ALEXANDER_WESTBY_NYHETSBREV

ALEXANDER OCH MICHAEL INFÖR MHB MONTPELLIER I EHF EUROPEAN LEAGUE!

Storlaget Montpellier Handball i Partille Arena!
ett av världens bästa klubblag


Imorgon tisdag 27 september klockan 18.45 möter Sävehof herrar MHB – Montpellier Handball  från Frankrike i kvalrunda 2 i European League. Returmötet spelas i Frankrike tisdagen den 4 oktober. 

Montpellier är Frankrikes mest framgångsrika herrklubb, 14 gånger franska mästare. 2003 och 2018 vann klubben EHF Champions League.

I laget spelar den svenska landslagsspelaren Lucas Pellas, men också storstjärnor som Stas Skube, Valentin Porte och Diego Simonet.

Segrarna i kvalrundan är därefter klart för gruppspel i European League. 

För mer info om European League: https://ehfel.eurohandball.com/men/2022-23/

Tillsammans fyller vi Partille Arena och hejar fram våra herrar.

KÖP BILJETTER SNABBT OCH ENKELT 

På webben sparar du pengar, 40 kronor billigare än vid matchstart. Välj din egen plats, du, slipper stå i kö och kan komma när det passar dig. Gör rätt, köp förköp!

 https://savehof.ebiljett.nu/

 

Alexander Westby

Född: 26 mars 1993

Position i laget: Vänstersexa

Moderklubb: Ski IL

Debut i Sävehof: 2021

Fri från skador (ta i trä) hoppas Alexander Westby kunna ha en större påverkan på planen i år jämfört med i fjol. Vänstersexan från Norge ser närmast fram emot ett dubbelmöte med franska Montpellier, som vid gulsvart avancemang i sådana fall skulle mynna ut i ett attraktivt European League-gruppspel. På tisdag i Partille Arena spelas första mötet mellan lagen.

För din del är det här år två i Sävehof-tröjan. Hur skulle du sammanfatta din debutsäsong i klubben?

– För egen del så var jag skadad för mycket, vilket var tråkigt. Först var det en smäll i knäet och sedan var det min axel som gjorde att jag inte kunde spela från februari och egentligen fram till sommaren. För laget var det dock en bra säsong även om vi tyvärr blev lite för tunna i slutspelet med många skador och att vi kanske gick lite tomt. Som helhet var det väl en godkänd säsong, men såklart ville vi gärna ha SM-guldet.

Känner du att du har kunnat återhämta dig väl från de skadebekymmer du drogs med i fjol?

– Ja. Nu märker jag ingenting, så nu är det bara att köra på för fullt. Det är tråkigt när man inte kan vara med och bidra, framförallt som det blev där under våren.

I inledningen av den här säsongen har det istället varit många i niometersuppställningen som varit indisponibla. Hur påverkas du som kantspelare av det?

– De som är borta nu är ju de som har varit med länge och som ska styra spelet, så anfallsmässigt har vi kanske inte riktigt samma flow som tidigare. Jag tror dock att det kommer komma och för de yngre som inte spelat lika mycket är det positivt att de nu får chansen att utvecklas.

Under förra årets bortamatcher i Europa-spelet höll du presentationer för dina lagkamrater om platserna ni besökte. Är du extra intresserad av historia och geografi eller hur kom det sig?

– I början av säsongen får alla i laget uppgifter och då är det en av oss nya som kommer från utlandet som ska berätta info om varje ställe vi åker till. Förra året blev det min uppgift, men nu är det Tryggvis och Lasses tur. Jag har inget extra intresse för historia och inte för geografi heller, så det blev kanske inte helt rätt med all fakta hela tiden.

Närmast väntar Europa-kvalmatcher mot Montpellier med första matchen i Partille Arena på tisdag. Hur mycket skulle det betyda att kvalificera sig för gruppspelet i Europa även i år?

– Det är klart att vi jättegärna vill spela i Europa. Matcherna ute i Europa är verkligen något extra, så vi är väl inte direkt nöjda över att lottas mot Montpellier, men nu blev det så och vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare!

 

 

MICHAEL APELGREN

Utan bekymmer avancerade IK Sävehof från EHF European Leagues första kvalrunda. En annan dignitet på utmaningen väntar i kvalomgång två när lottningen visade att det är franska topplaget Montpellier som står för motståndet. Första mötet spelas i Partille Arena på tisdag där huvudtränare Michael Apelgren vill se att hans unga lag fortsätter hitta nya dimensioner i spelet.

Det blev förlust borta mot Alingsås i lördags. Vad hade behövt se annorlunda ut för att vi skulle få med oss poäng hem till Partille?

– Det var ett par saker som vi inte riktigt satte på det sättet som vi ville. I grund och botten tycker jag ändå inte att förlusten kändes så tung, utan vi står just nu på ett ställe där vi efter tre omgångar har tre poäng trots de förutsättningar vi har med många gubbar på läktaren. Som helhet tycker jag att vi ska vara ganska nöjda med det. Sedan fanns det som sagt ett par grejer som hade behövt förbättras ur ett taktiskt perspektiv och även några saker där vi blev lite junioraktiga i den matchen. Vi fick dem att känna att deras gameplan funkade, vilket den också gjorde, så all cred till Alingsås. I mångt och mycket visste vi vad de tänkte göra, men spelade dem rätt i händerna.

På tisdag väntar Montpellier i kvalet till European League. Var skulle du säga att deras styrkor ligger?

– Det är ett världslag som har en otrolig bredd. Få av våra spelare skulle platsa i den truppen, så det är en otrolig utmaning. De är fysiska i försvar, duktiga duellspelare och spelar relativt enkelt när det kommer till det taktiska. Så jag tror inte att det kommer vara tusen luringar vi ställs inför, men det kommer ändå vara svårt att lösa med tanke på att de nog kommer vinna man-man-kamperna i både försvar och anfall. För oss ligger då möjligheten i att vi behöver hitta lösningar och där ska vi försöka maxa vår grej med att försöka ställa till det för dem. Med tanke på var vi står har vi inget att förlora.

Förra säsongen tog vi dubbla vinster mot ett annat franskt topplag i form av PAUC. Går det att hitta någon styrka i det?

– Det tror jag egentligen bara ligger oss i fatet. Till exempel har Montpellier värvat deras bästa spelare och han kommer säkert påpeka att de inte ska ta för lätt på uppgiften även om Sävehof är ett ungt lag. Nu är vi dessutom ett hack yngre än vad vi var då. Så under rådande omständigheter är det lite kämpigt, men det gäller för oss att försöka göra våra grejer så rätt som möjligt. Det handlar mycket om att skapa utveckling för vårt lag, på sätt och vis blir både den här och matchen mot Alingsås utbildningsmatcher där det hela tiden gäller att lägga till ett nytt lager. Vi är unga, nya och framstår lite orutinerat, men man kan inte få mer rutin än att faktiskt stå i det och lära av sina misstag.

Fler nyheter

VÄLKOMMEN ELIN! Elin Lindblom ny målvakt från VästeråsIrsta spelade på..

Tre raka matcher mot HK Malmö har slutat med tydlig..

SM-KVARTSFINAL 3 TORSDAG 11 APRIL 19.00 IK Sävehof – HK..

Borta mot HK Malmö tog IK Sävehof andra raka segern..