FYRA BOLLARS FÖRSPRÅNG TILL KVARTSFINALRETUREN

Innan det är dags för ett landslagsuppehåll ska IK Sävehof göra upp med VästeråsIrsta HF om en plats i ATG Svenska Cupens semifinaler. Det första mötet spelades i Partille Arena på torsdagskvällen, där det i slutändan blev gulsvart seger med fyra måls marginal.

Sävehof fick med sig en bolls försprång från shootout-spelet som inledde kvartsfinalmötet mot VästeråsIrsta. Det var trion Trine Mortensen, Mathilda Lundström och Thea Blomst som satte dit sina möjligheter medan Sofie Börjesson hindrade ett av bortalagets försök.

Sävehof rivstartade sedan från avkast och befann sig i 10–2-ledning redan efter sju minuters spel.
– Vi började matchen väldigt bra och jag tycker att vi spelade helt fantastiskt under de första tjugo minuterna. Då hittade vi lösningar, stod bra bakåt och gav bra förutsättningar för vår målvakt, kommenterade huvudtränare Rasmus Overby matchinledningen.

VästeråsIrsta krympte sedan det målmässiga avståndet och i paus var ställningen 21–17. Efter halvtidsvilan ökade Sävehofs övertag på nytt, men det här skulle bli en tillställning som tätnade till ännu en gång.

Med drygt fem minuter kvar att spela var gästerna ikapp, men Sävehof avslutade starkt och vann slutligen det första kvartsfinalmötet med 37–33.
– Det var två halvlekar där det gick upp-och-ner. De sista tio minuterna av första halvlek är jag absolut inte nöjd med och den andra halvleken är jag inte heller nöjd med. Jag tycker inte att vi behöver gå ner på den nivån och spela.

Overby ser särskilt utvecklingspotential i defensiven:
– Vi ska evaluera den här matchen och framförallt ska vi få koll på försvaret. Vi kan inte släppa in 33 mål, 37 mål och 31 mål som vi har gjort i de senaste tre matcherna, då är det svårt att vinna handbollsmatcher. Vi gör också många mål men vi vill gärna vara bättre bakåt. Det har vi varit i Sävehof de senaste åren och vi behöver hitta tillbaka till grunderna och lita lite mer på varandra bakåt, det tror jag blir viktigt för framtiden.

Till lördagens returmöte i Västerås har Sävehof med sig ett försprång på fyra bollar efter avslutande mål från Thea Blomst, Nina Koppang och Laura Jensen två gånger om.
– De fyra bollarna kan vara viktiga till slut. Vi vet att det är svårt att spela i Västerås, vi var där för bara sju dagar sedan och dit ville vi ta med så många bollar som möjligt.
– Nu är det bara halvtid och det blir mycket som vi ska stå emot i Västerås. Vi vet vad som krävs och vi tar det på allvar, summerade Sävehofs huvudtränare.

IK Sävehofs målskyttar: Laura Jensen 7, Jamina Roberts 7, Nina Koppang 6, Mathilda Lundström 5, Trine Mortensen 5, Thea Blomst 2, Tamara Haggerty 2, Sofie Börjesson 1, Frida Rosell 1 och Ellie Åström Nilsson 1.

VästeråsIrsta HF:s målskyttar: Victoria Otrander 6, Tilde Skoog 5, Ellen Göthlin 4, Hanna Flodman 4, Ulrika Olsson 3, Viktoria Högström Unell 3, Fanny Söderberg 2, Emma Aarnio 2, Martina Granberg 1, Love Kumlin 1, Wilma Svedung 1 och Carolina Ingesson 1.

– Erik Malmqvist