ALLT OM KVÄLLENS MATCHER

Matchens profil Herr

Rune Hoyer Schrøder
Född: 27 augusti 1995.
Position i laget: Vänsternio.
Moderklubb: ITM Tønder.
A-lagsdebut: 2020.

Dansk dynamit var vi såklart koll på efter VM-finalen i söndags. Fast vi hade väl grepp om det redan tidigare, och även om matchens profil inte spelade VM har vi sett hans styrkor på planen under säsongen. Handbollspubliken i Partille har förstås fått nöja sig med tv-bilder av Rune Hoyer Schrøder så här långt, men nu är det också dags att lära känna honom lite bättre.

Vi har kommit in i februari och äntligen dags för årets första tävlingsmatch. Hur står det till med formen?

– Vi har tränat mycket, så formen är säkert bra. Men vi har såklart inte spelat match på väldigt länge, och det kanske inte blir jobbigt men annorlunda och kan vara lite svårt med tajming i början. Det blir i alla fall kul att komma igång igen.

Hur har ni tränat under VM-uppehållet?

– Vi har tränat precis som vanligt, nästan varje dag. Det har blivit både gym, handboll och löpning.

Vi har ju haft några vinterdagar i Göteborgsområdet… har du hunnit vara ute i snön?

– Jo, det har jag faktiskt hunnit med. Det är ju inte ofta vi har snö i Danmark, så man får passa på. Vi har en liten hund, så vi kommer ut på promenader flera gånger varje dag. Jag gillar snön.

Ni möter Aranäs som just nu ligger sist i tabellen. Vad behöver ni vara vaksamma på för att vinna den här matchen?

– Alla lag i serien är bra, så det spelar egentligen ingen roll att Aranäs ligger sist i tabellen just nu. Vi behöver hålla fokus från start, för gör vi en dålig prestation kan vi förlora mot vilket lag som helst. Just nu känns det inte som vi har utrymme att förlora, vi behöver ha två poäng,

Din egen roll i laget – hur värdefull är du för Sävehof säsongen 20/21?

– Jag har fått en stor roll och får spela mycket. Jag är väldigt nöjd med min position i laget, och tycker att jag kommit in i klubben och den svenska ligan på ett bra sätt. Här är det ju nya spelare att läsa in sig på hela tiden, och det är ju skillnad mot i Danmark där jag hade koll på spelarna i lagen jag mötte. Men jag är över huvud taget nöjd med Sävehof som är en professionell klubb.

Tack – och lycka till!

– Tack själv.

Matchens profil Dam

Sofie Börjesson
Född: 31 maj 1997.
Position i laget: Målvakt.
Moderklubb: GF Kroppskultur.
A-lagsdebut: 2019.

Hon har en räddningsprocent på 43 så här långt in på säsongen och är med det bäst av SHE:s målvakter. Och då har hon ännu inte räddat någon straff. Men vi är nöjda med Sofie Börjesson och hennes kapacitet är en trygghet när vi nu går in i slutskedet av seriespelet.

Match mot Kungälv, som ju är ditt gamla lag. Hur är det med känslorna inför en sådan match?

– Det ska bli superkul även om det inte är jättemånga kvar i laget sedan jag var där.

Senast mot Kungälv var ni starka defensivt och släppte bara 15 mål. Motsvarande har det varit i några matcher till, medan ni till exempel senast släppte in 28 mål mot VästeråsIrsta fast vann ändå. Hur är det som målvakt när insatserna varierar i kvalitet?

– Det är väldigt olika från match till match, VästeråsIrsta brukar till exempel göra många mål. Men klart att vi ville hålla nere siffrorna, men samtidigt som de är bra och allt inte klaffar perfekt för oss, då kan det bli så. Nu har vi pratat igenom den defensiva insatsen och hoppas ha rättat till en del inför matchen mot Kungälv. På något sätt är vårt signum samspelet mellan försvar och målvakt, och när det är bra brukar det totalt gå bra för oss.

Ni ligger några poäng bakom Höör och Skuru, fast har dem inom räckhåll. Är det viktigt för er att vinna serien eller hur resonerar ni i laget?

