En bra kvart per halvlek räcker inte i Europa

Publiken hann knappt bänka sig innan de ungerska gästerna var i ledning med 4–1. Sävehof såg inte riktigt ut som att de vaknat efter uppehållet i Champions League. . Försvaret läckte som ett såll och Forsberg gjorde inte en räddning – Veszprém gjorde ett mål i minuten!

Det var först när tränare Franzén skickade in Daniel Bergqvist i målet och Erik Fritzon på linjen i anfall som det ordnade till sig en aning. Bergqvist gjorde sex-sju räddningar och Fritzon fem mål innan paus. Detta gjorde att Sävehof kunde gå till pausvila med ett underläge på ”bara” sju mål.

Ungrarna spelade med det 6–0-försvar som Sävehof är så vana vid från Elitserien, men skillnaden är att killarna på linjen här är åtminstone decimetern längre. Sävehofs skyttar Jonathan Stenbäcken och Johan Jakobsson hade problem att få ner skotten under ribban.

Efter paus var Forsberg tillbaka i målet, men han ersattes ganska snart igen av Bergqvist. Sävehof tog nu för sig mer i anfall och fick med sig ett antal utvisningar. Plötsligt såg vi prov på varierade och kreativa avslut från hemmalaget. Fritzon på linjen och Robert Johansson var under en period hundraprocentiga och den ungerska ledningen var för några sekunder nere i två mål.
Men så var det som att energin tog slut i Sävehof. Veszprém tog tag i matchen igen och kunde segla ifrån när Sävehof började åter missa sina avslut.

Kanske blev segersiffrorna lite väl stora. Det var i alla fall vad gästernas tränare Lajos Mocsai generöst sa efter matchen.
– Vi hade analyserat det skandinaviska spelet och de fasta spelmönstren som Sävehof brukar använda. Vi visste vad vi ställdes emot. Nyckeln till segern var förstås när vi kunde göra 8–0 under en period i första halvlek.

Hemmalagets bästa målskytt Erik Fritzon såg uppgiven ut efter matchen.
– Vi hade ett gött flow ett tag i andra, men vi blir trötta. Deras rutin gör att de är bättre på att utnyttja våra misstag och vi gjorde många sådana idag.

Nästa vecka reser Sävehof till Ungern för att möta dagens motståndare i en match som kan bli mycket, mycket tuff…

IK Sävehof-MKB Veszprém 31–41 (15–22)
Målskyttar Sävehof: Erik Fritzon 7, Robert Johansson 6, Jonathan Stenbäcken 6, Johan Jakobsson 6, Victor Fridén 3, Michael Apelgren 2, Tobias Johansson 1.
Veszprém: Marko Vujin 11, Renato Sulic 6, Peter Gulyas 5, Gabor Csaszar 5, Carlos Perez 5, Gergö Ivancsik 4, Mirsad Tercic 3, Tamaz Ivancsik och Balasz Laluska 1.
Utvisningar Sävehof: 4×2 min. Veszprém: 7×2 min.

Text: Mikael Karlholm
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

EUROPEAN LEAGUE IK SÄVEHOF v RK NEXE (CRO) Tisdag 5..

Med över tjugo gjorda mål och färre än tio insläppta..

Herrlaget kämpar inte bara för att behålla förstaplatsen i Handbollsligan..

Tack vare en sen vändning lyckades IK Sävehof få med..