Damerna historiska – klara för CL-slutspel!

IK Sävehof är som första svenska damlag klara för slutspel i handbollens Champions League. Hemmamötet med RK Krim Mercator slutade 25-25 (16-13) efter dramatik utan dess like.

Hemmalaget inleder, inför välfyllda läktare i Partillebohallen, lite nervöst och har svårt att få stopp på sina motståndare under upptakten. När åtta minuter spelats leder gästerna med 6-3 och en time-out tas för att lugna ned det hela. Det kollektiva snacket ger resultat och snart är Sävehof ikapp målmässigt. Jamina Roberts sätter 8-8. Krim, som överraskas lite grann av scenförändringen, drabbas av ett bakslag efter drygt 20 avverkade minuter. Katarina Krpez tilldelas ett rött kort och tvingas lämna banan. De regerande inhemska mästarinnorna höjer intensiteten i sitt agerande än mer och rycker ifrån målmässigt. Då den första halvleken avslutats står det 16-13 i hemmafavör.

Sävehofs offensiva spel går lite i stå och skyttet stämmer inte riktigt. Men det gör, i alla fall till en början, inte så mycket eftersom Filippa Idéhn räddar skott på skott i målet. Svenskorna leder med 20-18 då 15 minuter spelats. Det blir lite nervöst och Krim kämpar sig kvar i matchen. Sävehof lyckas inte bygga en tillräckligt komfortabel kudde resultatmässigt och det håller på att straffa sig ordentligt. Gästerna, i fjol semifinalist i Europa-turneringen, vänder på steken och har en fördel med två bollar, 25-23, med en och en halv minut kvar.

Damerna har däremot inga planer på att ge upp utan jobbar hårt och får en jättechans att kvittera ställningen. Med fem sekunder kvar står Jenny Alm öga mot öga med Krim-målvakten, Talida Tolnai, i samband med ett straffkast. Uddevalla-tjejen gör 25-25 och säkrar en historisk slutspelsplats.

– Det var mentalt jobbigt att tappa när vi hade kontroll så pass länge, men imponerande att vi lyckas ta oss tillbaka. Vi visar upp en fantastisk moral, säger Henrik Signell.

IK Sävehof – RK Krim Mercator 25-25 (16-13)

Målskyttar:
Sävehof: Jenny Alm 7 (2), Jamina Roberts 4, Ida Odén 3, Frida Tegstedt 3, Hanna Fogelström 3, Edijana Dafé 2, Louise Sand 2, Elin Karlsson 1.
Krim: Tamara Mavsar 6 (6), Andrea Penezic 5, Barbara Lazovic-Varlec 5, Katarina Krpez 2, Linnea Torstensson 2, Neli Irman 2, Andjela Bulatovic 2, Maja Zrnec 1.

Utv: IKS: 3X2 RKM: 3X2 (1 rött kort)
Domare: Ricardo Fonseca / Duarte Santos (Portugal)
Publik: 1355

Text: David Flatbacke-Karlsson
Foto: Bildbyrån

Fler nyheter

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..

SM-SEMIFINAL 1 FREDAG 19 APRIL 19.00 IK Sävehof – IFK..