michael_apelgren_1920

INFÖR GUIFMATCHEN

MATCHENS PROFIL ALEXANDER WESTBY
Född: 26 mars 1993
Position i laget: Vänstersexa
Moderklubb: Ski IL
Debut i Sävehof: 2021

I somras bytte Alexander Westby hemlandet Norge mot Sverige för spel i IK Sävehof. Inför årets annandagsmatch, där laget ställs mot Eskilstuna Guif i Partille Arena, berättar vänstersexan bland annat om återföreningen med Michael Apelgren och vad han absolut inte tänker vara utan vad gäller den norska julmaten när han nu firar sin första jul i Sverige.

I ungefär ett halvår har du varit en del av Sävehof nu. Hur skulle du summera din första tid i Gulsvart?

– Jag och min familj trivs jättebra här i Partille och Sävehof. Jag tycker att vi har fått en bra första halva på säsongen där vi är med i toppen av serien, så hittills är jag nöjd med allting. Det känns som att vi har blivit bättre och bättre under hösten och vintern, så det lovar gott inför fortsättningen efter jul och även i slutspelet.

Kantspelare har ofta en förmåga att vara luriga i sina avslut och där är du inget undantag. Handlar det mest om inövade varianter eller är det förmågan att vara kreativ i ögonblicket som möjligheten dyker upp?

– Jag börjar ju bli lite gammal, 28 år, så jag har ju fått träna på en del varianter, men för min del fungerar det bäst om man inte tänker så mycket och bara är lite kreativ när man hoppar in. Det har fungerat bra hittills och vi får hoppas att det fortsätter så. Som kantspelare behöver man vara lite kreativ och ha några varianter som gör att man kan lura målvakten lite.

En gemensam nämnare från din tid i Elverum och här i Sävehof är att du har Michael Apelgren som tränare. Vad i hans ledarstil och handbollsfilosofi är det som tilltalar dig?

– Det är att jag tycker att han är väldigt bra in mot varje match när det kommer till det taktiska. Han har en filosofi som gör att vi spelar på ett sätt där jag trivs jättebra. Jag tycker att han är en väldigt bra tränare och även en bra person att ha i en spelargrupp. För min del trivs jag jättebra med honom och han gör det lättare för mig att prestera.

Vi befinner oss mitt i julfirandet just nu. Vad får inte saknas från en traditionsenlig norsk jul, enligt dig?

– Det är väl maten som vi har i Norge, det är det viktigaste för oss när det kommer till julen. Det är vår tradition som vi kommer ha med oss oavsett om vi bor i Norge, Sverige eller någon annanstans. I år firar vi med min och min sambos familj där min familj äter ribbe och så har Theas familj den andra norska maträtten som är pinnekött från får. Det här är vår första jul tillsammans och då blir vi tvungna att göra båda, så då har vi lite att välja på.

Här i Sverige är det ju tradition med annandagsmatch. Vad har du för känslor inför att ställas mot Guif på söndag?

Jag tycker att det är kul med matcher i mellandagarna. Vi hade det för några år sedan i Norge och då var det mycket folk på matcherna. Jag tänker att vi är favoriter inför matchen på söndag och om vi spelar på vår högsta nivå så ska vi vinna den och ta två poäng. Det är väl det jag tänker nu, sedan får vi se om vi klarar av det. Jag tror att det blir bra för oss att få två-tre dagar ledigt nu när det har varit så mycket matcher, så att vi har en del energi att komma med till den matchen.

TRÄNARSNACK MICHAEL APELGREN

Ett par matcher återstår innan EM-uppehållet sätter punkt för en intensiv första del av säsongen. Närmast ställs IK Sävehof mot Eskilstuna Guif på annandagen i ett möte som Michael Apelgrens lag haft oväntat lång tid att förbereda sig och ladda batterierna inför.

Den senaste tiden har det varit ett par inställda matcher på grund av corona. Hur påverkar det er att den osäkerhetsfaktorn har återvänt?

– Det är ju lite motivationsdödande såklart att vi är tillbaka i det. Samtidigt var det inte vi utan Kristianstad som har varit coronasmittade, men vi känner att vi har haft en lång maratonhöst med lika många matcher som de andra i Europa som har spelat flest antal matcher, uppemot 30 stycken. Nu gäller det att slutföra det här så bra som möjligt.

Poängen uteblev borta mot HK Malmö förra helgen. Hur lyder din analys av den matchen?

– Malmö är svårspelade där nere och dessutom fick vi göra om lite. För även om vi inte haft corona så har vi haft en del spelare utanför träning, vilket gjorde att vi fick spela lite annorlunda handboll och där blev vi kanske lite avslöjade.

Det återstår två matcher inom loppet av tre dagar i Handbollsligan innan det är dags för EM-uppehåll. Vad är din känsla inför det avslutande spelschemat?

– Att det är ett sådant spelschema som vi har haft hela hösten, så det är inget annorlunda att det är två matcher som ligger tajt. Det är snarare att vi nu har haft en oväntat lång paus eftersom vi haft inställda matcher i cupen. Så det finns ingen anledning för oss att se det som ett bekymmer, men vi kände att tanken började ta lite slut efter Magdeburg och nu har vi fått ett par dagar med julafton och så vidare där vi kunnat ladda batterierna.

 

 

 

 

Fler nyheter

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..