211114_metz_cl_1920

INFÖR CHAMPIONS LEAGUE

MATCHENS PROFIL Frida Rosell
Född: 6 maj 1999
Position i laget: 9M
Moderklubb: Handens SK
Debut i Sävehof: 2021

Storskytten Frida Rosell har tagit kliv i de senaste matcherna och med tiden blir hon alltmer av en tvåvägsspelare. Här delar IK Sävehofs nummer 29 bland annat med sig av sina tankar angående den utökade rollen i defensiven och om motståndet i söndagens Champions League-match mot Metz Handball i Partille Arena.

Efter förra helgens match mot Kungälv fick du beröm av huvudtränare Rasmus Overby och det upplevs som att du tar mer och mer plats på ett positivt sätt. Hur ser du själv på din säsongsstart?

– I inledningen så hade vi en del tuffa matcher och då fick jag inte lika mycket speltid, men nu har jag fått spela lite mer och då kommer man lättare in i det. Jag känner att för varje spelminut som går så blir jag lugnare i mitt spel och det är mycket lättare för mig att spela när jag lär mig hur mina medspelare är. Jag tycker att det går bättre och bättre och att jag tar för mig mer, men det kommer också automatiskt ju mer speltid jag får.

Hur ser du på ditt spel offensivt kontra defensivt?

– Defensiven är någonting som vi jobbar på. Jag har aldrig riktigt varit en försvarsspelare överhuvudtaget så det är litegrann att vi börjar om från noll där, men det är kul att Rasmus testar mig där och att han verkligen vill utveckla mig. Jag vill också utvecklas där, men jag har aldrig varit trea förut, så det är verkligen något nytt för mig.

– I anfallet ska jag ju skjuta. Det är det jag har fått sagt till mig, att jag ska framstå som en skytt, och den rollen har jag kommit in i. Nu ska jag bara utveckla det ännu mer, men kanske också hitta andra saker som gör att jag får ett bredare spel med att hitta linjespelare och så vidare.

Nu på söndag är det Champions League-match mot Metz. Vilken är höjdpunkten i det internationella spelet hittills som du ser det?

– Framförallt är det att få se och möta spelare man bara har sett på TV förut. Sedan skulle jag också säga att bortamatchen mot Györ är något man aldrig kommer glömma. Det var en speciell känsla och det är ett sådant tryck i den hallen.

– Annars är det som sagt bara att få möta alla spelare och att få se dem på riktigt, det är stort i sig. Som nu när vi möter Metz. Jag har följt dem ett tag och de har (Méline) Nocandy, som vi mötte med juniorlandslaget när jag spelade där, och jag har verkligen fascinerats av hennes spel. Det ska bli sjukt att verkligen stå mot henne och få spela mot henne.

Vilka av hennes egenskaper är det du fascineras av?

– Hon är så liten och nätt i sin kropp, men ändå tar hon så mycket fysisk kontakt och allting hon gör ser så lätt ut. Oavsett vilken kroppstyp man har så är det bara att köra, för det går. Hon har spänst, hon är snabb och det är kul att titta på henne för att vad som helst kan hända.

Vad ser du som Metz stora hot mot er?

– De har två spelare som är väldigt snabba. Det är nummer tio (Nocandy) och nummer två (Bruna de Paula). Det är de två som jag tycker leder laget just nu. De är väldigt snabba och man måste vara flera spelare på dem, annars går de förbi en. Sedan har de lite skytte, men jag skulle framförallt säga det snabba spelet som de har. Det ska vi försöka få stopp på.

Hur ska ni göra för att rå på dem?

– Anfallsmässigt skulle jag inte säga att vi har haft några problem hittills och jag hoppas att det fortsätter så. I försvaret blir det då att först och främst försöka vinna alla dueller. Det blir väldigt svårt, men vi ska försöka göra det. Om vi förlorar duellerna så är det viktigt att det är någon bredvid som kan hjälpa till direkt. Det är klyschigt men vi behöver ha ett tajt försvar.

Det är tre matcher som återstår innan VM-uppehållet. Vad vill du se från laget under den här perioden?

– Jag vill se mycket glädje och jag vill att publiken ska se att vi har kul på planen. Sedan vill jag också att vi tar så många vinster vi kan såklart, men framförallt att det är glädje på planen.

 

TRÄNARE RASMUS OVERBY

På söndag väntar nytt toppmotstånd i Champions League för IK Sävehof. Huvudtränare Rasmus Overby hoppas att det blir en handbollsfest både på läktaren och på planen när franska Metz Handball kommer till Partille Arena.

Hur går dina tankar inför söndagens match mot Metz?

– Det är en väldigt stor uppgift som väntar. De har väldigt många duktiga individualister, många landslagsspelare och det är ett komplett lag som vi möter på söndag där vi ska försöka utmana deras svagheter.

Vad är det som förändras när man möter de här riktigt skickliga lagen som kämpar om förstaplatsen i Champions League-gruppen?

– Först och främst så är det ett lag som har stora möjligheter att gå till Final Four. Det är den översta hyllan av lag man kan möta, så det är väldigt prestigefyllt för oss att möta dem. Det handlar om att se till att hänga på dem så länge som möjligt och försöka vara med och utmana dem under de sista 10–15 minuterna. Vi vet själva att när man möter en underdog, så kan de göra det jobbigt för en om matchen inte är avgjord efter 45 minuter. Då är det ofta de berömda små marginalerna som avgör.

Precis som i senaste Champions League-omgången ställs ni alltså även den här gången mot toppmotstånd. Vad lärde ni er förra gången när ni mötte Györ?

– Vi lärde oss otroligt mycket och alla hade en stor upplevelse i Györ. Allt runt handbollen är så enormt professionellt att man lär sig mycket av att bara vara där, så det är en stor inspirationsfaktor att komma dit. Handbollsmässigt vill jag framförallt att vi ska vara på hugget och leverera ett jobb över 60 minuter för att ha en liten chans att vara med när matchen ska avgöras.

Segrarna i Champions League har hittills kommit på hemmaplan, känner ni er extra starka i Partille Arena?

– Jag tycker att vi levererar den bästa handbollen i Partille Arena och vi kommer göra allt vi kan för att stå upp mot ett världslag som Metz. Har man publiken i ryggen så kan det lyfta oss tio procent extra.

Det här är den sista Champions League-matchen på hemmaplan på den här sidan årsskiftet. Är det inte ett utmärkt tillfälle att ta sig till arenan och kolla på handboll i världsklass?

– Exakt! Jag tycker att alla ska komma och vara klädda i gult så skapar vi en fest tillsammans både på banan och på läktaren.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..