Handboll, Dam, SM-final, SŠvehof - Skuru

ANNORLUNDA MATCH FÖR BUNDSEN

På lördag spelas första Champions League-matchen i Partille Arena för den här säsongen. Köbenhavn Håndbold kommer på besök och en av lagets svenska spelare är Johanna Bundsen, med många säsonger i Sävehof bakom sig.

För ett år sedan lämnade Johanna Bundsen IK Sävehof för att testa lyckan i Danmark och storsatsande Köbenhavn Håndbold. Redan under hennes första säsong i grannlandet tog klubben hem ligaguldet och till den här säsongen debuterar föreningen i Champions League-sammanhang. Den här säsongen har dock inte börjat lika bra som de hade hoppats.
– Inledningen på säsongen har varit lite upp och ner. Vi har vunnit några matcher, förlorat några och har väl inte riktigt kommit upp i den nivå som vi vill i alla matcher som vi vill, säger Bundsen.

Åtta inspelade poäng och en sjätteplats i HTH Ligaen är facit efter sju spelade omgångar, men det går ändå inte att påstå att det är ett formsvagt lag som kommer till Partille på lördag. I helgens premiärrunda i Champions League besegrade den danska huvudstadsklubben nämligen Brest med 32-28 och fick på så sätt en perfekt start på säsongens Europa-spel.
 – Jag tycker att vi gjorde en riktigt bra match mot Brest, så jag hoppas att vi är på gång.
– Vi stod väldigt bra bakåt till en början och sen släppte vi efter lite, men spelade väldigt bra anfallsspel. Emily (Stang Sando), som kom in i mål, gjorde en fantastisk match också.

Hur ser du allmänt på Champions League-spelet?
– Det är en tuff grupp, men samtidigt blir det väldigt roliga matcher att spela. Vi har som mål att ta oss vidare till huvudrundan och vad som händer sen får vi ta då i sådana fall.
– Det är sådana här matcher man verkligen älskar att spela. Det är kul att få möta den här typen av lag så det ska bli väldigt spännande att se vad som händer här i höst.

Sammanlagt blev det tio säsonger i Sävehofs gulsvarta tröja för Johanna Bundsen och den skillnad hon framförallt har identifierat mot att spela i Sverige är farten i spelet.
– Tempot är nog den största skillnaden, skulle jag säga. Det är högre i Danmark. Sedan är det även en jämnare liga här i Danmark. Alla matcher betyder väldigt mycket, och det gör det även i Sverige, men det känns som att alla kan slå alla i danska ligan. Det känns som att den svenska ligan börjar hamna där också, vilket är roligt.

Med ett danskt ligaguld och numer spel i Champions League går det att konstatera att flytten till Köpenhamn har varit lyckad för 27-åringen. Ändå finns det såklart saker att sakna med att inte spela i Sävehof längre.
– Jag trivdes fantastiskt bra, Sävehof är en grym förening som jag saknar än i dag. Jag är en trygghetsmänniska och vet vad jag har i Sverige med familj, närmsta vänner och även att jag kunde jobba vid sidan av. Jobba kan jag göra här också, men det var skönt att ha både handboll och ett annat jobb för att kunna bryta av med.
– Jag spelade för Sävehof i tio år och var väldigt nöjd med den tiden jag hade där. Samtidigt utvecklas jag mycket här och det var dags för mig att ta klivet och prova något nytt, att få nya erfarenheter och utmaningar.
Om du skulle välja ut något minne från åren i Sävehof, vilket är det som sticker ut mest då?
– Oj, det är en svår fråga. Det finns väldigt många med tanke på att jag var där så länge, men jag skulle nog säga lagsammanhållningen. Jag tycker att vi hade en väldigt go grupp under alla år.

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRŁN

– Jag tycker att vi har en väldigt go sammanhållning här i Köpenhamn också. Det är väldigt härliga tjejer och jag trivs väldigt bra här med. Klubben tar hand om nya spelare väldigt bra och nästan alla vi som har kommit hit bor på samma gata. Vi tre svenskar som kom förra året (Bundsen, Jenny Alm och Hanna Blomstrand) bor till exempel i samma trappuppgång så det är skönt att ha närheten till de andra när man kommer som ny. Även de danska tjejerna tog väl hand om oss när vi var nya förra året.
Det är en internationell prägel på Köpenhamns handbollslag och kommunikationen kan ibland vara något att fundera lite extra kring.
– Med danskar, svenskar, holländskor och norskor i laget så kan språket blandas hejvilt ibland. Man gör ju sig inte alltid förstådd när man pratar svenska här, haha, så man får alltid tänka på vilket språk man ska använda beroende på vem man pratar med.

På lördag återvänder Bundsen till Partille fast i ”fel” tröja. Hon tror att det kommer bli en annorlunda, men kul, match att spela.
– Till en början tyckte jag att det skulle bli roligt och det tycker jag väl fortfarande. Men det kommer nog kännas väldigt konstigt att spela som bortalag i Partille Arena, det har jag ju aldrig provat på. Att vara i andra omklädningsrummet och värma upp på andra sidan blir nog absolut annorlunda,
– Men det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka och spela i Partille Arena igen, även om det är lite blandade känslor, helt klart.

Landslagsmålvakten både tror och hoppas att det kommer bjudas på bra stämning i arenan med mycket folk på läktarna.
– Ja, det hoppas jag verkligen. Jag tror att Partille-folket ändå brukar kunna komma på de här matcherna och jag tror det kommer bli väldigt härligt tryck i hallen!

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

VÄLKOMMEN ELIN! Elin Lindblom ny målvakt från VästeråsIrsta spelade på..

Tre raka matcher mot HK Malmö har slutat med tydlig..

SM-KVARTSFINAL 3 TORSDAG 11 APRIL 19.00 IK Sävehof – HK..

Borta mot HK Malmö tog IK Sävehof andra raka segern..