Challenge Cup Final i Partillebohallen

IK Sävehof – Metaloplastika Sabac (SRB)

Final 1:2 17-18 maj, Metaloplastika Sabac – IK Sävehof

Final 2:2 25 maj, IK Sävehof – Metaloplastika Sabac

 IK Sävehof har chansen att vinna Sveriges första Europacup final i handboll på över tio år. En prestation som visar att klubbens målsättning med att delta och spela bra internationell handboll fortfarande är högst verklig.

 Herrarna hade en ganska enkel resa fram till kvartsfinalen då laget mötte ZTR Zaporozhye från Ukraina. Konflikten på Krim gjorde att endast en match spelades på neutral plan i Klaipeda, Litauen, där Sävehof vann efter en hård kamp med 31-29. Semifinalen spelades mot KS ”Azoty-Pulawy” från Polen, första matchen spelades i Partillebohallen, trots en stor ledning slutade det med en segermarginal med bara två bollar, 40-38. Returmötet i Polen slutade med två bollars marginal även här och totalt gick Sävehof till final med 70-66.

Metaloplastika Sabac var ett av Europas bästa lag på 80-talet och vann Champions Cup (nuvarande Champions League) både -85 och -86. En erkänt fanatisk hemmapublik med 3000 supportar kommer att skapa en enorm inramning på den första finalmatchen som spelas i Serbien 17-18 maj. Andra finalen spelas i Partillebohallen 25 maj (dagen efter SM-finalerna) och då kan Sävehof skapa Europa Cup historia. Med riktig tur kan Sävehof fira SM guld (damer) och Challenge Cup vinst samma helg.

– Det var skönt att vi får avsluta hemma för det ger oss en större chans till slutsegern. Det skall bli riktigt kul att spela en final i en Europa Cup och förhoppningsvis ta en seger, men det kommer att bli riktigt tufft. Metaloplastika är ett stort och väldigt fysiskt lag och spelar med en fem-ett uppställning där man har en spelare som ligger väldigt högt upp och stöter mot våra anfallare. Men det mesta av deras spel bygger på fysik och här gäller det att ha snabba fötter och kontra så fort vi får chansen. Alla handbollsnördar har säkert koll på att Metaloplastika var enormt stora på 80-talet och för mig blir det en riktig nostalgitripp att få spela i deras hemmahall som det brukar vara ett sjukt tryck i. När de gick vidare till final nu så stormades hela planen med lyckliga supportar. Hoppas vi får se något liknande på hemmaplan när vi spelar i Partillebohallen den 25 maj. Det finns ju ingen anledning att göra något annat än att heja fram laget till vinst, säger Magnus ”Bagarn” Johansson och skrattar.

– Att vi skulle gå hela vägen till en Europa Cup final var inget som fanns i planerna när vi startade säsongen. Detta blir en positiv överraskning och ännu en milstolpe i Sävehofs historia. Det känns skönt att vi ges möjligheten att spela hem en europeisk mästerskapsbuckla inför våra egna supportrar, säger Stefan ”Abbe” Albrechtson

 

Fler nyheter

Med 38–28 som slutresultat säkrade IK Sävehof andra segern i..

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..