BERLIN AVGJORDE FÖRSTA FINALMÖTET

Det krävdes dubbla förlängningar, men IK Sävehof stod till slut som segrare i den första SM-finalmatchen mot IFK Skövde. Det avgörande målet ordnade Emil Berlin fram till 38–37.

Efter tre raka vinster mot först Eskilstuna Guif och sedan Lugi HF var det på tisdagskvällen äntligen dukat för SM-finalspel i Partille Arena. Motståndarna IFK Skövde kvalificerade sig genom att först slå ut Alingsås HK med 3–1 för att därefter gå rent mot IFK Kristianstad.

Det första finalmötet var en jämn historia från start där lagen stod jämsides på 14 bollar i varje nät efter den första halvleken. Med ungefär två och en halv vecka sedan senaste matchen menade assisterande huvudtränare Linus Ekman att det fanns mer att ta av prestationen inledningsvis.
– Det var lite trevande från båda lagen i början och det märktes att det var längesen det var match, även om vi har försökt hålla igång matchtempot, resonerade han.

Med fem mål från Henrik Tilsted och tre från Sebastian Karlsson hände det mycket längs Sävehofs kanter i den första halvleken. Ute till höger inledde sedan Karlsson även målskyttet i halvlek nummer två för att förstärka den bilden.

När det återstod drygt en kvart av ordinarie tid stegade sig Emil Berlin förbi sin motståndare och skickade in 21–18. Det var första gången något av lagen tog sig upp i en tremålsledning och som extra belöning för satsningen visades ”Berras” motspelare ut i två minuter. Även 22–18 skulle det bli, vilket fick Skövde och Henrik Signell att begära timeout. I anknytning ryckte Gulsvart också åt sig ett försprång på fem bollar, men med sju minuter kvar av ordinarie tid hade gästerna jobbat sig tillbaka till lika-läge.
– Jag tycker att vi slarvade där litegrann. Vi föll ifrån vårt koncept och det blev lite chansartat, framförallt offensivt. Vi släppte inte in så mycket, men framåt var det lite slarv.

27–27 visade jumbotronen när matchklockan nått upp på 60 och två förlängningar skulle krävas för att utse en vinnare. Dramatiskt och objektivt sett var det underhållande.
– Jag tror det var en fantastisk match för dem som tittade på och jag hoppas det var en match som sålde tv-sporten.

Det var i den andra förlängningen som det hela sedan avgjordes. I prekärt tvåmålsunderläge passade Pontus Brolin då på att näta för första gången i matchen och i allra sista sekunden av den första halvan av den andra förläningen prickade Berlin in 36–35 från egen planhalva. Att 20-åringen trivs i avgörande moment skulle vi få se ytterligare prov på lite senare. Men innan dess var en annan nyckelaktion när Bertram Obling räddade ett stort och fritt kantläge när laget spelade med två spelare färre på banan. 

I slutändan var det alltså Emil Berlin som avgjorde med sitt mål som innebar 38–37, vilket ordnade så att Sävehof klev upp i 1–0 i matcher i finalserien. Nästa möte mellan lagen spelas på lördag i Skövde. Matchen har avkast klockan 18:10.
– Svårt att säga vad som avgjorde, men Bertram fick några räddningar och sedan var det små marginaler. Det är två bra lag som visade att de är finallag och vi är glada över att vi lyckades dra det längsta strået. Men det är bara 1–0 i matcher.
Vad blir viktigt fram till nästa möte?
– Återhämtningen, framförallt. Kropparna behöver bli återställda till nästa match och så får vi sätta oss ned och se vad vi stundtals gjorde fel och vad vi gjorde bra i kväll, summerade Ekman.

IK Sävehofs målskyttar: Emil Berlin 8, Henrik Tilsted 8, Sebastian Karlsson 7, Elias Ellefsen á Skipagötu 6, Jonathan Edvardsson 3, Rune Schröder 2, Felix Möller 1, Christoffer Brännberger 1, Simon Möller 1 och Pontus Brolin 1.

IFK Skövdes målskyttar: Victor Ljungquist 8, Jack Thurin 8, Dan Beck-Hansen 6, Rasmus Wremer 4, Matias Helt Jepsen 3, Kristian Svensson 3, Fredrik Mossestad 3, Hampus Söderman 1 och Rex Blom 1.

– Erik Malmqvist