Ida Odén – Inte bara handbollsspelare (del 1)

För oss som gillar Sävehof är det såklart ingen match att förstå hur mycket handbollen betyder för mänskligheten. Men det finns ett liv (eller i alla fall del av det…) utanför träningshallen och bortom bollar, klister och svettiga tröjor också.

Därför tänker vi belysa när vi återkommande under säsongen skriver om våra handbollsstjärnor här på hemsidan. Först ut är Ida Odén.

I lägenheten hemma i Lunden snackas det förstås mycket handboll, även om Ida Odén numera är den enda i hushållet som är aktiv. Men hon behöver inte försvara varför hon måste träna uppemot åtta pass i veckan.

– Ha, ha… Robert (Johansson) har varit inne i det här längre än jag, så han begriper vad det handlar om, säger Ida.

Sex gemensamma träningar och två individuella pass är normal dos för en vecka. Det är tur att Ida Odén har en förstående arbetsgivare. Hon jobbar halvtid på ett IT-företag och sysslar med bokföring och ekonomi.

– Numera kör vi morgonträningar två gånger i veckan, då kan det vara ännu svårare att få ihop dagarna. Men för mig fungerar det bra. Jag får själv bestämma över mina arbetstider och det är väldigt skönt. Ibland när det är match kan jag vara helt ledig och fokusera på handbollen, och sedan jobba längre någon annan dag, berättar hon.

Känslan för siffror och matematik tror Ida är ett arv från hennes mamma.

– Hon har en bokföringsbyrå, så det där med siffror och att räkna har hela tiden funnits tillhands. Och det är skönt att ha det nära inpå sig, för då kan jag fråga om något när det behövs, fortsätter Ida.

Den tid hon varken ägnar åt handboll eller arbete går åt till att umgås med familj och kompisar.

– Jag lever ju ett liv där handboll och träningar styr det mesta, och då blir ju umgänget lite bortprioriterat. Därför vill jag träffa familj och vänner när det finns tillfälle.

Hon berättar att både hon och Robban gillar att laga mat och bjuda hem bekanta.

Ida Odén tar gärna cykeln till träningarna på SATS i Munkebäck, men föredrar bil eller buss när hon åker till Partillebohallen. Hon för ingen dagbok över tiden som läggs på handboll, men det behövs inga bokföringskunskaper för att räkna ut det blir en mängd timmar varje vecka.

– I dag har vi inte haft någon träning, men jag var ute och promenerade i morse för att förbereda mig på morgondagens match. Promenaden kanske jag hade tagit även om jag inte spelat, men nu var den en del av min handboll. Så blir det med det mesta i vardagen. Handbollen finns med mig hela tiden, säger hon.

Att jobba med tankar och komma mentalt förberedd är oerhört viktigt när man kommit så långt med den fysiska utvecklingen, som man har när man spelar i Sävehof.

– Vi pratar hela tiden om såna saker, det är speciellt viktigt när vi blandar spel i Elitserien och Champions League under samma period. Vi måste vara på en hög nivå hela tiden. Det är väldigt svårt att säga att vi ska koppla på till Champions League-matcher om man har kopplat av sig tidigare. Så fungerar det inte, förklarar Ida.

Vi avslutar intervjun som hålls på en handbollsfri dag (nåja… näst intill handbollsfri i alla fall) och Ida Odén får återgå till det hon prioriterar en sån här dag. Hon har besök av en kompis och hennes dotter.

 Text: Mikael Hjerpe

Fler nyheter

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..

Redan tidigt i tisdagens European League-match mot REBI Balonmano Cuenca..