Inför finalen, Sävehof – Drott Halmstad

Rustan Lundbäck har en enastående meritlista som tränare. Ikväll avslutas den – åtminstone för den här gången – och det går nästan prata om att han är vid sina drömmarsmål. Tänk att få avsluta karriären med en guldfinal. Vad slår det? Ja, möjligen då att vinna finalen…

Vi tog Rustan Lundbäck på pulsen inför avgörandets stund, Att Sävehof är i final är ingen skräll om man lyssnade på tipsen inför elitseriestarten i höstas, men att det skulle bli mot Drott är en stor skräll. Hur känns det?
– Det var kanske andra lag än Drott som nämndes då – Alingsås, Guif och Ystad i första hand. Men så är det i sportens värld och det är kanske det som är tjusningen. Men jag bryr mig inte om vilka vi möter.

Hur förbereder du laget på en sista guldmatch?
– Dels förbereder vi oss förstås fysiskt, och det har vi gjort genom att hålla ångan uppe och matchat lite. Sedan ska vi ha bra koll på vilka vi ska möta, deras sätt att spela och individer hos dem, hur de agerar. Men den största saken är kanske ändå att det är en annorlunda match. Det är inte vardag längre, vi spelar i en stor arena med mycket utrymme runt läktarna. Allt är större och förhoppningsvis kan vi också bjuda på en ännu större och bättre handboll.

Men de stora matcherna kan också innebära andra stora utmaningar. Hur är det mentalt…?
– Ja, det är sant.De somklarar av det bäst kommer att vinna. Det gäller att sova gott innan matchen, må bra och våga misslyckas på plan.

Vad är det Drott gör bra och som ni måste hålla extra koll på?
– Vi måste ha koll på deras sätt att spela handboll. Individuellt måste vi veta vilka spelare som sticker ut. Gunnar Steinn Jonsson är en sån, Michael Mattsson och Johnny Olsson två andra. Sedan är det bra att veta hur deras målvakter spelar.

När kom laget till Malmö?
– Vi åkte hit under fredagen. Vi tränade både igår kväll i en annan hall och inne i finalarenan tidigt under lördagen. Det är gott att bekanta sig med hallen, även om jag inte vet hur vilken roll det har i hela finalpaketet. Men det är bra att känna karaktären på hallen, allt runt omkring är så mycket större. Och ur den aspekten har det stor betydelse att få komma in här före finalmatchen.

Text: Mikael Hjerpe
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..