser du på starten ur ett individuellt perspektiv?
– Det har gått okej, får jag säga. Det är klart att man hela tiden vill bli bättre, men å andra sidan får man väl också blicka tillbaka och vara stolt över prestationerna. Det är lite som med laget, vi och jag försöker alltid bli bättre.

Vad har du för tankar inför att det är IFK Ystad som står på andra sidan i hemmapremiären?
– Det är ett tufft motstånd. De visade det i måndags när de fick lika borta mot Malmö, det klarar inte alla lag av. De vill säkert motbevisa alla kritiker och det är inte en match man kan räkna hem utan det kommer bli fullt ös.

Intervju med Michael Apelgren

I fredags inleddes Handbollsligan med IK Sävehofs bortamatch mot IFK Kristianstad. Lagen fick dela på poängen efter en intensiv premiär där slutresultatet skrevs till 28–28.
– Det är lite dubbla känslor från den matchen, säger huvudtränare Michael Apelgren.
– Vi vet att det är bra med en poäng borta mot Kristianstad, men samtidigt är vi Sävehof och vi är aldrig riktigt nöjda om vi inte vinner matcherna i Sverige. Allt i allt kändes det ändå helt okej och det var en kul dag för handbollen med mycket publik i hallen.

En säsongspremiär på bortaplan betyder ofta att hemmapremiären väntar i nästa omgång. Så är fallet för Sävehof i år när IFK Ystad kommer till Partille Arena på onsdag. Generellt har säsongens förhandstips placerat Sävehof högt upp i tabellen medan gästerna har hamnat längre ner. Samtidigt fick onsdagens motståndare med sig en poäng från deras premiär mot HK Malmö i en match de fortfarande hade ett grepp om med några minuter kvar att spela. Apelgren redogör för hur han ser på IFK Ystad den här säsongen:
– Grejen med IFK Ystad kring att de är tippade i botten är att de har värvat spelare som man inte riktigt vet var man har och då är det lätt för alla att tippa dem längre ner. Om de får ihop det så kan de absolut slå de bästa och de spelade lika borta mot Malmö där Malmö ska vara glada att de fick en poäng. Det här är en match som blir väldigt tuff, konstaterar Sävehof-tränaren.

Införandet av ATG Svenska Cupen bidrar till tätt matchande i säsongsinledningen. Fredagens premiär i Handbollsligan mot Kristianstad följs nu upp av onsdagens möte med IFK Ystad medan det väntar cupretur mot Ystads IF på lördag.
– Det är så vi vill ha det. Vi har en bred trupp och att det är många matcher visar helt enkelt att vi är kvar i cupen och snart kommer även Europacup-spelet. Vi vill vara kvar i turneringarna vi spelar, då blir det fler matcher och det är bara positivt.

Även om det inhemska cupspelet redan har inneburit spel i Partille Arena efter sommaren, förväntar sig Apelgren en speciell upplevelse i säsongens första hemmamatch i Handbollsligan-sammanhang.
– Det ska bli kul att få komma in i Partille Arena med en match klubben har jobbat mycket med för att få folk i hallen och att vi sätter igång ordentligt. Sedan jag kom till klubben har det nästan inte varit något folk så det ska bli kul att se vad som bor i Partille-publiken nu när den är tillbaka!

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..