211110_lugi_kristianstad_1920

INFÖR DUBBELEVENEMANGET 10 NOVEMBER

Se två matcher, betala för en! Köp biljett >>

MATCHENS PROFIL Wilma Kroon Andersson
Född: 14 juli 1998
Position i laget: Målvakt
Moderklubb: Skara HF
Debut i Sävehof: 2017

I de två senaste matcherna har Wilma Kroon Andersson utnämnts till planens främsta spelare. Först var det mot Skuru där hon fick inleda matchen från bänken och sedan i söndags när hon fick förtroendet från start. Nu väntar en ny uppgift för henne och IK Sävehof när Kristianstad HK gästar Partille Arena på onsdagskvällen.

Kan du berätta lite om den form som du är inne i för tillfället?

– Det har väl gått bra i de senaste matcherna men det har det ju gjort för oss som lag också. Vi presterar och har gjort det vi har sagt, så det är bara roligt att spela matcher.

Går det att peka på någon konkret faktor som ligger bakom dina senaste prestationer?

– Det skulle jag inte säga, inte mer än att jag försöker gå in i varje match med bra energi och att verkligen sprida ut det till laget också. Det är viktigt när man har så mycket tajta och viktiga matcher.

Vad skulle du säga blir skillnaden för en målvakt när man startar respektive får hoppa in från bänken i en match?

– Oftast när man kommer in så är det väl för att man vill ha en variation eller bara testa något nytt. Jag och Sofie (Börjesson) är ett bra målvaktspar som kompletterar varandra på ett bra sätt och det spelar egentligen ingen roll vem som gör vad, utan det blir bra oavsett.

Det är ju en idrottsklyscha att ta det match för match, men känner du att det är mer sant än någonsin med tanke på alla matcher som ni spelar i de olika turneringarna för tillfället?

– Verkligen. Sedan har vi alltid olika saker som vi vill göra bättre till nästa gång. Vi ser att saker faktiskt blir bättre, så det är skönt att få ett kvitto.

Onsdagens möte med Kristianstad är sista SHE-matchen på hemmaplan innan VM-uppehållet. Har du någon passning att skicka till dem som ännu inte bestämt om de ska ta sig till Partille Arena eller inte?

– Att vi är väldigt sugna just nu! Kristianstad är ett lag där det känns ovisst och de presterar ojämnt, men jag tror att det här kan bli en jämn match och vi är väldigt kontringssugna.

 

MATCHENS PROFIL Felix Möller
Född: 4 september 2002
Position i laget: Mittsexa
Moderklubb: IK Sävehof
Debut i A-laget: 2019

Felix Möllers utvecklingskurva fortsätter peka uppåt. Senaste beviset på att mittsexans hårda arbete ger resultat kom i förra veckan när han för första gången fick dra på sig den svenska landslagströjan i seniorsammanhang. Här delar han med sig av den upplevelsen och blickar framåt mot onsdagens hemmamatch i Handbollsligan mot Lugi HF.

Hur var det att få debutera i svenska landslaget förra veckan?

– Det var roligt och en dröm som gick i uppfyllelse att få komma in på plan! Det var lärorikt att få tips från de bästa i världen och att både se på och höra vad de tänker i situationer som man själv inte har tänkt på innan.

Du tog tydliga steg i din utveckling förra säsongen och har nu adderat såväl spel i European League som landslaget till ditt CV. Vilka insikter har du fått från den typen av matcher?

– Framförallt att det i Europa-spelet är väldig annorlunda hur spelet är och vad som är tillåtet från domarna. Som mittsexa får du till exempel spärra mer och på ett annat sätt än vad man får i Handbollsligan, så det är en stor skillnad som jag har märkt så här långt.

Efter landslagssamlingen är du nu tillbaka i hemmamiljön i Partille och moderklubben Sävehof igen. Kan du berätta om ditt starka band till föreningen?

– Jag föddes ju in i klubben när farsan (Peter Möller) spelade här och redan då var jag på så många matcher att jag knappt kan räkna dem. Från handbollsskolan och till där jag är nu har det alltid varit självklart att spela här, det har aldrig varit några tvivel. Att få chansen att vara med i A-laget här har varit extra kul med tanke på att det är moderklubben som sagt.

Med tanke på att du varit i Sävehof hela tiden har du kanske inte så mycket att jämföra med, men vad är det som gör klubben unik i dina ögon?

– Att man ser klubben som en stor familj. Alla i laget är väldigt nära varandra och det är aldrig så att man känner sig utanför på något sätt. Från det att jag först kom upp i A-laget har jag känt mig bra välkomnad och de har hjälpt mig in i laget. Det känner jag nu också – att de nya snabbt kommer in i gruppen.

