"Det känns väldigt roligt"

Under fredagskvällen genomfördes lottningen av 2013-2014 års Champions League-gruppspel i Wien. IK Sävehof fanns med i egenskap av SM-vinnare för en dryg månad sedan. Mästarinnorna var direktkvalificerade och seedade bland treorna.

När proceduren gjorts stod det klart att damerna tilldelats intressanta motståndare. Partille-laget drogs i grupp C tillsammans med RK Krim Mercator, Metz Handball och det lag som går segrande ur en kvalturnering.

– Det känns väldigt roligt. Det är ju bara bra lag med i turneringen, så någon önskemotståndare är svår att hitta. Men vi vet ju vad Györ och Larvik går för och de vill man helst slippa möta, säger Henrik Signell.

RK Krim nådde semifinal i 2012-2013 års upplaga av Champions League. Där föll slovenskorna mot Larvik med åtta bollar trots ledning efter det inledande av två möten. I truppen återfinns landslagsstjärnan Linnéa Torstensson. Metz vann den franska ligan och kom in i turneringen på så sätt. I våras spelade man final i EHF-cupen, men fick nöja sig med silvermedalj mot Team Tvis Holstebro.

– Krim är förstås ett oerhört skickligt lag med flera starka spelare. Metz har jag ingen jättekoll på i dagsläget, men den franska ligan är ju riktigt bra. Så de har säkert många spelare från landslaget med, som är riktigt bra, och blir farliga, kommenterar damlagets tränare.

Det finns fyra möjliga alternativ som sista deltagare i gruppen. Två norska bidrag i Byåsen HF och Tertnes Bergen kommer tillsammans med tyska HC Leipzig och vitryska BNTU-BelAZ Minsk Reg att kämpa om en plats. Kvalfighterna spelas 14-15 september och delas upp i två semimatcher som sedan mynnar ut i en rak final.

– Det känns som att Leipzig och Byåsen är favoriter här. Jag tror lite mer på Leipzig, men det är svårt att säga. Det är nog fyra bra lag med i gruppen och om vi ska kunna ta oss vidare så gäller det att vinna mot det fjärde laget oavsett vilket det blir.

IK Sävehof gjorde många spelmässigt fina insatser i förra årets Champions League. Men laget fick inte alltid med sig resultaten.

– Det tog ett tag för oss att komma in i turneringen. Men vi har det ganska färskt i minnet och jobbar hårt för att hitta nivån i spelet som krävs. Vi kommer att åka till Kroatien i augusti och möta tre inhemska topplag samt en stark slovensk motståndare för att få känna lite mer på det. Truppen är så gott som intakt och vi har fått en bra förstärkning i isländskan Birna Berg. Henne lär vi få mycket nytta av under säsongen, avslutar Henrik Signell.

Totalt kommer sex matcher att avverkas i 2013-2014 års gruppfas och det hela kör preliminärt igång runt 15 oktober. Spelschemat fastställs senare.

Elitserien startar innan dess. Sävehof inleder med en bortamatch mot H65 Höör 21 september.

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån