Handboll, Dam, VM, Kvartsfinal, Sverige - Danmark

IDÉHN SER FRAM EMOT SÄVEHOF-MÖTET

Nästa motstånd för IK Sävehof i Champions League är storsatsande Brest Bretagne från Frankrike. I lagets målvaktuppsättning finns svenska landslagsmålvakten och tidigare Sävehof-spelaren Filippa Idéhn.

Det är ett motstånd med lite blandad form som kommer till Partille Arena på söndag. Resultatmässigt fick Brest Bretagne en strålande inledning på ligaspelet med sju vinster av sju möjliga, medan de i senaste omgången spelade oavgjort mot Besancon. I Champions League har laget samlat ihop en poäng efter förlust mot Köpenhamn och oavgjort mot Rostov. När det kommer till det spelmässiga finns det fortfarande saker att förbättra, menar Filippa Idéhn.
– Starten på säsongen har varit lite blandad. Vi har några nya spelare som är ganska bärande som ska komma in i det, men överlag skulle jag säga att det är godkänt. Vissa matcher har vi inte spelat så bra, men så är det ibland.

Brest har fått stor uppmärksamhet för klubbens storsatsning under den gångna sommaren. Bland nyförvärven finns bland andra Isabelle Gulldén och Ana Gros, vilket är något som skapat ytterligare möjligheter att konkurrera med de allra bästa.
– Vi hade höga ambitioner även förra året, men i år kanske de har höjts lite ytterligare.
– Att vi ser att möjligheterna att slå Metz i en eventuell final i franska ligan är större och att även ta oss vidare till mellanrundan i Champions League, som vi inte lyckades med förra året.
Mot Sävehof kommer Gulldén inte finnas med på planen, en olycklig skada hindrar henne från spel, men Brest har en bred trupp och Idéhn tror att övriga spelare kan täcka upp för den svenska mittnian.
– Det är klart att ”Bella” är viktig, men vi har 18 spelare på kontrakt så det finns spelare som kan spela på hennes position.

Just Champions League-gruppen, med exempelvis tongivande svenska inslag i tre av de fyra lagen, är något som passar landslagsmålvakten utmärkt.
– Det känns ju inte som att den är lottad, utan det är en drömgrupp med resmål för min egen del! Förutom Rostov då kanske, det hade jag inte på önskelistan, men det ska bli jätteroligt att komma till Göteborg och det var kul att vara i Köpenhamn.

På söndag är det dags för det där Göteborgsbesöket och möte med IK Sävehof i Partille Arena. För Idéhn blir det andra gången hon ställs mot sin forna klubb i Europa-sammanhang.
– Jag mötte Sävehof när jag spelade i Esbjerg så det var första och senaste gången jag spelade i Partille Arena.
– Men det är alltid kul att komma till Partille, jag har många vänner i Göteborg och Partille. På sommaren tränar jag på Improve så det känns verkligen som en av mina hemmaplaner i Sverige.
I Sävehof-tröjan blev det sammanlagt tre SM-guld och när hon tänker tillbaka på tiden i gulsvart är det positiva minnen med bra lagkamrater som dyker upp i huvudet.
– Jag har fortfarande daglig kontakt med några av dem och det är jag väldigt tacksam över.
– Sen blev jag lite bortskämd också, att få träningskläder tvättade och bollar rensade. En ”Buff” hade behövts i alla klubbar, säger hon och syftar naturligtvis på Christer ”Buff” Karlsson.

Sommaren 2015 lämnade Idéhn den svenska ligan för spel i danska Esbjerg. Två år blev det i grannlandet innan flyttlasset tog henne betydligt längre söderut, närmare bestämt till Brest och västra Frankrike. Och det är en flytt som har inneburit en del utmaningar.
– Det är väldigt annorlunda träningar och även själva kulturen, allting är väldigt annorlunda. Det är långt hemifrån och vi reser typ hela tiden, även om jag faktiskt har varit hemma en hel vecka nu. Det är tufft i vissa perioder och så är det bättre i andra perioder. Men tjejerna i laget är väldigt härliga så det är i alla fall bra.
För att fortsätta hitta inspiration blir det bland annat fokus på att nå uppsatta mål.
– Jag försöker sätta upp små delmål för mig själv och jobba med mina egna grejer, men ibland är det svårt.

Under de tre år som gått sedan hon lämnade Sävehof har hon av naturliga orsaker utvecklats till en mer rutinerad målvakt och ökat sin förmåga att hitta rätt position i målet.
– Jag tycker att jag har blivit lite lugnare och mer placeringssäker. Sen har jag blivit äldre och fått fler skott på mig, hjärnan har memorerat fler skott och då blir det förhoppningsvis bättre också.

Det är något vi får se på söndag när Filippa Idéhn och resten av Brest-laget står som motståndare i säsongens andra Champions League-match i Partille Arena. Själva matchen och Sverige-vistelen är något hon själv ser fram emot.
– Ja, verkligen. Det ska bli så gött att komma till Sverige och få äta lite svensk mat och svensk frukost. Jag har massa vänner och familj som kommer och kollar, så det ska bli jättekul. Sen har jag faktiskt fått lite ledigt efter så jag ska stanna några dagar efter matchen, vilket ska bli fantastiskt.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..