211022_aranas_1920

ALLT OM ARANÄS DERBYT

MATCHENS PROFIL

Vetle Eck Aga
Född: 4 oktober 1993
Position i laget: 9M
Moderklubb: Bodö HK
Debut i Sävehof: 2017

Med spel igång på tre fronter tätnar nu spelschemat till. Efter den övertygande tvåpoängaren i tisdagens European League-premiär ställs IK Sävehof mot lokalrivalen HK Aranäs härnäst. På fredag står Partille Arena redo och försvarsgeneralen Vetle Eck Aga likaså. Norrmannen, som efter skada snabbt hittat tillbaka till en hög nivå, menar att det nu blir viktigt att fortsätta följa framgångsreceptet från veckans Europamatch.

Har du hunnit återhämta dig från tisdagens storseger?

– Jo, men det har man väl. Kroppen känns ju alltid dagen efter en match, men vi är ändå duktiga på att göra sakerna vi ska göra med käk och så vidare. Det ska inte vara några problem för fredag och vi är vana vid det.

Vad var det som funkade så bra i den matchen?

– Det var lite av det vi hade saknat i alla de andra matcherna – att vi löpte på allt. Det kändes lite så som hur vi spelade under de sista månaderna förra säsongen. Vi var extremt bra på att kontra och även om vi släppte in ett mål så tryckte vi på, så var det i 60 minuter på ett sätt som vi inte hade gjort tidigare i år.

– Om man tänker resultatmässigt på vad man hade förväntat sig på förhand så var det mer än vad man kanske hade trott och enklare än vad någon hade trott. Det var väldigt kul och visar att vi är väldigt duktiga när vi är påskruvade och gör det som vi ska göra.

För egen del missade du säsongsupptakten på grund av skada, men är tillbaka sedan ett par veckor tillbaka. Hur känner du att du har kommit in i spelet sedan dess?

– Det har varit ganska okej. Nu när knät har blivit friskförklarat så är det mer det fysiska med konditionen och den biten som jag har lite kvar. Med tanke på tajmingen så har den stämt rätt bra.

Alldeles nyligen blev du också uttagen till det norska landslaget. Det är inte första gången för din del, men berätta gärna om hur det var att ta emot beskedet!

– Jättekul! Det är alltid en extremt stor ära att representera sitt land på den högsta nivån och det kommer bli otroligt spännande och roligt. Det var inget jag hade förväntat mig heller med tanke på att jag varit skadad. Sedan har det varit snack om att de kollat mycket på vad jag gjort i Sävehof och att jag kan vara något som de kan använda. Vi får se vad de har tänkt, det återstår att se, men det är väldigt kul och inspirerande att få den här chansen.

Leker handbollslivet för tillfället?

– Vi har gjort det bra i ligan, förutom matchen mot Alingsås, och det känns som att vi är på gång. För egen del är jag skadefri i nuläget, så det är väldigt kul. Så länge man får spela handboll är jag nöjd och det har gått bra den här sista lilla perioden.

På fredag är det hemmamatch mot Aranäs. Vad blir viktigt att få till för att ta två nya poäng där?

– Exakt samma saker som det vi gjorde bra mot Rioja. Att vi har klart för oss hur vi vill lösa deras taktiska drag framåt och bakåt och att vi löper. Vi ska fokusera på sakerna vi vill uppnå för oss själva. Det kommer komma perioder i matcher där vi inte kommer rädda bollen eller få stopp på dem, men om vi löper konstant och är effektiva så tror jag det kommer bli bra. ”Same procedure as last game”.

Finns det något mer du känner att du vill tillägga?

– Att Erik Malmqvist är king!

INTERVJU MED MICHAEL APELGREN

Inför fredagens derby mot HK Aranäs varnar Michael Apelgren för eventuell baksmälla från veckans storseger mot BM Logroño La Rioja i European League. Den risken ska minimeras och vis av mångårig erfarenhet pekar IK Sävehofs huvudtränare på vikten av att ta med sig så mycket energi som möjligt när det har blivit dags för andra derbyt inom loppet av sju dagar.

Hur mycket kunde du njuta av tisdagens seger innan arbetet inför mötet med Aranäs drog igång?

– Inte särskilt mycket faktiskt, det är en del av vardagen och vi vet hur tuffa de här derbymatcherna är. Det var bara att börja jobba direkt.

Hur gör du som tränare för att försöka se till så att samma höga nivå kan tas med in i nästa match eller är det så att man får ta varje fajt för sig?

– Det blir nog var för sig. När man har gjort en väldigt bra match i Europa så brukar man dessutom åka på en smäll nästa gång. Det har jag gjort både som spelare och tränare, att man inte klarar av att vinna matchen efter i Sverige. Det är väldigt typiskt, så vi måste visa att vi klarar av att hantera det, för Aranäs kommer att göra det tufft för oss. Det är något med beröm som ibland kan vara lite farligt även om det är trevligt att få det också.

På presskonferensen efter matchen i tisdags pratade du om att det fortfarande finns utvecklingspotential i laget. Kan du specificera vad du tänker på då?

– Att vi är ett väldigt ungt lag och har väldigt många spelare som är födda 02 bland annat. Då gäller det att vi fortsätter lära oss saker hela tiden. Aranäs har en del spelare som är äldre och då måste vi visa att vi har lärt oss saker och att våra äldre spelare visar vägen för de yngre. Det är större risk att våra yngre spelare går i fällan och går på myten om sig själva än att de äldre gör det och då måste de äldre visa för de yngre att de inte tror att de är något.

Vad förväntar du dig för typ av match på fredag?

– Jag tror det blir en typisk derbymatch. De som vinner matchen om energin kommer att vinna två poäng. Om det är så att Aranäs mobiliserar högre energi så kommer de att vinna, men om vi mobiliserar högre energi så kommer vi att vinna.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN HEM ELIN! Elin Karlsson startade sin karriär i handbollsskolan..

Segern var inom räckhåll, men i slutändan fick IK Sävehof..

FELIX MÖLLER TILL AALBORG! Felix Möller är handbollsfostrad i Sävehof..

Spante förlänger! Sebastian Spante som gör sin 6:e säsong i..