210306_enkronas_banner_640_2

INFÖR ENKRONASMATCHERNA

MATCHENS PROFIL

Thess Krönell
Född: 30 maj 1996
Position i laget: Mittsex
Moderklubb: Gimonäs UIF
Debut: 2015

Hon är norrlänning i grunden men varit i Sävehof så länge (sedan 2012) att hon nästan kan betraktas som Göteborgstjej. Tre SM-guld har det blivit så här långt, och nu är Thess Krönell på väg in i ett nytt slutspel. Här är hennes tankar inför framtiden, alltifrån närmaste matchen till ett kommande slutspel.

Sista hemmamatchen innan slutspelet, och en av de på programmet tuffare fighterna. Hur tänker du inför mötet med Höör?

– Det ska bli kul att spela en toppmatch igen och målet är att få med sig så mycket bra som möjligt från matchen, in i slutspelet. Mot Höör blir det alltid mycket fight och fysik ute på banan, vilket jag tycker är dom roligaste matcherna att spela. 

Ni är inte bortspelade från serieseger, men har eller inte avgörandet i egna händer. Grämer ni er över situationen eller känns det inspirerande med möjligheten att komma tvåa?

– Nejdå, möjligheten att komma två ligger i våra egna händer vilket är kul och det kan vara bra att ha inför en eventuell semi. Dock spelar det inte lika stor roll längre med tanke på att det inte får vara någon publik  på matcherna.

Om du bedömer er form just nu på en skala 1-10 – vad är den då? Och vad är den när slutspelet börjar?

– Skulle säga att vi har jobbat oss upp från en 3:a till en 6:a. När slutspelet börjar är vi kanske en 7:a…

Det är tufft i tabellen runt slutspelsstrecket. Har du någon favoritmotståndare i det kommande kvartsfinalspelet?

– Väldigt tufft och spännande! Jag hade gärna mött ett lag i Göteborgstrakten, men annars kvittar det.

Din egen roll – hur viktig är du för Sävehof säsongen 20/21?

– Jo, men jag är en viktig pusselbit i helheten, som alla andra. Sen är det klart att man har varit med i många olika scenarion under säsongerna som gått, så där försöker jag dela med mig av erfarenheterna och hjälpa de yngre så gott jag kan.

Tack och lycka till!

– Tack själv!

MATCHSNACK MED RASMUS OVERBY

Med två matcher kvar att spela av SHE har Sävehof fortfarande chans på serieseger. Men det är inte enbart upp till de regerande svenska mästarna, utan det behövs förutom full pott också hjälp av Kristianstad för att kliva förbi ettan Skuru och tvåan Höör.

Därför kan vi lämna spekulationerna åt sidan och titta på förutsättningarna som Sävehof kan påverka. Matchen mot Höör känns redan som en slutspelsfight.

– Det blir en bra värdemätare på var vi står inför slutspelet. Historiskt har vi spelat många jämna matcher mot varandra. Det är en rolig match och en match vi ser fram emot att spela. Lite av prestigematch, säger tränaren Rasmus Overby.

Sävehof passerar Höör vid en vinst i den här matchen, och har sedan kvar att möta Heid när grundserien avslutas på tisdag. Höör-Lugi och Kristianstad-Skuru är också intressanta matcher i slutomgången.

– Vi har under hela säsongen förberett oss för att vara fysiskt och mentalt beredda när slutspelet börjar, och det arbetet pågår fortfarande. Handboll är alltid kul men det blir extra kul med den period som vi nu är på väg in i. Vi ser fram emot slutspelet, men först ska vi avsluta seriespelet och mot Höör förväntar jag mig att vi ska kunna stå upp och möta den energi som de står för, säger Rasmus Overby.

MATCHENS PROFIL

Anders Forsell-Schefvert
Född: 15 mars 2001
Position i laget: Mittnio
Moderklubb: GF Kroppskultur
Debut: 2018

Han har varit ombytt i alla 27 matcher i Handbollsligan den här säsongen, men speltiden har varit begränsad. Anders Forsell-Schefvert är ändå en viktig kugga i lagmaskineriet Sävehof. Han fyller 20 år om en dryg vecka och håller på att skaffa sig rutin för att klara framtida utmaningar. Nu är han matchens profil i sista seriematchen för säsongen.

Sista matchen innan slutspel och chans att vinna Handbollsligan. Hur känns det?

– Kul, förstås. Och lite speciellt, för det blir i så fall första gången på tio år som Sävehof vinner grundserien. Men framför allt är det ju känslan att ha med sig en vinst in i slutspelet som är viktig.

Ni möter Hallby som slåss för att komma ovanför slutspelsstrecket. Hur ska ni hålla ordning på dem och eventuella nerver?

– Hallby var i en liknande sits förra året, då vann de i sista omgången mot Malmö som därigenom tappade seriesegern. Hallby är bra, men vi måste möta dem på vårt sätt. Vi ska springa mycket, se till att det blir fart och fläkt i spelet.

Det förefaller ju som att ni har prickat formen, bara en förlust på de senaste 13 matcherna. Hur har ni hittat en så hög nivå?

– Vi tror på oss själva. Alla i laget har en roll och vi har ett spelsystem som vi litar på. Alla gör sin del, och tar ansvar för sin uppgift. Svårare än så är det inte.

Har du någon favoritmotståndare i en kommande kvartsfinal?

– Oj, vi har ju förlorat mot IFK Ystad i första mötet med dem… Vi har visserligen vunnit mot Guif två gånger, men det har också varit bra mot slutet. Jag tycker nog att det finns inget favoritmotstånd. Och ska man vinna SM-guld måste man kunna slå alla lag.

Din egen roll – hur viktig är du för Sävehof säsongen 20/21?

– I början var den lite viktig när jag avlöste Jonte (Edvardsson) för att han skulle få återhämta sig. Jag försöker göra det jag är bra på. Just nu handlar det mycket om att driva på laget och sprida energi från bänken, och att hela tiden vara beredd på att kunna gå in och spela.

Tack, och lycka till mot Hallby.

– Tack själv!

MATCHSNACK MED MICHAEL APELGREN

Det är ”bara” sista omgången i grundserien, men med tanke på att det är serieseger som står på spel för Sävehof och en plats i slutspelet för Hallby finns det i förutsättningarna mycket som påminner om slutspelskaraktär.

– Det känns kul och vi längtar tills matchen kommer igång. Men slutspelskänslan i matcherna började redan för ett par omgångar sedan. Alla lag har mycket att spela för i slutet, och vi själva har ju bland annat mött Malmö och Ystad som också är topplag, så vi är redan där med spännande matcher, säger tränaren Michael Apelgren.

Hallby räddade en poäng i slutet mot Alingsås i senaste matchen, och gick via den upp på slutspelsplats. Sävehof kan inte räkna med att få en enkel match mot serieseger, utan får inrikta sig på fight i 60 minuter.

Sedan blir det slutspel där något av lagen Lugi, Hallby eller IFK Ystad väntar i en kvartsfinal.

– Det spelar egentligen inte så stor roll vilket lag vi möter. Det är känslan av att få spela de viktiga matcherna som kittlar, och just den här säsongen spelar väl inte heller hemma- eller bortaplan så stor roll. Det är ju tomt på läktarna och resorna i Sverige är ganska korta. Vi är glada att vi får spela matcher som känns lite extra i maggropen när så mycket annat begränsas, säger Michael Apelgren.

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..