Herrarna är europeiska mästare!

IK Sävehof kan titulera sig Challenge Cup-mästare. Herrarna vann i dag turneringens final mot RK Metaloplastika Sabac med 37-26 (18-14).

Det hela inleds tufft, och framför allt Sabac försöker sätta sin prägel på matchen genom att konstant smälla på ordentligt i närkamperna. Förutsättningarna passar gästerna bäst till en början. När fem minuter spelats leder gästerna med två bollar, 4-2. Sävehof ställer snart in siktet, samtidigt som man även neutraliserar motståndaroffensiven, med Peter Johannesson som stabil sista utpost. Hemmalaget svarar för nio mål i följd och kliver upp i förarsätet, 11-4.

Sabac höjer sig en aning, i viss utsträckning tack vare en time-out, och lyckas krypa lite närmare på resultattavlan. Skillnaden sjunker till fyra-fem bollar, men det är alltjämt Sävehof, med två vassa kanter, som styr skeendet.

Klubben från Västsverige drar iväg till 17-10 och ser ut att kanske kunna avgöra tillställningen redan i första halvlek. Sabac kämpar däremot vidare och jobbar ned marginalen till fyra mål, 18-14, då slutsignalen ljuder. Värt att notera är dock att serbernas kapten, Milos Mitrovic, ådrar sig sin tredje utvisning och tvingas lämna banan i förtid i de sista skälvande sekunderna av akten.

Spelet startar svängigt efter pausen, då lagen både byter chanser- och mål med varandra. En hårdskjutande Milos Dragas gör sitt bästa för att hålla kvar Sabac i matchen utan att klara av den bedriften nämnvärt. Sävehof har flera spelare som är distinkta i avslutningsfasen, något som gör att ledningen bibehålls. Efter ungefär tio minuter av den andra hälften står det 26-20.

Sävehof är betydligt effektivare än Metaloplastika, och har mer varianter i anfallsspelet att använda sig av. Man utökar ledningen och har en åtta bollars stor fördel, 30-22, i ryggen då kampen går in i sin absoluta slutfas.

Det är inget snack om vilket lag segern tillhör. Siffrorna växer i takt med att Sabac-spelarna tappar humöret och fokuset. Sävehof vinner med elva bollar, 37-26, och säkrar klubbens första europeiska titel någonsin. Ett utmärkt sätt att avsluta säsongen på.

IK Sävehof – RK Metaloplastika Sabac 37-26 (18-14)
Målskyttar:
Sävehof: Viktor Ottosson 8, Victor Fridén 7 (1), Eric Forsell Schefvert 6, David Florander 4 (1), Oskar Ysander 4, Mattias Thynell 4, Sebastian Karlsson 2, Viktor Rhodin 1, Niclas Fingren 1.
Sabac: Milos Dragas 10 (4), Branko Kankaras 3, Nemanja Grujicic 3, Nemanja Obradovic 3, Filip Marjanovic 2, Bogdan Meduric 2, Milos Markovic 2, Zikica Milosavljevic 1.

Utvisningar: IKS: 4X2 RKS: 7X2 (2 röda kort)
Domare: Peter Bol / Ed Van Eck (Nederländerna)