Handboll, Handbollsligan, Final 2, Sävehof - IFK Kristianstad

FINALSERIEN ÄR KVITTERAD

80 minuters spel krävdes för att utse en vinnare i den andra SM-finalen mellan IK Sävehof och IFK Kristianstad på måndagskvällen. Efter dubbla förlängningar var det gästerna som vann med uddamålet i Partille Arena.
– Det var en fantastisk handbollsmatch, men jag tycker inte att vi var tillräckligt skarpa för att vinna i dag, menade huvudtränare Michael Apelgren.

Efter helgens vinst i Kristianstad var det på måndagskvällen dags för Partille Arena att stå värd för den andra SM-finalmatchen. Inför välfyllda läktare fick publiken vänta till den fjärde spelminuten innan matchens första mål. Det var bortalaget som stod för det, men snabbt kom den gulsvarta repliken med kvittering på straff signerad Elias Ellefsen á Skipagötu.

Lagen följdes åt fram till 3–3 då Kristianstad hittade nätet tre gånger om. I numerärt överläge svarade Sävehof med samma mynt och vips så var lika-läget återställt.

Upp i ledning för första gången denna kväll tog sig laget när Sebastian Spante forcerade in 9–8 när tjugo minuter var spelade. Ett slalom-mål från Gzim Salihi fram till 10–9 var något alldeles extra och fick välförtjänt jubel, men innan halvtidssignalen vände IFK tillbaka.

Om det var snålt med mål i inledningen på första så var det motsatsen som gällde efter paus. 14–12 i Kristianstads favör halvvägs in, förvandlades till 18–18 på drygt fem minuter. När nästa mål gjordes av Sebastian Karlsson steg temperaturen rejält när han eldade på hela arenan i sitt firande.

Med kvarten kvar att spela ledde gästerna på nytt. Sävehof skulle dock hitta en väg tillbaka och det här visade sig bli en match där 60 minuters spel inte räckte. Óli Mittún slutade aldrig ta ansvar trots det pressade läget, utan levererade såväl egna mål som assist vilket gjorde att Gulsvart närmade sig. När tre sekunder återstod gjorde Felix Möller 33–33. Kristianstad gjorde ett sista anfallsförsök och fick bollen över linjen, men tiden hade precis runnit ut.
– Jag var ganska säker på den situationen, sade Michael Apelgren efteråt.
– Det var bara tre sekunder kvar att spela och då ställde vi upp oss på ett särskilt sätt. Jag har suttit och räknat på det här, för vid något annat tillfälle gjorde vi mål med fyra sekunder och man hinner inte om man inte skjuter direkt.

Det oavgjorda resultatet betydde förlängning i två gånger fem minuter. Mittún fullständigt vräkte in 34–33 och den unge färöingen tycktes bara gå igång ännu mer på att så mycket stod på spel.
– Fantastiskt att se, han visade vilken talang han är. Talang är inte bara vad du kan göra i form av att hoppa, skjuta, springa snabbt och så vidare, utan det handlar också om den mentala förmågan. Där tycker jag att han visar att han har något extra, berömde huvudtränaren.

När det återstod mindre än en minut av den första förlängningen ledde Sävehof med två bollar. Kristianstad lyckades ändå framkalla ytterligare tio minuters spel efter två snabba mål. Till slut var det också gästerna som stod som segrare efter att ha vunnit den sista förlängningen med ett måls marginal. När alla mål var räknade slutade finalmatch två 45–44.
– Det kändes som om det var klantigt av oss att tappa det där i första förlägningen. Vi ledde med två och hade spelat till oss matchen där, så det är kanske den grejen man grämer sig mest över nu efteråt.

På torsdag spelas tredje finalmatchen. Då är det Kristianstad Arena som gäller som spelplats.
– Nu gäller det bara att samla kraft och inse vilken häftig finalserie som vi är inblandade i. Det här är otroligt kul och det är otroligt häftiga matcher, avslutade Apelgren.

IK Sävehofs målskyttar: Sebastian Karlsson 10, Elias Ellefsen á Skipagötu 7, Óli Mittún 7, Felix Möller 4, Sebastian Spante 4, William Andersson Moberg 4, Adam Blanche 3, Emil Berlin 2, Pontus Brolin 2 och Gzim Salihi 1.

IFK Kristianstads målskyttar: Markus Olsson 14, Emil Frend Öfors 8, Albin Selin 7, Ludvig Åström 5, Philip Henningsson 3, Matias Jepsen 3, Andreas Cederholm 2, Anton Hallbäck 1, Zoran Bozic 1 och Alfred Ehn 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..