Handbollen planerar för proffsliga

Verksamhetsplanen för Svensk Elithandboll (herrar) är ett instrument i syfte att förbättra handbollens strategiska planering och att styra utvecklingen av svensk elithandboll för de framförliggande fem åren. Sedan den nuvarande verksamhetsplanen antogs har huvuddelen av de åtgärder som där redovisades genomförts. Det gäller t.ex:
* Elitlicens
* Arenautvecklingen
* TV-avtal
* Webb-TV
* SM-final
* Ligasponsorer
* Hemsida
* Bildandet av Svensk Elithandboll AB samägt med SEH (damer)

De kommande åren står handbollen inför stora utmaningar i en alltmer ökande konkurrens såväl sportsligt, ekonomiskt som medialt. Vid möte i Malmö under VM-finalhelgen med representanter för samtliga elitklubbar drogs riktlinjerna upp för nästa fas i utvecklingen. För att på bästa sätt hävda elitseriens ställning framöver beslutades om att planera för en Proffsliga. De åtgärder som krävs för att detta ska förverkligas kommer att uppdateras och tidssättas i den reviderade femårsplanen för 2011-2016.

Skälen för en Proffsliga är flera. Dels för att möta konkurrensen från utländska klubbar om spelare. Dels för att kunna klara det ”kompakta” spelschemat. Det spelas 32 matcher i elitserien och därutöver fler än tio matcher i Slutspelsserien, SM-semifinaler (bäst av fem matcher) och SM-final. För Europacup-lag kan det bli över 50 tävlingsmatcher per säsong.  Därtill kommer, för vissa spelare, matcher i A-, U- eller J-landslaget. Vidare är det angeläget att säkerställa att samtliga kvalificerade lag deltager i EC-spelet vilket är ett villkor för att Sverige ska få uppnå en så bra ranking som möjligt.

En Proffsliga förutsätter i runda tal en fördubbling av elitklubbarnas nuvarande budgetar. Nytt kapital måste således in vilket är liktydigt med ökade sponsor- och publikintäkter. I detta avseende har SEH beslutat att tillstyrka förslag om förändring av ägarmajoriteten i idrottsaktiebolag från dagens minimum 51 procent, innebärande föreningsmajoritet, till att föreningen måste äga aktier till ”mer än en tredjedel av det sammanlagda röstetalet” i bolaget. Bakgrunden till den pågående IdrottsAB-utredningen är motioner till RF från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet som syftar till att möjliggöra ökad tillgång till externt kapital.

– Klubbhandbollen har de senaste fem åren gjort större framsteg utanför plan än vad som åstadkommits sedan starten på 40-talet. Genom att uttalat bilda en Proffsliga vill vi visa att vi nu prioriterar det sportsliga. Detta medför automatiskt krav på fler inkomstkällor, bättre organisation och större arrangemang. Nu rankas Elitserien som nr. 10 i Europa. År 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson vice ordförande i Svensk Elithandboll (herrar).

För vidare information:
Stefan Albrechtson, 0766-31 14 20

http://svtplay.se/v/2319790/sportnytt/7_2_22_00?sb,p103739,1,f,-1 (efter ca 2.20)

Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..