Handboll, Dam, Landskamp, Sverige - Danmark

ALM: ”LITE SOM ATT KOMMA HEM”

Det har blivit dags för säsongens första hemmamatch i Champions League, IK Sävehof ställs mot Köpenhavn Håndbold i Partille Arena. Gästernas Jenny Alm, med flera säsonger i gulsvart, berättar här om tankarna inför matchen, lagets inledning på säsongen och bästa minnena från Sävehof-tiden.

Köbenhavn Håndbold fick en drömstart på Champions League-spelet när de hemmaslog Brest förra helgen. Lagets svenska niometersspelare, Jenny Alm, förklarar att det var en stark laginsats som låg bakom premiärsegern.
– Vi spelade som ett lag hela matchen, det var många som tog ansvar och det var många som gjorde mål. Vi hjälpte varandra både bakåt och framåt och vi började matchen väldigt bra.
– Sen gick de ifrån och ledde med fem ett tag i första halvlek, men så lyckades vi ändå göra så att det bara var två måls skillnad i paus. I andra var vi bättre genom hela halvleken så jag tyckte det var starkt av oss att inte gräva ner oss, utan att vi verkligen vände det tillsammans.
Har ni vanligtvis en förmåga av att kunna vända matcher?
– Vi visade det i lördags även om det väl är det vi har saknat lite i starten av säsongen. Förra året hade vi den förmågan så det var skönt att vi fick komma tillbaka till det igen.

För säsongsstarten har inte varit en bekymmersfri sådan för det danska huvudstadslaget. En skada på värdefulle mittnian Mia Rej några matcher in på säsongen fick media att snacka ner lagets möjligheter, såhär säger Alm om avbräcket:
– Självklart jättetungt. Hon var en av spelarna som bar det här laget hela förra året och nu i starten. Hon spelar i stort sett hela matcherna så nu har vi fått ändra lite, det är fler som behöver ta ansvar nu.
Laget verkar dock ha tagit sig samman på ett bra sätt och hittat en väg framåt.
– Vi hade en liten dipp innan landslagslägret, men nu har vi haft tre vinster efteråt. Så det har varit lite upp och ner, men det sista har varit bra.

En av spelarna som har tagit mycket ansvar är just den svenska 29-åringen. Mot Brest gjorde hon sju av lagets 32 mål, vilket var flest i laget, och efteråt hyllades hon av tränaren; ”Jenny var extremt bra i dag”, som Claus Mogensen uttryckte det till klubbens hemsida.
– Det gick bra och jag fick spela väldigt mycket. Jag fick spela lite som mittnia och kontra i mitten eftersom Rej är skadad, säger Alm själv.
– Det var kul att få ta mycket ansvar igen. Det har man ju varit van vid att få göra hemma i Sävehof, nu har man väl kanske inte spelat lika mycket som man gjorde då utan man delar på det lite mer. Men jag spelade väldigt mycket i lördags och då är det kul när det går bra.

Denna lördag (13:e oktober) är det hem till Sverige för möte med gamla klubben IK Sävehof som gäller. Det blir lite som att komma hem för henne.
– Jo, men så känns det. Jag spelade där i fyra år och har mitt radhus i Partille där jag är hela somrarna. Min pojkvän bor där så det är ju mitt andra hem också.
Om du tänker tillbaka på dina år i Sävehof, vilket är bästa minnet då?
– Det var såklart häftigt att vi vann alla fyra år jag var där, men också att vi presterade rätt bra i Champions League. I varje fall två av åren så kom vi vidare och gick långt. Jag tror inte något annat svenskt lag hade lyckats gå så bra som vi gjorde det året så det var häftigt.
Kände du att du utvecklades mycket i den gulsvarta tröjan?
– Ja, absolut. Att få de internationella matcherna med Champions League gjorde jättemycket och sen att träna ihop med så bra spelare som vi var, det hjälpte jättemycket.
Bortamatch i Partille är således kanske lite ovant, men inte en helt ny företeelse för Alm som gjorde det när hon representerade ett annat danskt lag.
– Jag gjorde det faktiskt för två år sedan med Esbjerg, men det är lite speciellt för man känner ju så många runt om i föreningen. Det är jätteroligt och spännande att komma hem.

De svenska mästarna mot de danska mästarna. En riktigt stor match är att vänta i Partille Arena där Sävehof kommer behöva hantera ett lag som kombinerar ett vasst försvarsspel med mycket spring.
– Det som gjorde att vi vann förra året var att vi hade ett väldigt bra försvarsspel och löpte otroligt mycket. Vi sprang på allt hela tiden och det är väl egentligen det som vi försöker hitta tillbaka till efter en lite sämre start på den här säsongen. Det var mycket bättre mot Brest och det är det vi vill stå för, förklarar Alm.

– Erik Malmqvist

Fler nyheter

I det första kvartsfinalmötet i European League bjöds det på..

Två matcher in i kvartsfinalserien har Sävehof och Hallby vunnit..

IK Sävehof vann första mötet med IFK Kristianstad i SM-slutspelets..

Med 15 måls marginal vann IK Sävehof första kvartsfinalen mot..