FINALPLATSEN ÄR SÄKRAD

IK Sävehof är klart för SM-final efter att ha besegrat H65 Höör med 3-1 i matcher. Avancemanget säkrades på torsdagskvällen när laget stod för ännu en stark insats och vann med 23-21.
– Det finns inte ord för känslorna just nu, sade en glad och känslosam Rasmus Overby kort efter slutsignalen.

Vi fick se en jämn start på matchen där det under den första tredjedelen av matchen aldrig skiljde mer än ett mål mellan lagen. Så fort antingen Sävehof eller Höör fick möjlighet att utöka sitt knappa försprång stängde motståndarförsvaret igen. För Sävehofs del var Olivia Mellegård mycket pigg inledningsvis. Med ständiga löpningar i båda riktningar kunde hon tidigt ordna två mål och en läcker framspelning fram till Johanna Forsberg inne på linjen.

Mikaela Mässing var den spelare som, när hon satte 7-5 på straff, såg till att något av lagen kopplade greppet. Under den efterföljande perioden lyckades gästerna som mest gå upp till en femmålsledning. Förstås ett tufft grepp att ta sig ur, men mot halvlekens slut blev det bättre och vid signalen för halvtid visade jumbotronen i Partille Arena 9-12.
– Jag litade så mycket på det jobb vi lagt ner och tyckte att vi hade otur ett par gånger vid några avslut, men vi gjorde för många tekniska fel i första halvlek, konstaterade huvudtränare Rasmus Overby som trots underläget behöll lugnet tillsammans med sina spelare i det skedet av matchen.

När det var dags för de avslutande 30 minuterna var målsättningen klar – vänd, vinn och säkra finalplatsen. Det började bra när den inhoppande Isabella Mouratidou stängde igen sitt mål fullständigt och Johanna Ahlm beslutsamt skickade in reduceringen fram till 10-12. Även de två efterföljande målen kom från Sävehof-spelare och kvitteringen var således ett faktum trots att Höör under denna period fått spela med en spelare mer på planen under två minuter efter att Linnea Pettersson suttit utvisad.

Men det tog inte heller stopp där. Mellegård fullbordade vändningen när hon hängde dit 13-12 från sin position ute på vänsterkanten. Ledningen skulle även utökas till två bollar, men Höör kom tillbaka och vände en gång till. Vi skulle dock få se ytterligare en vändning, den gulsvarta.

Mouratidou stod för ännu fler strålande parader, var det inte en hand uppe vid krysset så var det en benparad längs med golvet som hon plockade fram ur sin katalog. Framåt kom Amelia Lundbäck helt rätt och levererade tre mål i rad när matchen stod och vägde. Detta kom att bli avgörande i det som till slut blev seger med 23-21 och säkrad plats i SM-finalspelet.
– Vi visade att vi förtjänar att få spela final. Jag tycker också att Höör har varit ett bra motstånd och det har varit bra matcher. Jag är väldigt, väldigt glad och tycker att det är fantastiskt vilka duktiga handbollsspelare jag får arbeta med varje dag.

Overby förklarar även framgångsreceptet och hyllar sin lagkapten.
– Vi har haft mycket fokus på oss själva. Linnea Pettersson har varit vår general bakåt och alla de svåra situationer som vi haft med motståndarspelarna, som Mässing, har Linnea stängt ner. Är det någon enskild jag ska ge beröm efter de här matcherna så är det Linnea.
Samtidigt har det varit en process som hela tiden gått ut på att tro på det arbete laget lagt ner och utefter den plan som lagts fram.
– Vi visste att det skulle bli jobbigt, men jag litade väldigt mycket på mitt lag och det koncept vi byggt upp. Jag trodde på det hela tiden, även efter att vi hade förlorat med elva i den första matchen. Vi trodde på det och det visade vi i dag.