En underbar seger

Sävehofs herrar kvalificerade sig för andra gången i historien till en åttondelsfinal i Champions League genom att slå Bosna Sarajevo med 38-21 (19-8) på bortaplan.

Sävehofs herrar reste till Bosnien för att möta Bosna Sarajevo i den så viktiga Champions League-matchen. Killarna hade skrapat ihop åtta poäng på de tidigare matcherna i gruppspelet och skulle vid oavgjort vara klara för turneringens slutspel. Hemmalaget hade inte plockat en enda poäng och var sedan länge avsågade i gruppen. Så lagets förutsättningar att ta sig vidare till en åttondelsfinal under kvällen var bra. Men varken Jesper Nielsen eller Emil Berggren var tillgängliga för spel i matchen då båda drogs med skadeproblem.

Sävehof startar matchen på ett bra sätt och efter en minut gör Robert Johansson kampens första mål. Laget visar inget prov på underskattning och spelar ett effektivt och smart anfallsspel. Redan efter fem minuter har killarna tagit ett järngrepp om matchen och leder med fyra bollar, 4-0. Sarajevo sätter sitt första mål efter sju minuter när Tarik Dedajic reducerar till 4-1. Men Sävehof har inga planer på att släppa hemmalaget i matchen och fortsätter att dominera spelet. När femton minuter har gått så är ledningen uppe i åtta bollar, 11-3. Sarajevo får visserligen igång sin offensiv mer mot slutet av halvleken och börjar få lite utdelning framåt. Men de är inte nära att hota Sävehofs ledning på något sätt och när slutsignalen för den första halvleken ljuder är ställningen 19-8 till Partille-laget som går mot en säker seger.

Sävehof inleder den andra halvleken på ett stabilt sätt och svarar för några snabba mål. Killarna kontrollerar matchen bra och spelar stabilt. Sarajevo kämpar men har väldigt svårt att komma till mot Sävehofs tuffa förssvarsspel. Framåt fortsätter laget att ösa in mål och när tio minuter av halvleken är spelade är ledningen uppe i hela femton bollar, 28-13. Efter nitton spelade minuter svarar Robert Månsson för sitt första Champions League-mål någonsin när han prickar in 33-15 från distans. I slutdelen av matchen får Sarajevo mera att säga till om och kan sätta några mål. Men hemmalaget är numret för små idag och när sextio minuter är spelade så är det Sävehof som står som vinnare med sjutton bollar, 38-21.

En stark insats av laget som verkligen visade var skåpet ska stå. Man vann väldigt enkelt utan att förta sig allt för mycket. Victor Fridén var lagets bästa målskytt och svarade för en väldigt bra insats. Även Michael Apelgren var pigg i andra halvlek och satte då hela sex mål. Men det viktigaste av allt var att laget nu, för andra gången i historien, kvalificerade sig för slutspel i Champions League. Sävehof klev i och med segern upp på tio poäng och säkrade en fjärdeplats i gruppen. Men om andra resultat går vägen under gruppspelets sista omgång kan killarna dessutom sluta trea. En riktigt stark bedrift av laget som förtjänar mycket hyllningar för sitt spel så här långt i turneringen.

Champions League-gruppspelet avslutas nästa söndag när regerande mästarna FC Barcelona kommer till Göteborg för match i Frölundaborg. Men först väntar en Elitseriematch. Den spelas på onsdag när killarna tar sig an Lugi i Partillebohallen. Avkast sker klockan 19.45.

HC Bosna Sarajevo – IK Sävehof 21-38 (9-21)
Sarajevo: Hasan Terza 5, Tarik Alibegovic 4, Haris Brackovic 4, Muhamed Zulfic 3 (1), Adis Hrbat 3, Tarik Dedajic 2.
Sävehof: Victor Fridén 7 (2), Michael Apelgren 6, Eric Forsell Schefvert 5 (2), Niclas Barud 5, Robert Johansson 3, Viktor Ottosson 3, Fredrik Larsson 2, Tobias Albrechtson 2, Tobias Johansson 2, Erik Fritzon 2, Robert Månsson 1.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..