260322_LinnJohansson_VasterasIrsta_Kvart1

ÄNTLIGEN DAGS FÖR SLUTSPEL!

IMORGON lördag 26/3 – KVARTSFINAL 1!

Efter vinster i grundserien för både damer och herrar startar nu ett rafflande slutspel.

Först ut är damerna som genom åren tagit hem 14 SM-guld (senast 2019) och direkt efter deras match är det dags för regerande Svenska Mästarna, våra herrar som tidigare tagit 7 SM-guld.

4 gånger tidigare har damerna och herrarna lyckats vinna Guld samma år (2010, 2011, 2012 och 2019).

NU STARTAR VÄGEN MOT NYA DUBBLA SM-GULD!

14.15 SÄVEHOF (D) – VÄSTERÅSIRSTA

16.00 SÄVEHOF (H) – LUGI

TILLSAMMANS FYLLER VI PARTILLE ARENA!

KOMMANDE MATCHER!

European League 1/8 match 2 – tisdag 5/4

18.45 SÄVEHOF (H) – Kadetten Schaffhausen (Schweiz)

Kvartsfinal 3 – söndag 10/4

15.30 SÄVEHOF (H) – LUGI

17.15 SÄVEHOF (D) – VÄSTERÅSIRSTA

KÖP BILJETTER SNABBT OCH ENKELT 

På webben sparar du pengar, 40 kronor billigare än vid matchstart. Välj din egen plats, du, slipper stå i kö och kan komma när det passar dig. Gör rätt, köp förköp!

 https://savehof.ebiljett.nu/

Linn Johansson

Född: 15 juli 2002

Position i laget: Mittsexa

Moderklubb: IK Baltichov

Debut i Sävehof: 2021

I måndags vann IK Sävehof bortamatchen mot Skuru IK, vilket gjorde att förstaplatsen i tabellen säkrades. Nu drar slutspelet äntligen igång med kvartsfinaler mot VästeråsIrsta HF där Linn Johansson och hennes lagkamrater hoppas på en välfylld Partille Arena!

Guldet efter seriesegern i måndags var din första medalj i A-lagssammanhang. Hur var det att få ta emot den?

– Det var såklart jättekul och något vi har strävat efter. Att vi sedan fick göra det i en avgörande match var superkul och jättehäftigt.

Beskriv gärna hur du upplevde den matchen?

– Vi gjorde en jättebra match och tände till när det verkligen behövdes.

I fjol var du med i slutspelet för första gången, vad tar du med dig från den erfarenheten?

– Det är klart att det är bra att ha varit med om det en gång tidigare. Sedan var jag inte med i alla matcher då, så det kommer bli mer och på ett helt annat sätt i år. Jag kommer vara med mer i laget och förhoppningsvis få spela, men annars kommer jag bidra med det jag kan på ett annat sätt.

I kvartsfinalserien ställs ni mot VästeråsIrsta. Vad har du för tankar angående det motståndet?

– Jag tror att det kommer bli roliga matcher. Det gick ju väldigt bra mot dem senast, så jag hoppas att det kan hålla i sig och att vi fortsätter spela som vi gjorde senast!

I slutspel är det såklart alltid något extra som står på spel. Har du något budskap till åskådarna som ska komma och se på matchen?

– Vi behöver allt stöd vi kan få och vi hade verkligen uppskattat att se er på plats på lördag i Partille Arena klockan 14:15!

RASMUS OVERBY

Hittills har det varit en säsong fylld av matcher i såväl Sverige som ute på kontinenten. Vägen fram till slutspelet, som inleds i Partille Arena nu på lördag, har präglats av en del skador men även öppnat upp möjligheter för många akademispelare att debutera i A-laget. Den sammanlagda prestationen resulterade i en förstaplats i grundserien som betyder att det är åttondeplacerade VästeråsIrsta HF som blir motståndet i kvartsfinalserien. IK Sävehofs huvudtränare, Rasmus Overby, tror att en taktisk kamp är att vänta.

Hur har dagarna sedan säkrandet av seriesegern varit?

– Vi var glada över att vi vann serien, som var ett av våra mål för säsongen. När man ser på att vi också haft fjorton matcher i Europa så är jag enormt stolt över att vi vann serien på det sättet som vi faktiskt gjorde. Det var även kul för svensk handboll att vi fick en final som den i måndags. Sedan dess har vi haft lite individuell träning med gym och nu har vi två träningar tillsammans inför kvartsfinal ett mot Västerås.

Det har varit en intensiv säsong hittills med många spännande matcher. Ska det bli roligt att även slutspelet drar igång nu?

– Ja, slutspelet är enormt roligt på det sättet att det blir många matcher mot samma lag och då blir det väldigt taktiskt. Vi gillar slutspelet för det är som att man kommer in i en bubbla där man lägger enormt mycket fokus på allas arbetsuppgifter och det blir väldigt detaljerat. Alla är också noggranna med hur man lever livet utanför handbollen, för man vill vara ”topp-tunead” till matcherna.

Tycker du att ni har uppnått er potentiella toppnivå någon gång under säsongen eller finns det ännu mer att hämta ur laget?

– Om jag ska vara ärlig så tycker jag faktiskt att det finns mer att hämta. Jag tycker vi kan bättre än det vi levererade mot Skuru i måndags och det är skönt att ha det sparkapitalet kvar. Vi gjorde mycket rätt i den matchen och om vi gör det i 60 minuter så blir vi väldigt svåra att vinna mot. Jag känner att vi blir bättre och bättre och när vi får våra nya spelare, till exempel är det inte många träningar Frida Högaard har gjort och då har hon ändå legat på hela tiden, att hitta samspelet ännu mer med varandra så tror jag att vi kan ta nästa steg. På det sättet är den här perioden enormt viktig för oss eftersom vi aldrig har haft så mycket träningar som vi har nu när det har varit färre matcher. Nu kan vi lägga mer fokus på grunden och hitta varandra på ett annat sätt, vilket är bra för lagets utveckling.