Hur går dina tankar inför onsdagens match mot Lugi?

– Det kommer bli en tuff match. På pappret är vi kanske favoriter men de kommer från att ha slagit Malmö senast, som är ett topplag, så vi har en tuff match som väntar oss. Jag vill se att vi spelar så som vi är kända för att spela, med mycket fart och att vi springer på mycket. Samtidigt behöver vi visa moral med tanke på att vi kommer från två förluster, jag vill se att vi är väldigt hungriga på att vinna!

 

TRÄNARINTERVJU RASMUS OVERBY

IK Sävehof är på jakt efter sjätte raka segern i SHE-sammanhang när Kristianstad HK står för motståndet på onsdagskvällen. Huvudtränare Rasmus Overby var belåten över vad hans lag presterade mot Kungälvs HK i senaste omgången och hoppas få se mer av samma vara denna gång.

Det återstår fyra matcher innan det är dags för VM-uppehåll, vad vill du se från ditt lag i de här matcherna?

– Jag vill att vi hela tiden lägger till en nivå i vårt spel! Vi behöver vara förberedda på att spela koncentrerad och effektiv handboll mot Kristianstad. Jag vill se att vi fortsätter leverera det jobb mot det mål som vi är på väg till. Fler och fler spelare levererar en bra handboll och det är viktigt nu när vi har så många matcher. Det är fyra matcher på två veckor där vi kommer möta toppmotstånd i både SHE och Champions League. Även om det är två olika världar, så är det tufft motstånd på onsdag och det är den matchen vi fokuserar på just nu.

Vad blir viktigt att tänka på när det är Kristianstad som ställer upp på andra planhalvan i morgon?

– Kristianstad är ett lurigt lag som har många duktiga handbollsspelare, men de har inte fått fullträff på alla samtidigt. Får de den fullträffen så blir de svåra att ha att göra med. Jag tycker att de har individuella krafter med (Andrea) Jacobsen, Siw Aabech som spelar med bra fart och är bra i duellerna, högernian (Sofia) Delac som kan skjuta hårt och så har de två duktiga kanter. Det är ett komplett lag och därför blir det svårt att spela mot dem.

Till sist, varifrån hämtar du inspiration när det kommer till ditt ledarskap?

– Jag läser lite självbiografier, senast var det Alex Fergusons. Jag försöker läsa böcker från duktiga ledare och se hur man kan göra det. Ledarskap består av mycket och det är olika från grupp till grupp, men jag tror man kan hitta inspiration från andra och anpassa det till sin egen grupp.

 

TRÄNARINTERVJU MICHAEL APELGREN

Landslagsuppehållet är över och på onsdag ställer IK Sävehof upp för match i Handbollsligan igen. I mötet med Lugi i Partille Arena vill huvudtränare Michael Apelgren se att hans lag är revanschsuget efter att det blivit förlust i de två senaste matcherna.

Hur har ni utnyttjat det här landslagsuppehållet som varit?

– Vi har tränat på, men framförallt har vi vilat lite mentalt. Vi har en tuff men också rolig tid framför oss nu, så det har känts viktigt att släppa handbollen i ett par dagar. Det kändes rätt, för nu kommer vi knappt att ha några lediga dagar fram till nyår.

Hur var första träningen när alla var återsamlade?

– Det känns som att det var fokus in mot det som komma skall. Flera har varit iväg med landslag där Felix Möller debuterade för Sveriges landslag och Vetle Eck Aga fick spela extremt mycket med Norge och hade en stor roll där. Det är kul att se att vi i Sävehof producerar landslagsspelare.

Innan uppehållet blev det två förluster mot tufft motstånd, tror du att det påverkar er på något sätt?

– Inte omöjligt och vi behöver vara revanschsugna från dem. Det var en jättetuff vecka att möta både Ystad och Nexe borta med två långa resor och två svåra lag, men samtidigt är vi Sävehof och vi är aldrig nöjda när vi inte vinner. Vi måste göra det bättre än vad vi gjorde den veckan.

Kan man använda de förlusterna som drivkraft in i onsdagens match mot Lugi?

– Det hoppas jag. Spelarna behöver visa att de är extra hungriga på grund av de två nederlagen. Vi är Sävehof och det här klubbmärket förpliktigar, då behöver man visa att man är revanschsugen från förluster. Vi har en vinnarkultur och ska inte acceptera att förlora.

Vad skulle du säga att ni framförallt behöver se upp med när det kommer till Lugi som motståndare?

– De vassaste sakerna är Casper Käll som är extremt duktig och så är det ett lag med förra årets skyttekung Isak Persson. Så de har mycket kvalitet i laget och vi mötte dem så sent som i semifinal förra året i tuffa bataljer.

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..