Handboll, Dam, EM-kval, Sverige - Makedonien

BLOHM: ”MÅNGA MINNEN FRÅN SÄVEHOF”

Regerande svenska mästarna mot de regerande danska mästarna – på lördag gör de upp i IK Sävehofs första hemmamatch i Champions League den här säsongen. Gästande Köbenhavn Håndbold har bland annat förre Sävehof-liraren Linn Blohm i truppen.
– Det blir nog en lite konstig känsla, säger landslagsspelaren inför mötet.

När det dukas upp för Champions League-match i Partille Arena på lördag är det flera gamla hjältar som återvänder. En av dem är Linn Blohm som har varit med och tagit tre SM-guld med IK Sävehof. Numer är det Köbenhavn Håndbold som står som arbetsgivare och efter en blandad start på säsongen har den danska huvudstadsklubben börjat hitta rätt.
– Vi fick en tråkig skadad på en av våra viktigaste spelare och efteråt har det varit viktigt att visa att vi ändå kan, säger 26-åringen och syftar på korsbandsskadade stjärnan Mia Rej.
– I media snackade de ner oss, att det var kört bara för att en spelare skadade sig. Det känns så himla skönt att kunna visa i både Champions League och i ligan att vi kan prestera ändå.

Lagets första Europa-match kan beskrivas som en smakstart efter att ha besegrat Brest och närmast kommer Köpenhamn från seger mot Skanderborg i den danska ligan. I Champions League-spelet har målsättningen varit att prestera i framförallt hemmamatcherna, vilket alltså gjordes mot Brest förra helgen.
– Det är otroligt viktigt och alla poäng är viktiga inför mellanrundan, om man når dit. Vinner man alla hemmamatcher så är chanserna stora att gå vidare. Alla lag i Champions League är bra på hemmaplan, allt på bortaplan är mer som bonus.

Blohm anslöt till Köpenhamn inför den här säsongen och just matcherna mot högklassigt internationellt motstånd var betydande i det beslutet.
– Det var därför jag valde att komma hit. De har samma mål som mig och vill spela Final4 i Champions League, så det var inte ett svårt val. Dessutom finns det fler svenskor i laget som jag känner och har spelat med så det funkar bra både utanför och på planen.
Vad är det som gör Champions League-spelet till något extra skulle du säga?
– Det är något de flesta spelare drömmer om och det tillåts lite mer när det kommer till tuffhet. När de här matcherna närmar sig så är det alltid något speciellt.
Hur ser du på gruppen ni hamnat i tillsammans med bland annat Sävehof?
– Det är en jättekul grupp med flera bra lag och flera svenskor i de olika lagen, på så sätt blir det väldigt intressanta matcher. För mig blir det första mötet med Sävehof sen jag lämnade.

För mittsexan har den här säsongen inneburit lite av en comeback på handbollsplanen efter att hon i mars månad blev mamma. Någon särskilt lång startsträcka har inte behövts, utan nu är hon tillbaka på allvar.
– Det har gått jättebra. När jag var gravid mådde jag extremt bra, så jag kunde träna fram till förlossningen och det har nog hjälpt mig nu efteråt också, menar hon.
– Nu är jag tillbaka till mig själv, även om jag fortfarande kanske saknar lite styrka. Men jag känner att jag är tillbaka!

Och det är fler än Blohm själv som har fått det intrycket. Henrik Signell, numer svensk förbundskapten på heltid, har imponerats av hennes återkomst så pass att hon fanns med i den senaste landslagstruppen.
– Det var en dröm att få komma tillbaka. Sen att jag fick chansen så tidigt är ett kvitto på ett bra jobb och att allt slit har lönat sig.

Återkomst till landslaget och nu på lördag är det en återkomst till Partille som står på schemat.
– Det är en konstig känsla. Jag bodde i Göteborg i sex år så det är lite av en hemmastad för mig. Nu är förvisso inte så många spelare kvar från den tiden, men man känner ju många runt omkring.
När hon ombeds tänka tillbaka på åren i Sävehof är det just spelet ute i Europa som bland annat tas upp.
– Det är många minnen förstås. Att vinna SM-guld är alltid kul och att sedan spela i Champions League var extremt kul med Sävehof, särskilt när vi gick vidare till mellanrundan.

Avkast i matchen är klockan 15:30 lördag den 13:e oktober och biljetter finns att köpa via denna länk.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

VÄLKOMMEN ELIN! Elin Lindblom ny målvakt från VästeråsIrsta spelade på..

Tre raka matcher mot HK Malmö har slutat med tydlig..

SM-KVARTSFINAL 3 TORSDAG 11 APRIL 19.00 IK Sävehof – HK..

Borta mot HK Malmö tog IK Sävehof andra raka segern..