Det är Västerås som väntar i kvartsfinalserien som inleds nu på lördag. Hur ser du på det motståndet?

– Först och främst så har vi redan mött Västerås fyra gånger den här säsongen, men det har också varit fyra olika lag som vi har mött. Med det menar jag att de har haft lite skador och även graviditeter. Det är ett lag som har gjort sig förtjänt av en slutspelsplats och ett lag som jag vet är svårt att vinna mot. De hittar på många saker och Frenne (Båverud) är en duktig tränare som har många taktiska drag. Jag förväntar mig inte en match som den senast när vi mötte dem, utan jag tror det blir mer att vi behöver steppa upp för att vinna och visa att vi är det bästa laget.

Felix Möller

Född: 4 september 2002

Position i laget: Mittsexa

Moderklubb: IK Sävehof

Debut i A-laget: 2019

Med 30–20 som slutresultat i matchen mot IFK Kristianstad avslutade IK Sävehof grundserien i onsdags. Goda signaler finns att läsa ut av det om vi frågar Felix Möller, när vi nu gör oss redo för slutspelet där det första mötet med Lugi HF spelas i Partille Arena på lördagseftermiddagen. 

Hur har du smält onsdagens storseger mot Kristianstad?

– Det gick väl rätt fort ändå. Vi var ju redan klara etta i serien, men ville fortfarande vinna matchen och det tycker jag att vi gick in och visade genom att spela vårt spel. Jag tycker att vi var bra rakt igenom och fick dem dit vi ville, så det var en väldigt skön vinst.

Att sätta ett sådant avtryck precis inför slutspelet, vad betyder det?

– Det är skönt att gå in i ett slutspel med en vinst och jag tycker att det var extra skönt att vi gjorde det på det sättet. Det sänder bra signaler i gruppen som säger att vi verkligen är taggade.

Sett till spelet i Europa och att det blev serieseger har det varit en väldigt rolig säsong hittills som redan innehållit många höjdpunkter. Nu går vi in i ett slutspel och man brukar alltid säga att det är en speciell känsla inför just denna tid på året, känner du så även den här säsongen? 

– Ja, absolut! I ett slutspel kan allting hända och jämfört med förra året är det dessutom publik på läktaren, vilket gör mycket för båda lagen. Att vi då har vunnit två matcher mot Lugi i grundserien spelar egentligen ingen roll, utan det är helt nytt med slutspel och allt kan som sagt hända.

Som du är inne på har det redan hunnits med en del duster mot Lugi den här säsongen, inklusive finalen i ATG Svenska Cupen. Är det något du tror kommer märkas på lördag på något sätt?

– Med tanke på att vi har mötts så är det många videoklipp fram och tillbaka där vi försöker rätta till det som vi har gjort fel och även vice versa för dem. Så jag tror att båda tränarna har suttit mycket och kollat på matcherna för att försöka lista ut de små grejerna som finns.

MICHAEL APELGREN

De 26 grundserieomgångarna är förbi och på lördag är det äntligen dags för slutspel! Som seriesegrare ställs IK Sävehof mot tabellåttan Lugi HF i en kvartsfinalduell som inleds med en hemmamatch i Partille Arena. Här delar huvudtränare, Michael Apelgren, med sig av sina tankar inför matchen.

Efter onsdagens seger med 30–20 mot IFK Kristianstad funderade du i banor om att det kan ha varit både positivt och negativt att vinna så övertygande i sista matchen inför slutspelet. Hur känner du kring den aspekten nu?

– Det är något vi har vidrört i dag (torsdag), för i ett slutspel kan allt hända. Vår klubb har ju till exempel en historik av att vinna SM-guld 2019 när vi kom sjua i serien. Så det finns en utmaning, men det är också en fördel.

Återigen står laget inför tufft matchande den närmaste tiden. Hur jobbar man med den mentala aspekten som det medför?

– Det är lurigt, för man vet hur mycket det är som krävs för att vinna en slutspelsmatch. I vissa seriematcher kan det räcka med 90%, men i ett slutspel går inte det. Dessutom är det ovanligt att spela Europacup samtidigt som det är slutspel, så det är något nytt som kan bli en utmaning.

Lugi är förstås ett lag ni känner till väl efter dubbla matcher i serien och även i finalen av ATG Svenska Cupen. Vad tar ni med er från de mötena när ni nu kliver in i en kvartsfinalserie mot dem?

– Jag tycker att det är ett lag som har mycket skills med en stor och stark mittsexa, niometersspelare med intressanta färdigheter och även en tränare som alltid tänker till. Det gör att de blir utmanande att möta. Sedan har vi haft ett övertag mot dem i år och det hoppas vi såklart kunna bygga vidare på nu, men de har egentligen allt som ett lag behöver för att kunna slå ut oss om vi inte får till det, så vi måste vara skarpa.

Fler nyheter

 VÄLKOMNA HAMPUS OCH DANIEL! – Sävehofs nya sportorganisation Hampus Fernebrand..

LYCKAD PARTNERGOLF! Runt 120 partners varav 17 hålvärdar samlades till..

Tobias Trommler lånas ut kommande säsong! Tobias Trommler lånas ut..

TACK CARMEN! Efter 2 säsonger i Sävehoftröjan tar det tyvärr..