HENRIK TILSTED INFÖR SEMIFINAL 2

Inför det andra semifinalmötet med Lugi HF delar Henrik Tilsted med sig av sina tankar om sina prestationer hittills den här säsongen, slutspelets mentala aspekter och lagsammanhållningen i den gulsvarta spelartruppen.
– Vi vet att ingen kan göra det här på egen hand, intygar han.

Mittemellan två träningspass ett par dagar innan semifinal två mot Lugi slår sig Henrik Tilsted ner vid en av soffgrupperna i Partille Arenas foajé. Efter förmiddagens övningar i gymmet har han både hunnit med en halvtimmes tupplur och lyckats fylla på depåerna med ny energi.
– Rågbröd, konstaterar han på modersmålet samtidigt som ett stort leende fyras av innan han fyller på med tydlig svenska:
– Det är väldigt danskt. Jag försöker äta rätt och göra saker som gör att kroppen känns fräsch.

Sedan förra sommaren är det i dessa lokaler som vänstersexan tillbringar stora delar av sin vardag. Han anslöt då till IK Sävehof från GOG med stora förhoppningar som ändå lyckats överskuggas av verkligheten.
– Det har faktiskt blivit väldigt mycket bättre. Jag visste att Sävehof är en stor klubb, men våra första träningsmatcher var inte så bra och då tänkte jag att det kunde bli tufft i år. Sedan blev vi bättre och bättre ju längre säsongen har gått och just nu är det fantastiskt kul.
Hur var det att komma in i spelargruppen när du var helt ny?
– Väldigt lätt faktiskt, de är bra gubbar allihop. Under den första tiden pratade jag inte så mycket, jag var inte så bra på svenska då, men jag försökte prata litegrann och göra det bra på träningarna.
– Man måste ha respekten på planen för att få respekten i omklädningsrummet, menar Tilsted.

Och ute på planen har vänstersexan sannerligen levererat – på 28 spelade grundseriematcher noterades han sammanlagt för 151 gjorda mål. Därmed hamnade han högst upp på listan över spelarna i laget som nätade flest gånger och sett till konkurrensen i hela ligan var det enbart tre som gjorde fler.
– Jag gillar att göra mål, men jag har faktiskt aldrig gjort så många som i år. Jag tror att det bland annat har med taktiken att göra och att jag fått ett stort ansvar. Sedan har det också mycket med lagkamraterna att göra eftersom de litar på mig och jag litar på dem.
Ett annat nyförvärv som levererat många mål är Rune Schröder. Hur viktigt är det för en vänstersexa att ha bra kemi med sin vänsternia?
– För mig är det det viktigaste. Oftast är det han som ger mig bollen och såklart har jag och Rune pratat mycket om hur vi ska göra. Det är också lättare för oss att fixa de små detaljerna för vi kan prata danska med varandra och för mig har det varit extremt viktigt att han också är farlig själv. Då kan det bli mer plats för mig och jag tänker att det är viktigt för honom också, för ingen kan göra det på egen hand.

Det är dock inte enbart i offensiven som 26-åringen, från den lilla byn Vestervig på den danska västkusten, har bidragit. Själv menar han att det är i defensiven som den stora individuella utvecklingen har skett under säsongens gång.
– Det har blivit mycket bättre. Tidigare har jag inte varit så van vid att spela 5–1, även om jag gjort det litegrann. Där har jag blivit mycket bättre på att få till ett aggressivt tänk i försvaret. I Danmark så är man väldigt låg och inte så aggressiv.
– Jag försöker ju bidra med det jag kan till laget och om det är i kontring, försvar eller anfall spelar ingen roll för mig. Det viktiga är att vi som lag vinner och jag tycker att vi har blivit väldigt duktiga på det.

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Sävehof inledde annars säsongen med blandade resultat. När sex omgångar var spelade stod laget på sex inspelade poäng efter två vinster, två förluster och två oavgjorda matcher. Så småningom började kolumnen med vinster sedan fyllas på i allt raskare takt.
– I början av säsongen var vi inte så pass bra på de små grejerna som ”Micke” (Apelgren, huvudtränare) ville införa i laget. Vi har jobbat väldigt hårt med de grejerna, som sedan har gjort att vi blivit lite bättre för varje dag.

Den stora vändpunkten, som senare ledde fram till föreningens första serieseger på herrsidan sedan 2011, spårar Tilsted tillbaka till december.
– Det var som att nånting hände då. Där klickade det för oss och vi blev bra.
– Vi vann matcherna hela tiden, jag vet inte vad som hände men något var det. Kanske fattade vi vad Micke ville få ut av taktiken och från och med december har det varit fantastiskt.

