Henrik leder damerna mot nya höjder

Från assisterande coach för herrarna är nu Henrik huvudansvarig för vårt damlag. Henrik och IK Sävehof har varit ett team under många år då han har varit i klubben praktiskt taget hela livet. Han har 12 elitseriesäsonger bakom sig och började långt innan dess i handbollsskolan.

Att gå in i en grupp som har varit i final tio av de tolv senaste åren och vunnit SM guld de senaste fyra åren är en ganska tuff uppgift, hur känns det?

–    Vi är ju faktiskt bara bäst i Sverige och målsättningen är att vi skall krypa närmare på den internationella spelplanen. Det finns mycket vi är väldigt bra på men även andra områden där jag känner att vi kan bli bättre. Men allt är en process och gruppen känns hungrig och en stor faktor är att alla vill arbeta för ett gemensamt mål.

Trots att vi tappat fantastiska spelare varje år lyckas vi ändå ta SM-guld, Vad tror du är nyckeln till framgången.

–    Kulturen att alltid vilja bli bättre, det är något som lever kvar sedan många år. Vi har en mycket bra grupp med en blandning av erfarenhet och ungdomlig entusiasm. Det är inte heller någon som tar vår position för given. Alla är motiverade och det gör det lättare att skapa nya bra spelare i gruppen. Alla är också väldigt duktiga på att stödja och hjälpa varandra. Det är många high fives, leenden och ryggdunkningar under träningarna nu.
Det som direkt märktes efter sommaruppehållet var hur glada alla var för att träffa varandra igen. En harmonisk miljö skapar bra spelare.

Den internationella damhandbollen har gått från att vara ganska statisk med mycket uppställt spel till att idag ha ett mycket högre tempo, snabbare spelare och mycket kontringar. Vi såg det förra året i laget, hur skall ni utveckla det vidare.

–    Vi skall jobba på ett offensivare försvar. Ha klara direktiv när vi skall kontra och hur hårt vi skall trycka i de olika faserna. Mycket bygger på att skapa en trygghet i vårt grundspel när vi sedan inför nya moment och spelupplägg. En sak som kommer att bli viktig i framtiden är att krympa pausen mellan första och andra trycket i anfallsspelet för att skapa ett övertag på motståndarna så de inte hinner ställa om. Vi har hela tiden en dialog om hur vi skall arbeta precis som i vilket företag som helst, sen i slutändan är det tränaren som har de avgörande beslutet men inte utan en gemensam dialog. Det är även viktigt att se individen och inte bara gruppen. Det behövs kanske någon som har en liten annan roll även om individen måste fungera i gruppen måste även gruppen ibland anpassa sig till individen.

Direktkvalificerade till Champions League. I gruppen möter ni Larvik, Dinamo Volgograd, och vinnarna mellan IUVENTA Michalovce – FTC Rail Cargo Hungaria. Vad har ni för målsättning?

–    Vi går in med inställningen att vi kan vinna alla matcher vi spelar. Men vi möter tre väldigt bra lag och vi får se hur långt det räcker. Men vi kommer att kriga stenhårt för att vinna våra matcher.

Vad är skillnaden mellan att coacha ett herrlag respektive damlag?

–    Det är en skillnad i jargong inom laget, tjejer är mer peppande och stöttande. Sen har tjejerna en väldigt hög lägsta nivå där herrarna kanske är lite mer ojämna, däremot har herrarna en oerhörd förmåga att ta fram det lilla extra när det verkligen krävs. Tjejerna är väldigt målmedvetna och det är en väldigt professionell inställning i alla lägen.

Sätt ord på laget.

–    Proffsiga, glada, effektiva. Det som jag vill komplettera med skulle vara, attityd och aggressivitet. Det skall vara tufft att möta oss, vi skall självklart vara lika ödmjuka som alltid men det skall vara riktigt jobbigt både fysiskt och psykiskt att möta IK Sävehof.

Vem är världens idag bästa damhandbollsspelare?

–    Högerkanten i Brasilien, Nascimento är otroligt bra. (En annan Brasilianare med samma efternamn är Edson Arantes do Nascimento mer känd som Pelé. Så hon har lite att leva upp till)

Om du skulle bjuda hela laget på middag efter nästa SM-guld vad skulle du laga då?

–    Älskar att plocka svamp så det blir en kantarellstuvnings smörgås gratinerad i ugnen, till det bjuder jag på ett glas Amarone. Älskar verkligen mat och framförallt tapas. Det blir sällan en rätt utan många små som avnjuts i goda vänners sällskap, det är viktigt med miljön runt om kring. Fast köttbullar och makaroner funkar bra det med ibland.

Vilket lag vinner SM guld?

–    IK Sävehof

Vilket lag kommer att överraska i år?

–    Eslöv kommer nog att bli ännu bättre och ta ett kliv närmare toppen, de har många unga spelare och är duktiga. Jag hoppas att toppen kommer att vara bra för att öka spänningen i serien och med det locka mer publik till matcherna.

Tips från coachen.

–    Att titta på handboll är väldigt lärorikt, och när man har möjlighet att se de bästa lagen så tycker jag att alla lag och ledare skall ta chansen att se så många matcher man kan. Man kan skapa uppgifter till matcherna. Hur gör den spelaren på min position, titta på anfallsspelet eller försvaret. Även om man är ungdomsspelare finns det väldigt mycket man kan tillgodose sig. Så alla Sävehofare ta chansen att se elitserien på hemmaplan.

Tack Henrik och jag hoppas att det finns en smörgås och ett glas Amarone över till mig den 9 maj nästa år då ni vinner femte guldet i rad hemma i Scandinavium.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..