Damerna överlägsna borta mot Lugi

En bra första halvlek räckte för att Sävehof skulle spela hem segern mot LUGI. Efter bättre spel på alla positioner hade gästerna ledningen i paus med åtta bollar och behövde sedan aldrig känna sig hotade.

– Vi var det bättre laget, slarvar ganska mycket men det gör väl de också, sade Sävehof-tränaren Magnus Johansson efter matchen.

De senaste åren har Sävehof och LUGI spelat många jämna matcher – vem minns exempelvis inte den tuffa semifinalserien förra våren.

Men fredagskvällens match fick redan från start en annan karaktär då Sävehof klev ifrån med bra tempo i anfallsspelet och ett försvar som var redo för uppgiften.

LUGI kändes helt enkelt inte lika närvarande i matchen – förklaringen eller åtminstone en del av den var att vinrött fortfarande tvingas avvara skyttedrottningen Sabina Jacobsen.

– Sabina är oerhört viktig för dem. Det ligger rätt mycket i det, sade Magnus Johansson.

Sävehof kom till Lund i jakt på revansch från uddamålsförlusten i höstas och var helt överlägsna, i inställning och prestation i första halvlek.

– Vi har fokuserat på det här hela veckan och ville verkligen ta revansch från förlusten hemma, sade en av matchvinnarna från första halvlek – målvakten Cecilia Grubbström.

Med bara åtta mål insläppta går mycket beröm förstås till henne, Grubbström var navet i defensiven och hade bra koll på det som trots allt slank igenom och förbi försvarshänderna.

– Vi gör vad vi har bestämt oss för försvarsmässigt och går på det vi vet om.

Själv gick hon till omklädningsrummet i paus som 50-procentig bollmotare.

– Det är bra, det är det.

Om LUGI länge verkade tagna av att det handlade om seriefinal, hade Sävehof betydligt bättre tryck framåt. Så länge det stod poäng på spel visade bortalaget upp en fin variation framåt med mål från många håll.

Isabelle Gulldén, som tillsammans med de övriga fyra från det svenska EM-laget välmotiverat hyllades före matchstart, var dominant inledningsvis. När hon inte klev igenom på egen hand eller snurrfintade sig till ett läge, bidrog hon istället med välplacerade inspel.

LUGI satte efter ett tag hårt mot hårt på Sävehofs spelfördelare men då blev det bara ännu mer plats åt kantspelarna, där framförallt Sofia Milding Lindgren utmärkte sig.

– De hänger inte med när vi låter våra fötter vara igång och släpper bollen i rätt tillfälle, sade Magnus Johansson.

Sävehof hade 16 mål i paus, bara ett par färre än på hela matchen senast man mötte LUGI.

Jenny Wikensten och Karin Isakson gjorde de lätta målen på kontring. Isakson avlastade också Gulldén bra med skytteansvar och blev bästa målskytt totalt för gästerna.

Efter en oavgjord andra halvlek skrevs slutresultatet till 28-20 och Magnus Johansson kunde summera en match mot de försvagade serietvåorna.

– Vi tar två poäng och går vidare.

LUGI fick se sig rejält utspelade för andra gången sedan återstarten. Men tränaren Dragan Brljevic var ändå inte alltför nedstämd när han mötte pressen.

– Det är de tekniska felen, tappade bollarna och enkla passningar vi förlorar matchen på. Men jag är inte besviken, mer stolt över våra unga tjejer. Det är de som är laget denna dag, sade han och fortsatte med att kommentera skillnaden mot senaste mötet med Sävehof.

– När vi vann i Göteborg hade vi Sabina Jacobsen och Mia Radermacher på plan.

Betyder verkligen Sabina så mycket?
– Nej, men vi har också fått två nya spelare som inte tränat med oss mer än fyra gånger. Och Sabina skapar trygghet när hon är med i laget.

Plusvarianter i det LUGI, som trots allt klev till bättre i andra halvlek och sköt istället för att passa en gång för mycket, var Maria Adler och Anna Lagerquist.

Maria Adler avslut kom oftare utan tvekan och hon tog mer av niometersansvaret. För Anna Lagerquist handlade det mer om att slita för utrymmet inne på linjen eller stänga till med eftertryck i försvaret.

LUGI behåller sin andraplats trots förlusten men i kampen för att behålla positionen i toppen kommer fler viktiga matcher.

– Hoppas vi vinner mot IVH Västerås borta. Det är en nyckelmatch för att behålla andraplatsen. Förhoppningsvis är ”Sabbe” tillbaka då, sade Dragan Brljevic.

Lugi HF – IK Sävehof 20-28 (8-16)
Lugi HF: Maria Adler 6 (1), Anna Lagerquist 4, Petra Skogsberg 2, Anna Bardis 2, Fanny Lagerström 2, Clara Monti Danielsson 1, Anna Roxå 1, Caroline Friberg 1, Kari-Anne Henriksen 1.
IK Sävehof: Karin Isakson 6, Jessica Helleberg 5 (3), Isabelle Gulldén 4, Sofia Milding 4, Frida Tegstedt 3, Hanna Fogelström 2, Jenny Wikensten 2, Jennifer Kasman 1, Jamina Roberts 1.

Pris till bästa spelare:
Maria Adler, Lugi HF
Cecilia Grubbström, IK Sävehof

Text: Fredrik Hasselgren
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..

Arvid Uusvoog skriver A-lagskontrakt och lånas ut till IFK Skövde..

SIMON MÖLLER GÅR VIDARE!   Simon är handbollsfostrad i Sävehof..