Handboll, SHE, Final 3, Skuru - Sävehof

GULDKOMMENTARER

På söndagskvällen säkrade IK Sävehof SM-guldet efter bortavinst mot Skuru IK. Efteråt var det ett glädjefyllt firande med mycket känslor.
– Det är så otroligt härligt. Jag är jätteglad och jättelättad, sade Johanna Ahlm efter triumfen.

Med spel i grundserien, Champions League, EHF-cupen och prestationen att nå hela vägen i slutspelet har det varit en lång säsong. När den fick avslutas med att lyfta pokalen i Eriksdalshallen i Stockholm på söndag kväll var det naturligtvis stor glädje bland såväl spelare, tränare och supportrar på läktaren.

En av huvudpersonerna bakom framgången är Rasmus Overby, som under sin första säsong som huvudtränare i A-laget alltså tar SM-guld.
– Jag har inte ord för det här och för det laget vi har. Vi krigar på ett sätt som inte finns och moralen vi har är outstanding, sade han när han hyllade sina spelare.
Dessutom valde han att lyfta fram staben som finns runt laget.
–  Assisterande Ulf (Bramfors) är väldigt, väldigt bra och Elvir Rakovic har lagt upp planen för säsongen ihop med mig. I dag kulminerade den.

Startande målvakt för Sävehof i den tredje SM-finalmatchen var Wilma Kroon Andersson. Både hon och kollegan Isabella Mouratidou stod för viktiga räddningar under kvällen. Efteråt pratade hon om laget som ger allt för varandra.
– Helt fantastiskt att vi efter en sån här jämn match ändå kan stå som segrare efter förlängningen, jag har inte ord för det här laget. Vi kämpar för varandra och det är så otroligt fint att se.
Med bara ett par minuter kvar av ordinarie tid var det underläge med två bollar. Tufft läge kan tyckas, men Kroon Andersson tvivlade aldrig och efter mål av Emma Fernis och Nina Dano avgjordes allt i förlängningen.
– Jag satt på bänken och tänkte att vi skulle lösa det. Jag visste att vi skulle fixa det och varje gång så gör vi det, det är fantastiskt. Vi är en lagmaskin och när vi spelar som ett lag så är vi ostoppbara.
På slutet fick hon förtroendet av Overby i målet och inte heller där var det några tveksamheter om vad som gällde.
– Rasmus sade ”kan du in och stänga?”, då sade jag ”ja” och så blev det så. Det var väldigt skönt, men Skuru gjorde det fantastiskt bra och de pressade oss verkligen. Det var kul att det blev en sådan här spännande drabbning i sista matchen.

Med fyra mål fick även Johanna Ahlm sätta sin prägel på den här finalvinsten, hennes femte SM-guld i karriären.
– Periodvis gjorde vi det bra och man kan väl på något sätt se att det inte var riktigt lika mycket energi som i de andra matcherna. Det har varit ett tajt program och det är också därför jag är så otroligt glad att vi på något sätt lyckas vinna.
Tidigare under våren lämnade hon beskedet att en lång och framgångsrik karriär skulle avslutas när säsongen var över. Att det fick göras på det här sättet är mycket välförtjänt och efteråt var det förstås känslosamt.
– Jag blir påmind av medier och alla överallt, men nu är det bara härligt. Dagen i dag har varit konstig, man har försökt trycka bort alla de tankarna för att fokusera på matchen.
Hur rankar du den här prestationen?
– Det som jag kan ranka är att jag inte tror att det var många som hade tippat att vi skulle lyckas med det här. Till att börja med är det en väldigt stor motivationsfaktor och det känns väldigt härligt att vi har överbevisat så många att Sävehof kanske inte alltid behöver vinna alla seriematcher utan att det är i slutspelet det gäller.
Mittnian berättade även vad IK Sävehof som klubb betyder för henne.
– Jag startade här när jag var sju år gammal så Sävehof betyder jättemycket för mig och de har alltid funnits där. Jag har väl också gett tillbaka så vi får vara nöjda med varandra.

En som precis har inlett sin karriär på den högsta nivån är Nina Dano. I somras anslöt hon till de regerande svenska mästarna och nu får hon själv uppleva vad det innebär att vinna guld.
– Det är fantastiskt och jag är lite chockad fortfarande. Man bara springer runt och alla är glada. Det är väldigt härligt!
Precis som sin tränare och sina lagkamrater är hon inne på att det finns en enorm styrka i det här laget.
– Det finns en moral i laget och vi är bäst när det gäller, sammanfattar 18-åringen.
Den egna säsongen har varit utvecklande och i finalen var det hon som spelade fram Fernis till det avgörande guldmålet.
– Det har gått uppåt, helt sjukt att jag har fått spela så mycket som jag har gjort. Det trodde jag absolut inte och det är kul att de tror på mig och att jag får bidra med det jag kan.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

A-LAGSSPELARNA ÄR FADDRAR FÖR VÅRA UNGDOMSLAG! Johanna Forsberg gästade sitt..

Söndagskvällens match mot Hammarby IF var jämn hela vägen. Inte..

I den fjärde gruppspelsomgången av Champions League ställdes IK Sävehof..

14.00 SÄVEHOF – BUCURESTI (D) Damerna spelar Champions League och..