Handboll, Dam, Svenska Cupen, H65 Höör - Sävehof, Final 1

GULSVART ÖVERTAG I CUPFINALEN

Borta mot H65 Höör var det övertag med elva måls marginal redan halvvägs in i den första finalmatchen av ATG Svenska Cupen. Slutligen skrevs de gulsvarta segersiffrorna till 41–23, vilket gör att IK Sävehof har ett försprång på 18 mål inför den avgörande returmatchen.
– Overkligt bra gjort, utbrast huvudtränare Jesper Östlund efter slutsignalen i Eslöv.

Finalspelet i ATG Svenska Cupen har varit efterlängtat, särskilt med tanke på fjolårets uttåg i semifinalfasen av turneringen. På söndagen var det äntligen dags för första mötet där H65 Höör hade hemmafördelen.

Efter det inledande shootout-spelet visade resultattavlan enbart 1–1 med Nina Koppang som målskytt för Gulsvart. När väl ordinarie spelform tog vid radade Johanna Bundsen upp räddningar, vilket gjorde att Sävehof kunde koppla ett grepp med en gång.
– I dag var Bundsen exakt så bra som vi vet att hon kan vara. Hon spelade på sin toppnivå och får hon en sådan här träff så är hon en världsmålvakt. Det var en otrolig prestation av henne, hyllade Jesper Östlund.

Sävehofs mål kom från såväl vänster, höger som central position och inte sällan var det vackra aktioner som ledde fram till att bollen nådde nätet. I paus var ställningen 21–10 och ofta i den första halvleken var det som att Östlunds lag spelade på dubbel hastighet. 8–4, 14–7 och 20–10 var tre av målnoteringarna från matchens första halva.

Det stora övertaget fortsatte att gälla även under matchens avslutande halvtimma. Höör hade en period med lyckat kontringsspel, men som helhet ökade den målmässiga differensen mellan lagen till 18.
– I den andra halvleken tycker jag inte att vi var lika vassa, framförallt inte inledningsvis. Om vi hade tio tekniska, så kom nio av dem i andra halvlek. Vi var verkligen sylvassa i första, medan det var lite mer slarv i andra.

Matchen slutade 41–23 och förutsättningarna inför returen är minst sagt goda.
– Jag hade aldrig kunnat drömma om det här. Sammantaget var det vår överlägset bästa prestation den här säsongen. Varenda spelare var nära sitt max och då är det svårt att slå oss.
– Taktiskt fick vi en fullträff och som sagt så var alla spelare stekheta, det spelade ingen roll vem som var på banan. Vi gjorde riktigt bra saker i anfalls-, försvars- och målvaktsspelet i dag.

Finalmatch två mot Höör, då allt kommer att avgöras, spelas i Partille Arena om två veckor. Den 12:e mars vill laget ha all stöttning från läktarhåll när det finns möjlighet att säkra säsongens första pokal.
– Ännu har vi inte börjat tänka på returen, men vi ska såklart försöka vinna den också. Det är väldigt osannolikt att vi ska tappa det här, men större under har skett och vi kommer att gå in till matchen med en ödmjukhet, försäkrade huvudtränare Östlund.

H65 Höörs målskyttar: Isabelle Andersson 5, Ida Gullberg 5, Cassandra Tollbring 5, Victoria Larsson 3, Emma Jönsson 2, Alma Skretting 2 och Tilda Winberg 1.

IK Sävehofs målskyttar: Frida Rosell 10, Johanna Forsberg 8, Mai Kragballe 6, Stella Huselius 5, Nina Koppang 5, Carmen Martín 3, Ida Sembe 2 och Thea Blomst 2.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Danskt motstånd väntade för IK Sävehof i den första hemmamatchen..

GRUPPFINAL I EUROPEAN LEAGUE TISDAG 20 februari 18.45 IK Sävehof..

På söndagseftermiddagen ställdes IK Sävehof mot DVSC Schaeffler i Champions..