Bra start på EM-kvalet

Sveriges damer fick en bra start på EM kvalet. Slovenien slogs tillbaka med 27-20 (15-10) efter en stabil laginsats. Comebackande Johanna Ahlm svarade för en riktigt bra insats och blev även lagets bästa målskytt.

Sverige inleder matchen ganska avvaktande och får inte igång sitt spel i matchupptakten. Detta gör att Slovenien, med effektivt kontringsspel och en storspelande målvakt, kan gå upp till en 5-1 ledning efter tio minuter. Men då får tjejerna ett bra flyt i spelet och skotten börjar sitta. Och fem minuter senare har man vänt och leder med 6-5. Även Cecilia Grubbström i målet kommer igång och svarar för många riktigt bra räddningar under den andra delen på halvleken. Laget spelar under långa stunder ut Slovenien och bra offensivt spel av bland annat Johanna Ahlm, Anna-Maria Johansson och Jenny Alm gör att man kan rycka ifrån lite målmässigt.

Man vinner till slut halvleken med 15-10 och leder med fem bollar inför den andra. Efter en ganska dålig start, kommer tjejerna igång riktigt bra och leder rättvist i paus. Bäst i den första halvleken var Johanna Ahlm och Anna-Maria Johansson, som låg bakom väldigt mycket av det offensiva spelet. Även Johanna Wiberg fick ihop försvaret väldigt bra efter den lite knackiga starten, samtidigt som Cecilia Grubbström gjorde flera riktigt bra räddningar.

Båda lagen inleder den andra halvleken avvaktande och följs åt resultatmässigt under de första tio minuterna. Sverige kontrollerar dock spelet på ett bra sätt, och man fortsätter att spela ett bra och stabilt försvarsspel. Johanna Ahlm, som gjordelandslagscomeback efter nästan ett och halvt års skadefrånvaro, var riktigt pigg och låg bakom väldigt mycket av målchanserna som skapades, ser till att man kan göra ett nytt ryck i mitten på halvleken och då leder tjejerna som mest med nio mål. Ulrika Ågren kommer också in och svarar för några riktigt snygga mål. I slutdelen av fighten, kommer Slovenien tillbaka lite spelmässigt och kan jämna till siffrorna lite grann. Men det hjälper föga då de Svenska damerna ändå vinner med 27-20.

Tjejerna svarar för en mycket bra laginsats och vinner till slut matchen enkelt. Starten var kanske inte den bästa, men efter de inledande tio minuterna, känns det som att man har bra kontroll på matchen och segern var aldrig riktigt hotad. Johanna Ahlm var matchens gigant och svenskornas bästa målskytt. Även Cecilia Grubbström och Anna-Maria Johansson var riktigt duktiga. Ulrika Ågren var också delaktig på ett mycket bra sätt i andra halvlek.
Nästa EM-kval match för tjejerna spelas borta mot Tjeckien på lördag. Den sänds på tv4 sport med starttid 16.00.

Sverige-Slovenien 27-20 (15-10)
Målskyttar: Johanna Ahlm 5 (2), Therese Islas-Helgeson 4, Anna-Maria Johansson 3, Ulrika Ågren 3, Jenny Alm 3, Annika Wiel-Fredén 2, Angelica Wallén 2, Matilda Boson 1, Johanna Wiberg, 1.

Text: David Flatbacke-Karlsson