211019_logrono_el_2_1920

INFÖR EUROPEAN LEAGUE

Sävehof vs BM Logrono
Tisdag 19 oktober 18.45 i Partille Arena

Läs matchprogrammet  >>>

INFÖR MED MICHAEL APELGREN

Efter en säsongsupptakt innehållandes spel i Handbollsligan och ATG Svenska Cupen adderas nu även internationellt motstånd i IK Sävehofs spelschema. På tisdagen tar laget emot spanska BM Logroño La Rioja när European Leagues gruppspel inleds. Huvudtränare Michael Apelgren ger oss förutsättningarna och förklarar vad som krävs i möten med andra europeiska topplag.

Hur mycket har du sett fram emot att inleda spelet i European League och få chansen att mäta sig med internationellt motstånd?

– Det känns jättekul. Vi är enda svenska laget som är med och det här är högsta turneringen det går att vara med i som svenskt lag eftersom vi inte valdes in i Champions League. Jag är jättestolt över att få vara med och att vi har en så bra grupp med världens kanske bästa klubblag som vann VM för klubblag och som även leder Bundesliga i Magdeburg.

Med vilka ambitioner är det ni kliver in i turneringen?

– Vi vill vara med och slåss om poäng varje gång. Då innefattar det att vi vill vara med och ta oss så långt som möjligt. Vi vill inte bara se och lära, utan även prestera. Svårigheten på gruppen är av digniteten att det kan lika väl bli noll poäng som att vi lyckas gå vidare och vi är ödmjuka inför att det är väldigt bra lag vi möter.

Vad finns det att säga om tisdagens premiärmotstånd, BM Logroño La Rioja?

– Det är ett typiskt spanskt lag som spelar mycket med tanke och väldigt mycket med deras linjespelare. Så vill man se skarpare taktisk handboll så är det ett kul lag att titta på.

Ser era förberedelser ut på något speciellt sätt inför matcherna i Europaspelet?

– Vi förbereder oss likadant men det är ett större arbete som behöver göras eftersom fler spelare är okända. Själv hade jag lite dålig koll innan man började arbeta med matchen. En spelare som Dutra som är brasiliansk landslagsman med tio mål mot Frankrike i OS och sju mål mot Tyskland till exempel, så det finns massor av spelare som vi skandinaver inte har full koll på.

I egna laget var det många unga spelare som visade upp en fin utveckling i Handbollsligan i fjol. Vilka egenskaper behövs för att få det att lyfta även mot den här typen av motstånd?

– Det är att förstå att det är skillnad och att det kanske är lite mindre rättvist i perioder när man spelar utomlands. Det handlar om att ta möjligheterna man får och att saker kommer kännas märkliga och orättvisa ibland, då är det ingen idé att lipa över det. Det gäller att göra de grejer man har chansen att göra så bra som möjligt, för på bortaplan behöver man kanske vinna med fem för att det ska bli seger med ett mål i slutändan. Det är andra förutsättningar och man behöver inte lipa för det. Där är vi svenska lag lite naiva och det kommer att bli en lärdom för de yngre.

Finns det något mer att förmedla inför avkast?

– Att det är viktigt att vi får med oss så mycket folk som möjligt i hemmamatcherna! På bortaplan kommer det att vara riktigt livat och vi behöver även konkurrera på det sättet.

 

INTERVJU MED EMIL BERGGREN

När IK Sävehofs herrlag kliver in för premiären i European League på tisdagskvällen betyder det att såväl de som damlaget är igång med spel i samtliga tre turneringar den här säsongen. Sportchef Emil Berggren ser fram emot att få en första indikation på hur föreningens herrlag står sig i en internationell konkurrens när spanska BM Logroño La Rioja står för motståndet i Partille Arena i premiären.

Det blir spel i European League, inte Champions League, för herrarna den här säsongen. Hur ser du på att det blev så?

– Det är klart att vi egentligen hade velat spela i den bästa turneringen, men Euro League är också en ganska stor utmaning och det finns många bra lag i den turneringen. Just nu går till exempel Magdeburg som en slåttermaskin i tyska ligan, så det här kommer bli bra och utmanande.

Att både herrlaget och damlaget spelar europeiskt i år. Utifrån vilket perspektiv bör man se det, enligt dig?

– Att det är där vi vill vara med. Vi vill alltid vara med i de häftigaste och mest utvecklande turneringarna, det har vi egentligen alltid varit. Sist tackade vi nej på grund av pandemin, men det är ett uttalat mål från klubben att vara med här.

Hur har du tänkt angående byggandet av herrarnas trupp för att hantera både det inhemska och internationella spelet?

– Vi har en ganska bred trupp och redan haft en del skador, så vi får vara glada för att vi har sett till att ha det så. Det kommer bli många matcher och det är nu de tuffa perioderna börjar med både kvartsfinal i cupen och Europaspel på tisdagar. ”Micke” (Apelgren) och Linus (Ekman) har bra planer och förhoppningsvis ska vi klara av det.

Har du något eget minne från spel i europeiska turneringar du gärna ser tillbaka på inför premiären?

– Det är att det är många resor som börjar på det här sättet. Min och Jonathan Stenbäcken, som kommit hem nu, Jesper Nielsen och Johan Jakobsson till exempel. Det börjar med att man levererar europeiskt, så vi får se vem som växer mest av det här i dagens trupp.

– Givetvis utvecklas man av att möta spelare som har en rejälare fysik och ett lite högre tempo i sig. Kan vi anamma det och få lite motivation i att se att det krävs lite mer, så får vi antagligen några procent till. Om till exempel Felix Möller får se att det finns några nivåer till jämfört med i svenska ligan så blir han säkert lite extra motiverad.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..