En hel del handboll har hunnit spelas sedan dess och för tillfället befinner sig Sävehof mitt i ett brinnande slutspel. Publiken är förstås saknad, men slutspelskänslan har ändå infunnit sig bland de aktiva.
– Ja, den märker man av på träningen varje dag, försäkrar lagets nummer 23.
När samma motstånd ställer upp på motsatt planhalva i en slutspelsserie förändras något från mötena i grundserien.
– När man går in i en serie på fem matcher så vet man att den första är superviktig. Efter det kommer motståndarna tänka lite till och vi försöker göra det samma. Då blir det väldigt mycket mentalt mer än själva taktiken.

Ett tydligt exempel där det psykologiska spelet visade sin makt var i det andra kvartsfinalmötet med Eskilstuna Guif. Därifrån fick Sävehof med sig segern trots att laget inte befunnit sig i ledning någon gång under ordinarie tid.
– Vi kände hela tiden att vi var lite efter i den matchen. De var kanske lite bättre än oss då, men när vi fick chansen på slutet så tog vi den och fick till förlängningen. Där blev det sedan mentalt jobbigt för dem och förlängningen blev lite annorlunda än själva matchen och då var vi bättre.
Vad lärde ni er av matcherna mot Guif?
– Att alla lag i Sverige är väldigt nära varandra i nivå när det gäller en eller två eller tre matcher. Sett på ett helt år med tretton olika motståndare så var vi lite bättre än de andra i år, men när man kan ha fullt fokus på bara ett lag så blir det såklart jobbigt för oss också.
– Det är jämnt i den här serien och vi såg Lugi, som kom sju, slå ut Ystad som kom tvåa. Alla lag i slutspelet är bra och det handlar om att vara bra på matchdagen. Är man inte det så kommer man att förlora, konstaterar han krasst.

Tilsted kommer in på begreppet favoritskap och även om varje match angrips med en ödmjuk inställning, så trivs han att tillhöra laget som slutade högst upp i grundserietabellen.
– Jag gillar att vinna hela tiden och när man vinner serien så betyder det att man har varit bäst. Och jag tycker att det är bra att vara bäst. Men såklart finns det också lite press. Vi försöker att hantera det så bra som möjligt och vi vet också om att det kan bli jobbigt ibland. Kanske kommer vi att förlora några matcher i slutspelet, men vi är bra på hemmaplan och kan vi ta vinsten i våra hemmamatcher så är det bra.

Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Från kvartsfinalspelet avancerade Sävehof via 3–0 i matcher och nu står Lugi för motståndet. Det första mötet spelades förra söndagen där det blev gulsvart seger med 34–28.
– Det var en jämn match. De ledde, vi ledde och inget av lagen kunde hitta något i försvaret. Under de sista 15 minuterna fann vi ändå något i vårt 5–1 som gjorde att de gjorde några tekniska fel och då kunde vi springa och kontra.
– Men det var en jämn match som vi vann för att de gjorda sina tekniska fel. Såklart kommer det bli ännu jobbigare nu i nästa match.
Christoffer Brännberger, Emil Berlin och Gustaf Wedberg var tillbaka i spel. Vad betyder det för laget?
– Vi blir lite bredare med dem och det är ju väldigt bra. Nu har vi två på varje position som vi kan ta in, till och med tre-fyra på mittsex och det är ju jättebra. Om till exempel inte jag har dagen eller om inte ”Sebbe” (Karlsson) har dagen så har vi någon att sätta in som också gör det bra.
– Det betyder väldigt mycket i ett slutspel, för där handlar det om att man ska vara fräsch.

Inför semifinal nummer två menar han att det är många delar som ligger till grund för hur det kommer att gå, men kokar sedan ner sina tankar till ett mer detaljerat svar.
– Då blir det viktigt att vi får lite bättre kontroll i försvaret och lite bättre koll på Casper Käll. Vi vet att de är ett bra lag med bra spelare som kommer tänka till lite mer. Det ska vi också göra och då tror jag att de som gör minst tekniska fel och som springer lite mer på kontring till slut kommer vinna, förutspår kantspelaren innan förberedelserna inför dagens andra träningspass ska ta vid.

Under intervjuns gång har flera av hans lagkamrater passerat in genom Partille Arenas huvudentré för att röra sig vidare mot omklädningsrummet. Med samma destination i sikte reser sig Henrik Tilsted upp och med lätta steg småjoggar han för att återsamlas med resten av laget där en taktisk genomgång inför semifinal två stod närmast på programmet.

Semifinal 2 mellan IK Sävehof och Lugi HF spelas på söndagseftermiddagen (18:e april) med avkast i Lund klockan 15:00.

– Erik Malmqvist