Damerna storsegrade i Lund

Söndagseftermiddagens match i den näst sista omgången i arenan i Lund spelades mellan två lag som snart ställs inför viktigare uppgifter. H43/Lundagård fick se sig klart besegrat med 35-20 av Sävehof utan att något av lagen visade sin bästa handboll under 60 minuter.

– Bägge lagen går och väntar på något annat. Det var ingen värdemätare, sade Sävehofs tränare Magnus Johansson.

Om dryga två veckor inleder Sävehof kampen för sitt tredje raka SM-guld. Matchen borta mot H43/Lundagård gav inga andra fingervisningar än att seriedominanterna helt väntat var det bättre laget. Med en bra period på båda sidor av halvtidsvilan avfärdade man motståndet från en av säsongens nykomlingar.

När H43/Lundagård visade tvekan och inte hittade direkta passningsalternativ kom istället en hand från bortalaget emellan, tog hand om bollen och vände spelet.

Med två mål av Jamina Roberts och ett av Frida Tegstedt gick Sävehof från 12-15 till 12-18 i paus. Och det skulle komma mera från gästerna.

– I andra halvlek sa vi till varann att nu punkterar vi matchen, och det lyckas vi bra med, sade Karin Isakson, niometersspelaren som utsågs till matchens lirare.

Hon nätade till 12-19, följdes i målprotokollet av tre lagkamrater och inte mer än fem minuter in på halvleken var poängen redan hemma för Sävehof.

– En stabil insats, summerade Karin Isakson matchen för både egen och lagets del. Om några dagar väntar full fokus på slutspelet.

– Det känns att det börjar bli dags, det är nu det roliga börjar.

I näst sista generalrepet före första kvartsfinalen passade Sävehof på att gå runt på alla spelare, bytte målvakt i paus och behövde aldrig förta sig.

Försvarsspelet blev ett hack bättre i andra halvlek och skapade ännu mer utrymme för kontringar som bland annat 18-åriga Louise Sand, talangen som tränat med laget hela säsongen men först nu fått speltid, utnyttjade.

Bästa målskytt i bortalaget var Frida Tegstedt som fick mer och mer utrymme på linjen ju längre matchen led.

För H43/Lundagård var matchstarten den bästa stunden. Utan att ta hänsyn till att det var serieledarna som stod på andra sidan plan klev hemmalaget in med uppfriskande entusiasm framåt och ett försvarsarbete där man inte klev undan.

Vanessa Tellenmark offrade sig som vanligt i spelet och fick tre mål med sig ganska snabbt. På så sätt höll hemmalaget matchen jämn i en kvart (7-7) men längre än dit räckte det inte den här gången.

– Sedan tappar vi spelet med att gå på mål. Direkt är de där och kontrar ut oss, sade Kent Engdahl.

Efter sista omgången på onsdag väntar kval för Lundalaget. Ett kval som inte bara de egna anhängarna vill att de klarar.

– Hoppas att H43/Lundagård klarar sig bra i kvalet. Laget har gjort det bra och ska vara stolta över den här säsongen, sade Magnus Johansson.

För egen del, är slutspelsformen långt borta?

– Nej, vi har haft några bra matcher och börjar närma oss. Men man kan inte gå igång alltför tidigt. Det ska ju vara färskvara.

En annan detalj som återstår i slutspelsförberedelserna är valet av kvartsfinalmotståndare.

– Vi har börjat småprata om det. Det är svårt att låta bli, sade Karin Isakson som dock inte var i närheten av att försäga sig angående vilket lag som ligger närmast att ställas mot de regerande mästarna i kvarten.

H43/Lundagård – IK Sävehof 20-35 (12-18)
H43/Lundagård: Maja Eriksson 4, Vanessa Tellenmark 4, Ebba Engdahl 3 (1), Anna Atladottir 3, Johanna Nilsson 2, Ulrika Eklund 2, Sara Månsson 2.
IK Sävehof: Frida Tegstedt 6, Isabelle Gulldén 5, Jamina Roberts 4, Karin Isakson 3, Hanna Fogelström 3 (3), Jenny Wikensten 3, Louise Sand 3, Jennifer Kasman 3, Jessica Helleberg 3, Jenny Skogberg 1, Ida Odén 1.