– Nja, vi har sagt att vi vill vinna varje match och det målet har vi fortfarande. Klart att det skulle vara skoj att komma etta i tabellen, men det är inte där guldet avgörs. Vi har förlorat ett par matcher och det viktiga är att vi lär oss av de matcherna och är bättre när vi kommer till slutspelet.

Din egen roll i laget – hur viktig är du för Sävehof den här säsongen?

– Det är klart att en målvakt är viktig, är utan oss hade det inte gått superbra… så jag vill säga en ganska viktig roll. Jag tycker att jag har en bra plats i gruppen, trivs bra och har ett jättebra samarbete med Wilma (Kroon-Andersson). Vi pushar varandra, lär oss av varandra och försöker påpeka saker för att göra varandra bättre.

Tack, och lycka till!

– Tack själv.

Michael Apelgren inför Aranäsmatchen

Det har varit ett långt matchuppehåll, men inte tal om ledighet för spelare och ledare i Sävehof. Inför omstarten av Handbollsligan har fokus legat på att ytterligare förbättra lagets fysiska status.

– Nu är vi på väg in i en tuffare matchperiod och tar det lite lugnare med träningen, men vi har arbetat bra under januari. Många tuffa pass, ganska mycket med boll, men också fystester med positiva resultat, berättar tränaren Michael Apelgren.

Han lyfter fram anmärkningsvärda förbättringar avseende både spänstighet och snabbhet jämfört med testresultaten i augusti.

– Det känns såklart bra att vi förbättrar oss, fortsätter han.

Nu vill det till att kunna omsätta de fysiska resultaten i praktiken också. Aranäs är första uppgiften. En titt i tabellen lägger favoritskapet på Sävehof, men resultatet från mötet i höstas (29-29) visar att det kan bli jämnt.

– Det är rimligt att vi är favoriter, men det är svårt att vinna oavsett motstånd, även mot lagen som ligger i botten av tabellen. Vi inser att det kan bli tufft, men har revansch att utkräva efter senaste mötet. I den matchen fungerade försvar- och målvaktsspel inte särskilt bra. Men vi känner att vi blir bättre och bättre och hoppas att vi tagit lärdom av tidigare misstag, säger Michael Apelgren.

Landslagsspelaren Jonathan Edvardsson var tillbaka i klubblaget redan i måndags efter VM-äventyret i Egypten, och kommer att spela.

Rasmus Overby inför Kungälvsmatchen

Sävehof skuggar Skuru och Höör i toppen av SHE-tabellen, och även om fokus inte ligger på tabellplaceringar handlar mycket av vardagen att förbereda sig för ett slutspel där dessa lag bedöms som de tuffaste motståndarna. Fast det finns fler hot, vilket Lugi påminde om för två veckor sedan (Sävehofförlust, 27-28).

Nu heter motståndet Kungälv, som kommer få möta ett Sävehof med direktiv att skärpa till defensiven. Sävehof släppte in 28 mål även mot VästaråsIrsta i lördags, och det är för mycket för att försvarsarbetet skall få godkänt.

– Vi har lagt extra fokus på defensiven nu, och vill få det spelet att fungera bättre mot Kungälv. Lyckas vi med det så ökar möjligheterna till enklare kontringsmål också, berättar tränaren Rasmus Overby.

I bortamötet med Kungälv hade Sävehof träff på defensiven, släppte endast in 15 mål, och det är en prestation i paritet med det som Overby efterlyser.

– Vi har många duktiga handbollsspelare som vill ta vara på den tid de får på banan. Konkurrensen är bra för oss, säger han.

I tabellen har Sävehof sex poäng upp till Skuru och Höör fast två matcher färre spelade. Dessutom återstår ett möte med Höör, så i praktiken går Sävehof förbi Höör om laget går rent i avslutningen av SHE.

– Vi känner att vi är ganska nära Höör och Skuru, men tittar inte i tabellen. Vi kan inte påverka hur andra spelar och därför är det viktigare att titta på vårt eget, säger Rasmus Overby.