Handboll, Handbollsligan, Final 4, Sävehof - Kristianstad

FEMTE FINALMATCH VÄNTAR

SM-finalserien lever! Trots en start med knaper offensiv utdelning vred IK Sävehof momentumet till gulsvart favör i det fjärde mötet med IFK Kristianstad. Till slut blev det seger med 30–28 i Partille Arena på lördagskvällen.
– Det här är en enorm matchserie som är fantastisk för svensk handboll, konstaterade huvudtränare Michael Apelgren efteråt.

I den fjärde finalmatchen var det gästerna som till en början fick bäst utdelning. När de avancerade upp i ett förspång på fyra bollar efter tjugo minuters spel bedömde Michael Apelgren att det var läge att lägga fram kvällens första timeout-kort.
– Vi spelade egentligen ganska bra i början, men (Gustaf) Banke i deras mål var fantastisk i första halvlek. Efter den starten kändes det nästan som att deras guldhattar och guld-tshirts var på inrullning, sade Michael Apelgren om starten.

Endast sex mål var gjorda framåt för Sävehof när matchklockan slog över till den 25:e spelminuten. Då blixtrade helt plötsligt Óli Mittún till och gjorde 7–10. Det gulsvarta målskyttet tog sedan ordentlig fart och ställningen efter 30 minuters spel var 12–13 med William Andersson Moberg som sista målskytt innan visslan.

Oscar Sävinger hade över 40 i räddningsprocent i inledningen på den andra halvleken. Det öppnade upp för kvitteringsmöjlighet som Adam Blanche satte dit utan att tveka. Från Kami skanderades Sävingers namn när han även fortsättningsvis briljerade mellan stolparna.
– Vi pratar om en målvakt som inte har stått så mycket i år. Att då gå in i en SM-final mot det här laget och prestera på den här nivån är enormt. Det här är en kille vi verkligen tror på och han har alltid visat upp rätt attityd, men det är skillnad på att göra det i en SM-final, berömde Sävehofs huvudtränare.

Så sakteliga började det gulsvarta greppet att kopplas om matchen. När en Kristianstad-spelare satt utvisad gjorde Sävehof 3–1 under tvåminutersperioden som följde. Med dryga kvarten kvar att spela var ställningen 24–21 och inför slutskedet var det fördel för Apelgrens spelare.
– Jag är extra stolt över att vi fortsatte tugga på och helt plötsligt var det vi som hade momentum. Det var nästan att jag blev överraskad över att vi hade ledningen, för tidigare har vi alltid legat under mot dem när vi närmar oss slutet.

Sävehof lyckades hålla undan hela vägen och det blev seger med 30–28 efter 60 minuters speltid. Med två vinster åt varsitt håll i matchserien står det klart att en femte final kommer krävas för att fälla ett avgörande. På måndag klockan 19:10 är det avkast i Kristianstad Arena.
– Det är väldigt mycket som måste stämma för oss då. Vi såg hur många orangea som var här i dag, så om vi lyckas vinna där på måndag hade det varit enormt. Som det har sett ut och känts när Simon (Möller) bröt foten och Elias (Ellefsen á Skipagötu) var borta, så hade det varit enormt om vi skulle vinna mot Kristianstad i Kristianstad.
– Vi kommer att gå in i den matchen med ungdomlig entusiasm och ska njuta över att stå inför den kulissen, avslutade Apelgren.

IK Sävehofs målskyttar: Pontus Brolin 6, Emil Berlin 4, Sebastian Karlsson 4, Elias Ellefsen á Skipagötu 4, Óli Mittún 3, Felix Möller 2, Sebastian Spante 2, Gzim Salihi 2, William Andersson Moberg 2 och Adam Blanche 1.

IFK Kristianstads målskyttar: Ludvig Jurmala Åström 8, Andreas Cederholm 7, Markus Olsson 5, Albin Selin 3, Emil Frend Öfors 2, Philip Henningsson 1, Anton Hallbäck 1 och Matias Helt Jepsen 1.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

Spel i 60 minuter? 70 minuter? Nej, 80 minuter! Efter..

SIMON MÖLLER KORSBANDSSKADAD I första finalmatchen skadade sig Simon Möller..

För sjuttonde gången i föreningens historia är IK Sävehofs damlag..

VI GÅR MOT GULD! – rafflande matcher väntar TORSDAG 23..