“FOKUSERAR PÅ NÄSTA MÅL”

Hemmapremiär i Partille Arena står på programmet på torsdag för IK Sävehofs damlag. Olivia Mellegård berättar här om finalvinsten från ifjol, den nya säsongen och känslan att spela inför hemmapubliken.

En mycket övertygande seger bärgades i premiären av SHE förra veckan. IK Sävehof slog tillbaka Kristianstad HK med 32-14 och bäste målskytt i gulsvart var Olivia Mellegård med sina sju fullträffar. Redan tidigt visade Sävehof-spelarna klassen och släppte inte in något mål på de första tio minuterna, precis den säsongsinledning som samtliga lag önskar sig.
– Vi fick en så bra start på matchen, där fick vi en himla go känsla och fick veta att det vi hade tränat på också funkade i match. Sen var det bara att fortsätta och behålla den nivån under hela matchen, säger Sävehofs nummer 19 och fortsätter med att beskriva matchbilden.
– Vi fick inte så många uppställda anfallsspel i första halvlek utan vi stod bra i försvaret och kontrade mest.

Höjdpunkterna från matchen innehöll flera olika klipp där Wilma Kroon Andersson i målet hittade landslagsspelaren högt upp i banan så fort ett kontringsläge uppstod, det är ett samarbete väl värt att följa framöver. En komisk sekvens som blev halv-viral var annars ”fiskmålet” där Mellegård hade placerat sig vid sidlinjen och därifrån blixtsnabbt snodde åt sig bollen av förvånade Kristianstad-spelare på väg att ställa upp ett anfall.
– Haha, det var lite Rasmus idé att stå kvar där lite.

Rasmus är naturligtvis nye huvudtränaren Rasmus Overby som har efterträtt Henrik Signell till den här säsongen. Precis som tidigare fortsätter kraven att vara höga och känslan är att det är en övergång som gått enligt planerna.
– Det är hans första uppdrag med seniorer så han har kommit in med energi och varit väldigt engagerad och nyfiken. Han är väldigt noga med att det ska vara bra kvalitet på varje träning, vilket speglar av sig och något vi i laget också vill. Det var en strävan vi hade förra året och nådde då, det är fortsatt viktigt den här säsongen.

Om vi tittar tillbaka på förra säsongen så innehöll den till en början både höjder och dalar. Sista månaderna var det utan tvekan flest av de förstnämnda och säsongen kröntes med SM-guldet i Scandinavium. Förmågan att kunna vända en negativ trend och gå stärkt ur det, är något laget har tagit med sig över sommarledigheten.
– Tänker man tillbaka på hur det var i vintras och att vi sen i maj fick kvitto på det vi gjorde så är det väldigt positivt, att kunna vända en sån trend som vi hade i vintras till något positivt.
Att ta tillbaka guldet till Partille var förstås underbart, men någon mättnadskänsla verkar det inte vara tal om.
– Väldigt glad blir man ju direkt efteråt, men när det drar igång igen så blir det automatiskt att man fokuserar på vart vi ska och vad nästa mål är.

Och nästa uppdrag för Mellegård finns fortsatt i Sävehof-tröjan. Några veckor efter guldfirandet skrevs ett nytt avtal under och den mångsidige spelaren ser bland annat fram emot Champions League-spelet.
– Jag såg att Sävehof hade rätt förutsättningar och jag trivs bra i klubben. Det är spännande med en ny tränare och att vi fick Champions League-spel, även om jag inte visste det när jag skrev på. Men det är väldigt roligt att spela i Europa.
Vad har ni filat mest på under försäsongen?
– Vi har fokuserat mycket på försvarsspelet, samarbetet med målvakt och den som är vid sidan om en i defensiven. Det har även blivit mycket med strukturen i anfallsspelet.
– Det bygger vidare på vad vi gjorde tidigare, men det blir lite annan tyngd nu kanske.

I SHE är ni bland favoriterna, i Champions är det lite annorlunda. Hur klarar man av att balansera de rollerna?
– Det är väl ingenting vi har lagt någon tyngd på i laget utan målet när vi går in i Champions League är ju att vinna. Sedan är det ett tuffare motstånd, men vi ska göra så gott vi kan där och hoppas att vi kan utnyttja våra styrkor och deras svagheter.
– Vi är också vana vid situationen, i finalen förra året var vi kanske underdogs och sen i SHE var vi tippade att vinna flera matcher.

Men än dröjer det några veckor innan Champions League-äventyret drar igång på allvar. För efter segern mot Kristianstad i förra veckan väntar nu hemmapremiär i Partille Arena mot Skuru IK på torsdag. En match som kräver att fokuset är på topp om det ska bli två nya poäng.
– Det kommer bli en tuff match och vi såg också att de mötte Höör i en väldigt tuff match senast. Vi ska dra nytta av det vi gjorde bra i vår seriepremiär och även göra en reflektion av det som fungerade mindre bra och jobba med det. Vi ska vara rejält förberedda och taggade inför matchen!
Ni kliver in för en hemmapremiär i Partille Arena, vad betyder det?
– Det betyder mycket att ha sina supportrar på läktaren. Det ger en extra tändning att kunna dela sin glädje med dem.

– Erik Malmqvist